A kurrens erdei fűszergomba hazai termőhelyei közül az egyik legjelentősebb Baranyában, az Ormánságban van. Vigyáznak is rá nagyon, hiszen így lehet hosszú távon bevételi forrás a gyűjtőknek, kereskedőknek és erdőgazdaságnak egyaránt.

Bár a gomba gyűjtésének időszaka jellemzően a nyári periódus, a területek iránti érdeklődés már most is felfokozott. A legértékesebb gyűjtőparcellákat igyekeznek több évre lekötni a bérlők.

Az értékes területek védelme több szűrőből áll. Alaphelyzetben sem olcsó mulatság a 60 ezer forintba kerülő hivatalos engedély kiváltása. Aki viszont kurrens, korábban jól termő területre akar engedélyt, annak licitálnia kell, végül a legtöbbet fizető szerez gyűjtési jogot. Ezenkívül a profi gyűjtők és az erdészek is rendszeres járőrözéssel védik a területeket.

szarvasgomba gyűjtés eszközei

A szarvasgomba-keresés eszközei.

Nem véletlen a megkülönböztetett figyelem. A fekete szarvasgomba rendkívül értékes és keresett fűszer. Mint az erdészetvezető elmondta, itthon egy viszonylag szűk társaság hivatásszerűen járja az országot, gyűjti és kereskedik a gombával. A körültekintő védekezésre pedig az illegális gyűjtők miatt van szükség.

A terméknek jó és évről évre emelkedő ára van. Fajtól és minőségtől függően a tarifa a kilónkénti száz-száztíz eurótól (33 ezer forint) akár több ezer euróig (330–900 ezer forint) is elmehet. Térségünkben egyébként az első kategóriába tartozó kiváló minőségű fekete szarvasgomba terem nagyobb mennyiségben, de a kurrens baranyai, ormánsági gyűjtőhelyeken a fogyasztók körében sokkal értékesebb fehér szarvasgomba is előfordul.

szarvasgomba

A térségben az első kategóriába tartozó kiváló minőségű fekete szarvasgomba terem nagyobb mennyiségben.

Vizsga és napló

Magyarországon nem egyszerű a szarvasgomba legális gyűjtése, a megfelelő területek megtalálása mellett jelentős adminisztrációs kötöttségeket is be kell tartania a leendő gyűjtőnek. Egyrészt vizsgáznia kell, de az európai gyakorlatban példa nélküli módon a segítőnek, azaz a kutyának is. Ezenkívül részletes gyűjtési naplót kell vezetni. Minderre a termőterületek kiemelt védelme miatt van szükség.

Az engedélyezett gyűjtés magán- és állami erdőkben is végezhető. Védett természeti területeken a gyűjtéshez a környezetvédelmi szakhatóság engedélye is szükséges, amelyet a gyűjtőnek kell megkérnie.

Tanított kutyával

A térségben jellemzően kutyával kutatnak az értékes termék után, mint a szakemberek hangsúlyozzák, így védhető hosszú távra is a termőterület. A kutyás gombakutatás azért fontos, mert akadhat körömnyi érett és fél kilónyi éretlen szarvasgomba is az avar alatt, általában 20–30 centi mélyen. Az érett és illatos eladható, az éretlen viszont semmit sem ér.

A betanított kutya szaglása kell tehát ahhoz, hogy azt szagolja ki az erdei illatok sűrűjében, amelyik piacképes. Az ilyen kutya akár egymillió forintot is megér. Általában láncban, 5-6 kutyával szokták a gombakeresők átvizsgálni az erdőt-mezőt.

Óceánon túlra is

A magyar, dél-dunántúli szarvasgomba zöme – szakmai becslés szerint 95 százaléka – nyugat-európai piacokra kerül. Nagy fogyasztók az olaszok, a franciák, a németek és osztrákok, de utóbb kereskedők közvetítésével az óceánon túlra is eljutott már baranyai gomba. Úgy tartják, hogy a legjobb, ha a szedéstől számított 24–36 órán belül célba ér a szállítmány, megfelelő hűtéssel 10–15 napig tartja meg élvezeti értékét. Nálunk nem elterjedt a fogyasztása, magyaros ételekhez nem illik. Intenzív egyedi zamata miatt reszelve krémlevesek, tészták, fűszervajak ízesítéséhez használják leginkább.

szarvasgomba

Szárított szarvasgomba.

