A beruházás költségvetése 11 millió euró, és ebben benne van az az úszó kerítés is, amit a két ország közti Flensborg Fjordba telepítenek a tervek szerint – írja a Syngenta blog.

A JydskeVestkysten című lapnak nyilatkozva a dán természetvédelmi szervezet erdészeti vezetője, Bent Rasmussen elmondta, hogy a vaddisznók kiváló úszók, de nem lehet lezárni a hajóforgalom elől a tengeröblöt. Ezért elég, ha a víz fölé magasodó kerítés a parttól mindössze 30 méterre nyúlik be a tengeröbölbe. Ez majd elriasztja a további úszástól a vaddisznókat.

vaddisznó

Koppenhága célja, hogy meggátolja, hogy fertőzött vaddisznók a határt átlépve keveredjenek a dán állománnyal – fotó: Shutterstock

Koppenhága célja, hogy meggátolja, hogy esetleg fertőzött vaddisznók a határt átlépve keveredjenek a dán állománnyal, mert a kór átterjedhetne a sertéstelepekre.

A dán élelmiszerügyi és környezetvédelmi miniszter, Esben Lunde Larsen azzal érvelt, hogy az afrikai sertéspestis kitörése azonnal leállítaná a jövedelmező sertéshúsexportot, ami évente 33 milliárd dán koronát, vagyis 4,43 milliárd eurót hoz a konyhára.