Japánban bármerre járunk, szinte az ország minden térségében találunk egy különleges helyet, melyet benépesítettek bizonyos állatok. És bár Japánra ez különösen jellemző, de például a Bahamákon és Brazíliában is vannak olyan helyek, ahol az állat az úr.

Szarvasok városa

A Japánban található Nara városát a szarvasok uralják, a városban ugyanis több mint ezer szarvas él szabadon a járókelők és a turisták között. Az állatok rendkívül szelídek, a turisták előszeretettel fényképezik, simogatják, etetik őket, a forgalmat irányító rendőrök pedig megállítják az autókat, ha egy szarvas kel át az úton. Néhány szarvas már azt is megtanulta, hogy meghajlással kell üdvözölni az embereket, így ételt kaphatnak tőlük.

A szikaszarvasokat a város védelmezőiként tartják számon, és szentként tisztelik. A 17. század közepéig egy szikaszarvas megölése olyan komoly bűncselekménynek számított, amelyért halálbüntetés járt. Ez a törvény 1637-ig volt érvényben.


Majmok fürdője

A Pokolvölgyi Majompark is népszerű turistalátványosság az itt fürdőző hómajmoknak köszönhetően. Azt, hogy a majmok mennyire élvezik a meleg források vizét, először 1963-ban figyelték meg a kutatók, amikor egy nőstény megmártózott az egyik szálloda medencéjében. Azóta a majmok száma megnőtt, így a park külön medencét épített számukra, ahol azóta is boldogan relaxálnak, és órákig is képesek áztatni magukat a meleg vízben, főleg télen. Ezt a szokást csak ennél a majomfajtánál figyelték meg.

Kutatók alapos vizsgálatnak vetették alá a majmoknak e szokását, melynek során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a meleg fürdőnek esetükben is stresszcsökkentő hatása van.

Nyulak szigete

Ōkunoshima a turisták körében egyre kedveltebb sziget szintén Japánban, melyen több mint ezer nyúl él szabadon. Arról nincsenek információk, hogy hogyan kerültek a nyulak ide; az egyik feltételezés szerint a japán kormány telepítette az állatokat a szigetre, ahol a második világháború előtt titkos katonai tevékenységet folytattak: mérgező gázokat állítottak elő, melyeket a nyulakon teszteltek. A háború során a gyárat megsemmisítették ugyan, azonban 1971-ben nyolc nyulat szabadon engedtek, melyek gyorsan elszaporodtak.

Vad lovak vidéke

Aomori a lakóhelye a híres japán vadlovaknak. A legészakibb, Shiriyazaki-foki legelőkön élő lovakat „hidegben álló lovaknak" hívják, ugyanis rendkívül jól viselik a zord hideget. A prefektúra kincseiként védik őket, mert azt a szívós ellenálló képességet szimbolizálják, mely a kemény tél elviseléséhez szükséges.

Macskák szigete

Aoshimát, az 1,6 km hosszú japán szigetet a macskák szigeteként emlegetik. Eredetileg a macskákat a rágcsálók elszaporodása miatt vitték a szigetre – ugyanis a helyi selyemgyárakban nevelt selyemhernyókra nézve ezek óriási veszélyt jelentettek –, de mára teljesen átvették az uralmat: jóval több macska él a szigeten, mint ember. Egy helyi lakosra hat macska jut. A helyet Macskamennyország-szigetnek is nevezik. Az emberek egyébként örömmel gondoskodnak a macskákról, mert úgy hiszik, hogy ez szerencsét és gazdagságot hoz számukra.

Japánban egyébként nem ez az egyetlen "macskás sziget", jelenleg 11 olyan sziget van az országban, ahol több a macska, mint az ember.

Egyébként Szardínia szigetén is él egy macskakolónia immár száz éve, melyeket a halászok szintén a rágcsálók elleni védekezés miatt vittek oda. Idővel a helyiek persze felismerték a kolóniában rejlő turisztikai lehetőségeket, szemben a japán Aoshimával, amely bár népszerű turistalátványosság, de egyetlen hotel vagy étterem sem található rajta.

Rókák faluja

Zao "rókafaluban" több mint kétszáz róka él és játszik együtt szabadon és boldogan, melyek némelyikét meg is lehet simogatni. A látogatókat mindig figyelmeztetik ugyan, hogy ne simogassák, ne próbálják a kezükből megetetni őket, és ne engedjék túl közel hozzájuk a kisgyerekeket, hiszen nem háziállatokról van szó, ennek ellenére sokan megsimogatják az állatokat, de ebből még sosem lett probléma.

Japánban a rókáknak mágikus erőt tulajdonítanak, mondván, ők Inari Ōkami hírnökei, aki a termékenység, a jólét és a gabona istene az ősi japán vallás szerint.

Kígyó-sziget

A Brazília partjaitól nem messze található Ilha da Queimada Grandén, azaz a Kígyó-szigeten, mintegy 33 kilométerre São Paulo állam partjaitól, körülbelül négyezer halálos mérgű kígyó uralkodik, éppen ezért tilos a szigeten kikötni. A szigetet rendszeresen a bolygó legveszélyesebb helyei közé sorolják.

Disznósziget (Bahamák)

Sok disznó él itt, melyek nem őshonosak a szigeten, és senki sem tudja biztosan, hogy hogyan kerültek oda. Úszkálnak az óceánban, napoznak a parton, és igazán barátságosak a turistákkal, ezzel csak még vonzóbbá varázsolva a Bahamákat.

Civita, ahol több macska él, mint ember

Itália egyik legrégebbi és legszebb városkáját a "Haldokló Városként" is emlegetik. A 17. századig rendkívül népszerű volt, azonban akkor erős földrengéseknek volt kitéve, ami miatt sokan elköltöztek onnan. Az erózió és a földcsuszamlás olyan mértékű volt, hogy néhol alig maradt talajréteg. Az olasz kormány csak a 21. században kezdte megpróbálni Civitát újjáéleszteni, de azóta is a pusztulás fenyegeti a házakat, ugyanis a fennsík szélei leomolhatnak, az épületekkel együtt. Civita falai közt több macska él, mint ember, ami nem csoda, hiszen a település pusztulása olyan mértékű, hogy félő, a település teljesen össze fog omlani.

Indexkép: Youtube-videó