A faanyagok kereskedelmét is nagyban érintik az ukrán válság nyomán bevezetett korlátozó intézkedések.  Ezek részleteit egyeztették a tagállami szakérők az EU Bizottság EUTR munkacsoportja 2022. március 16-i ülésén - olvasható a portal.nebih.gov.hu cikkében, amelyben az aktuális tudnivalókat foglalták össze.

faanyag

A korlátozó intézkedések a faanyagokat is érintik — fotó: pixabay.com

Korlátozó intézkedések

2022. március 2-án az Európai Unió Tanácsa korlátozó intézkedéseket léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben*.

E szerint tilos a 44-es KN kód** szerinti faipari termékek Unióba történő közvetlen vagy közvetett behozatala, vétele, valamint szállítása, amennyiben azok Fehéroroszországból származnak vagy Fehéroroszországból exportálják bármely más országba. A tilalom nem érinti a 2022. március 2-a előtt megkötött szerződések vagy az ilyen szerződések teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések 2022. június 4-ig történő teljesítését.

Az Oroszországi Föderáció (Oroszország) kormánya az év végéig tartó korlátozó intézkedéseket léptetett éltbe egyes áruk és nyersanyagok exportjára vonatkozóan. Ez alapján tilos a 4401 21, 4401 22, 4403 és 4408 KN kódú fatermékek kivitele a többi közt az unió valamennyi tagállamába.

Az importáló kötelezettsége, hogy a faanyag jogszerű eredetéről megbizonyosodjon

Az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó és az EUTR hatálya alá tartozó minden olyan fa és fatermék behozatala esetén, amelyekre nem vonatkozik a fenti exporttilalom és uniós szankció, továbbra is az importáló kötelezettsége, hogy a faanyag jogszerű eredetéről megbizonyosodjon.

Kiemelten fontos tehát, hogy a piaci szereplő a kellő gondossági rendszerében (DDS) megfelelően feltárja és értékelje a jelenlegi helyzetből eredő új típusú kockázatokat. Ilyen fontos új körülmény a fennálló háborús helyzet, a helyszíni auditokra kiható utazási korlátozás és az is, hogy az FSC és PEFC felfüggesztette az orosz és belorusz erdő tanúsítványokat.

fakitermelés

A piaci szereplőknek értékelniük kell a jelenlegi helyzetből eredő új típusú kockázatokat — fotó: pixabay.com

Az unió által szankcionált cégekhez vagy a céget tulajdonló magánszemélyekhez nem kerülhet a kifizetés

A piaci szereplőnek különös körültekintéssel kell eljárnia a tulajdonosi kör feltárása során és biztosítania kell azt, hogy a fa vagy fatermék vásárlása és az ahhoz kapcsolódó kifizetés sem közvetlenül sem közvetve nem kerül az unió által szankcionált cégekhez vagy a céget tulajdonló magánszemélyekhez.

Amennyiben a kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazása ellenére sem lehet kimutathatóan elhanyagolható mértékűre csökkenteni az illegális eredetű fa bekerülésének kockázatát az ellátási láncba, akkor a legjobb döntés az, ha a piaci szereplő eláll a fatermék beszerzésétől.

Kapcsolódó jogszabályok:
* a Tanács (EU) 2022/355 Rendelete
** 2022/355 (EU) Rendelet, 13. pont 1o. cikk

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu