Az Agroinform Piacterén kínál megvételre tigrismogyorót debreceni hirdetőnk. Még hozzá ahogy írja, XXL-méretű, 14-24 milliméteres árut. De mi is az a tigrismogyoró?

Aki horgászik, az tudja, mit takar e név. A tigrismogyoró a pontyhorgászok körében leggyakrabban használt magvak egyike, mivel rendkívül vonzó a halfaj számára.

tigrismogyoró

A gumók a talajban, a gyökérzeten képződnek – forrás: Agroinform

Ám nemcsak számukra: a humán reformtáplálkozásban is helye van a növénynek. Ugyan a tigrismogyoró valójában nem is mogyoróféle, ám tele van vassal és vitaminokkal, ezért igazi „superfood". A tigrismogyoró valójában egy fűféle, a földimandula termése. Tele van vassal, káliummal, magnéziummal, illetve C- és E-vitaminnal; nyersen vagy lisztbe őrölve is lehet fogyasztani. Édes, kókuszra emlékeztető íze és omlós textúrája van. Glutén- és mogyorómentes(!), egészséges alternatíva.

Maga a növény 30-40 cm magas, gumói a talajban, tarackos gyökérzeten képződnek. Ősszel elfásodnak és áttelelés után új hajtások fejlődnek ki belőlük.


A nedves talajt szereti, jól fejlődik tápanyagban gazdag homokos vályogtalajon. Gumói az interneten megvásárolhatók. A fagyok után ültethetők ki 4 centiméter mélységbe, miután egy éjszakára kézmeleg vízbe áztattuk. Nyáron legfontosabb tennivaló az öntözés és a gyommentesítés. Lombhulláskor szedhetjük ki a földből, amikor a növények már száradnak.