A legtöbb, ember által ültetett erdő egyféle fajból álló faültetvény, míg a valódi, vad erdőségek fajgazdag területek, melyek sokkal ellenállóbbak a klímaváltozással szemben,  és a vadvilág számára is kedvezőbbek. Az egyféle fából álló ültetvények érzékenyebbek a környezeti változásokra, és sokkal kevesebb élőlénynek tudnak otthont és táplálékot adni – írja az ng.24.hu.

A közelmúltban kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző erdőtelepítési stratégiák esetében melyik módszer miben jó, illetve gyenge. Ennek során felmérték a csemeték túlélését, valamint az így ültetett erdők ökoszisztémájának működését.

erdő

Az ember által ültetett erdők általában egyféle fajból álló faültetvények, míg a valódi, vad erdőségek fajgazdag területek – fotó: Pixabay

2013-ban a projekt során 20 ezer facsemetét ültettek el egy korábbi, művelés alól kivont mezőgazdasági területen. A terület egyes részeire csak egy fajból álló faültetvény került, míg más részeken 12 fajból válogatott erdő. Ezt követően 8 ezer csemetét eleinte évente, majd két-három évente vizsgáltak egyenként, felmérve az állapotukat. Az első tíz évben azt tapasztalták, hogy a sokféle fából álló erdő jobb eséllyel marad meg, mint a monokultúrás ültetvény.


Már az is jelentősen javította a túlélést, ha egy faj helyett négyet ültettek össze, miközben a monokultúrás ültetvények vagy nagyon sikeresek voltak, vagy épp csak tengődtek.

Igaz, hogy az erdősítés önmagában nem képes megoldani a klímaváltozás problémáját, de hatalmas segítséget jelent a szén megkötésével. Ha az USA területén helyreállítanák az erre alkalmas erdőterületeket, azzal annyi szenet vonnának ki e fák a légkörből, mintha 116 millió autóval kevesebb közlekedne az utakon!

Az erdőtelepítéskor tehát nagyon fontos, hogy sokszínű, a helyi, őshonos fajokból álló erdőket telepítsünk.