A németországi tüntetésnek valójában a farkastámadások sorozata csak az egyik apropója, a gazdálkodók több súlyos, megoldásra váró probléma miatt emeltek hangot és sorakoztak fel traktorokkal, például az importra vonatkozó európai szabványok újragondolását követelik, de szót emeltek a hosszú távú tervezés lehetőségének biztosítása mellett is, mivel a gazdálkodók generációkban gondolkodnak, olvasható a moderner-landwirt.de összefoglalójában. Az alábbi videóban az látható, ahogyan traktorokkal akadályozzák a forgalmat Grimma közelében.

Egyre több a farkas Németországban, sok kárt okoznak a haszonállat-állományokban

A farkasok száma folyamatosan nő Németországban, van, hogy éves szinten eléri a 20 százalékot a növekedés mértéke. 2020-ban több mint 900 farkastámadást hajtottak végre haszonállatok ellen Németországban, közel 4000 haszonállatot öltek meg, sebesítettek meg vagy jelentettek eltűntnek. A farkasok jelenlétét egyébként folyamatosan monitorozzák, a legfrissebb összesítés ezen a 2022-es térképen látható, amely jól mutatja a farkasok országon belüli eloszlását is. Az ábra szerint a falkák száma 161, és minimálisan 3-4 egyeddel lehet számolni falkánként (szülőpár és utódok minimálisan).

A farkas elvileg nem jelent veszélyt az emberre, de azért elég félelmetes, ha elkezd követni valakit

Március második hetében Alsó-Szászország tartományban két tízéves gyerek szánkózás közben, közvetlen közelről felnőtt farkasokkal találkozott, és a gyerekek példaszerű magatartásán múlt, hogy nem történt tragédia, olvasható az agrarheute.com-on.

Két héttel korábban pedig egy kerékpáros nőt jó húsz kilométeres távon követtek farkasok. Az egyelőre ritka, de szaporodó, hasonló esetek jogos aggodalmat váltanak ki a vidéki lakosság jelentős részéből, és ezért sokan felteszik a kérdést, hogy tulajdonképpen a farkasok fontosabbak, vagy az emberek és a haszonállatok.

Ebben a néhány hónappal ezelőtti videóban pedig az látható, ahogyan egy kerékpárost követ egy farkas:

Az érem másik oldala

Összességében tehát a farkastémát egyre kevésbé lehet szőnyeg alá söpörni Németországban, egyre erősebb a legeltető állattartással foglalkozó gazdák és a lakosság tiltakozása is.

Tegyük azonban hozzá, hogy természetvédelmi szempontból óriási sikerről van szó. Miután mintegy 150 éven át itt irtották őket, 2000-ben megszülettek az első farkaskölykök a vadonban. Azóta a farkasok lassan visszaszerzik régi élőhelyeiket, és minden évben sikeresen nevelnek utódokat Németországban, írja a nabu.de.

Indexkép: Unsplash