A 444.hu írta meg, hogy medveriadó van egy Budapesttől 60 kilométerre eső faluban, Acsán.

Acsa község Facebook oldalán szintén olvasható a figyelmeztetés: "Acsa területén medveészlelés történt, ezért kérjük a lakosságot, hogy körültekintően járjanak a határban és az erdőben!" – írják.

Akinek ismerőse erdőjáró (gombász, erdész stb.) sürgősen értesítse, hogy NE menjen az erdőbe, illetve azonnal hagyja el! – kérik.

Acsa település Pest megyében, a Cserhát lábánál, Budapesttől 60, Váctól 25 kilométerre fekszik.

A medve jelenlétének egyértelmű nyomait rögzítették

A medve jelenlétének egyértelmű nyomait rögzítették – Fotó: Pilisi Parkerdő

Május 25-én, reggel, háromnegyed kilenckor jelezte az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalnál egy autós, hogy medvét látott áthaladni az Acsa és Püspökhatvan közötti közúton. Az Önkormányzat bejelentését követően a Pilisi Parkerdő szakemberei a helyszínre siettek, ahol a medve jelenlétének egyértelmű nyomait rögzítették, amiről haladéktalanul értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársait. A két szervezet szakemberei közösen folytatják a terület átvizsgálását – írja közleményében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság - Pilisi Parkerdő Zrt.

Az állat mozgásának nyomon követése és tartózkodási helyének pontos meghatározása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatos, 24 órás, valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat helyezett ki.

A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a lakosság számára fontos információkat közzéteszi honlapján.

A vadon élő állatok az erdő természetes részei – írják –, ám ha túrák, sétájuk során mégis találkoznának medvével, a következő viselkedési szabályok betartása javasolt:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

Indexkép: Pxfuel