A terméknek jó, szezonálisan alakuló ára van. Fajtól és minőségtől függően a tarifa a kilónkénti száz-száztíz eurótól (37-38 ezer forint) akár több ezer euróig is (330–900 ezer forint) is elmehet.

Az Európában egyre keresettebb és értékesebb hazai szarvasgomba jelentős része származik az Ormánság erdeiből, foltokban itt található ugyanis a gasztronómiai csemegének tekintett gomba egyik leggyakoribb élőhelye. Az már korábban felmerült, hogy miként lehetne jobban kiaknázni a gyűjtéses módszer miatt esetleges lehetőséget. Most ebben hozhat jelentős előrelépést a termesztés hazai meghonosításaA Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetsége szerint ugyanis

a 20 tonna körüli éves hazai termés könnyen megduplázható lenne a szarvasgomba ültetvényes termesztésével.

Ha a csemege betakarításakor csak fele-fele arányban számíthatnának az értékesítők a gyűjtésre és az ültetvényes termesztésre, 15–20 év alatt biztosan elérhető lenne a 40 tonnás éves termés, de a célzott erdészeti telepítés már hat-nyolc éven belül hasznot hozna.

A termést jó eséllyel biztosan növelő termesztési lehetőség iránt máris van kereslet az ormánsági erdőgazdák körében. Tudni kell ugyanakkor, hogy a projekt megvalósítása nem olcsó mulatság: a szükséges facsemete – amelynek gyökerén már megtelepedett a gomba – kétezer forintba kerül, ebből pedig 8–10 ezer darabot kell elültetni hektáronként, azaz ekkora területen 16–20 millió forint az induló költség.

A szarvasgombaüzlet iránti kereslet megnövekedését mutatja, hogy az utóbbi években már licitet írtak ki az induló áron 60 ezer forintba kerülő, két évre szóló gyűjtési engedélyért a megyében, aminek eredményeként alkalmanként milliós tételekig is elmentek az ajánlattevők.

Nem nő meg minden udvaron

A szarvasgomba jellemzően tölgyfélék, gyertyánok, hársak, mogyorók és feketefenyők gyökerével él szimbiózisban. Leginkább a 60–100 éves fák teremtette élőhelyet, speciális mikroklímát kedveli, nem termeszthető tehát minden kertben, udvarban.

Magyarországon nem egyszerű a szarvasgomba legális gyűjtése, számos adminisztrációs kötöttséget is be kell tartania a gyűjtőnek. Vizsgáznia kell, de az európai gyakorlatban példa nélküli módon a segítőnek, azaz a kutyának is. Ezenkívül részletes gyűjtési naplót kell vezetni. Az engedélyezett gyűjtés magán- és állami erdőkben is végezhető.

szarvasgomba

Szarvasgomba-keresés.

Egy csapásra milliomos

Egy csapásra milliomos lett az a gyűjtő, aki tavaly több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant Baranya egyik erdejében.

A magyar rekordernek bizonyult, Mágnás Béla névre keresztelt példányt a fővárosi Triffla erdeigomba-boltban állították ki, ahol (Fővám téri Nagycsarnok) az érdeklődők ma még megtekinthetik.

Az üzlet tájékoztatása szerint az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legdrágább föld alatti gombafaj, ára 2-3 ezer euró (630-930 ezer forint) kilogrammonként, de a különösen nagy példányok ára ennél jóval magasabb lehet. A Baranya megyében most előkerült példány a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb isztriai szarvasgomba.

A mediterrán térségben elterjedtebb gombafaj első példányait 1998-ban találták meg hazánkban, és azóta is ritkaságnak számít. Megyénk, különösen az Ormánság bizonyos vidéke extra gyűjtőhellyé lépett elő az utóbbi években. A területek bérleti jogát liciteljáráson értékesítik, a pontos lelőhelyek koordinátáit pedig féltve őrzik.