Az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt 2022. június 22-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedéssel a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetért.

Felhívták arra a figyelmet, hogy az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a holt biomasszát, ráadásul számottevő csapadék sem hullott, ezért hazánk négy megyéjében jelentősen megnőtt a tűzkockázat.

Tűzgyújtási tilalom

Négy megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat – Fotó: Pxfuel

Mivel az előrejelzések alapján az elkövetkező időszakban továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérséklet várható, érdemi csapadékra viszont aligha lehet számítani, indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom elrendelése.


A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu oldalon lehet tájékozódni.