- Aszály új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Fortschritt ZT 323 traktorok új
- AÖP-Agrár Ökológiai Program új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Munkagépek tűzvédelme a mezőgazdaságban új
- CLAAS kombájncsalád új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Agrártámogatások kifizetése új
Cikkajánló

Temessük a repcét? Véletlenül se! +VIDEÓ
Viharban is talpon – Agroinform repce webinárium összefoglaló cikk.
398 hozzászólás
Válasz mtz1221 #344. hozzászólásárameg ebbe se fér bele 100kg kolbász.
20, max 30
Válasz mtz1221 #341. hozzászólásáraAkkora mennyiségre komolyabb kell, vagy kell 5 hordó

A szomszédé milyen, amiben eddig volt csinálva?
Csinálj egy olyat, ha az bevált.
Ekkora mennyiséghez szerintem kell a 2nm belső alapterület, meg 2m magasság, hogy kényelmesen beférj, meg két szinten elférjen az áru.
Én falazótéglából csinálnám (20-30as fallal), hogy viszonylag szigetelt legyen.
Belől kivakolnám.
Legalább egy 100as kémény kell rá felülre, hogy legyen huzat - lent pedig szintén valami rés pl az ajtón, vagy oldalról egy csövön a tűzhöz vezetve, amit kintről suberral tudsz szabályozni, hogy kapjon levegőt és meglegyen a megfelelő áramlás.
Sűrű füst kell, hogy ne láss át rajta, de a pangó füst nem jó, és kell a megfelelő (nem túl sok) friss levegő is, különben a tűz teljesen befolytja magát, szívás lesz folyamatosan élesztgetni
Tetejét bedeszkáznám, legyen ami felveszi az esetleges párát (meg jószág ne jusson be), arra cserép vagy hullámpala. Ami van.
Zárt ajtó, lehetőleg fából
Alját kibetonoznám
Ha bent akarsz tüzelni akkor mindenképp raknák bele egy vaslapot lábakon terelőnek a tűz felé, hogy oldalt jöjjön fel a füst (és a meleg). Ez kb 15-20cm-el lenne minden oldalon keskenyebb a füstölőtől.
Szélvédett, de szellős, nyáron árnyékos helyre tenném, így akár tárolni is lehetne benne.
Én ilyet csinálok majd egyszer, ha véglegesen kialakul a porta és az állandó helye, ahol nem derül ki fél év múlva, hogy baszki, útban van
Válasz ND #340. hozzászólásáraSzép piros tőle.
Az ízére még senki nempanaszkodott.
Mi szeretjük.
Rácsvolt betéve de a lecsöpögő zsír begyulladt.
Ne da ha van kedve valakinek leírhatja az alatta füstölés teknikáját is, mivel mennyit és hogy ne gyulladjon fel csak füstöljön ??? Józsibácsi 1 hónapja halt meg, ő még tavaly 92 évesen is megcsinálta nekünk. Én csak elmentem reggel fel akasztgattam és este leszedtem a füstölőből. olyan marha voltam hogy pontosan nem néztem meg soha mit csinál a fűrészporral. Kukorica vagy kukoricadarás + bükk estleg akác apríték van itthon.
Válasz hashtag #327. hozzászólásáraEz lenne a legjobb tényleg, egér sem megy bele.
De hogy nem találok 1-2 nap alatt az is biztos. 
Válasz mtz1221 #342. hozzászólásáraHogy készül a főtt füstölt császár ?
Válasz rtamas1976 #339. hozzászólásáramit csináltok a kolbásszal ha nem füstölitek ?
Válasz ND #337. hozzászólásáraEmlékszem rá hogy csináltad, csak az a gond ez kicsi nekem. Szalonnát nem füstölünk csak sózzuk és szárítjuk, kolbász meg szokott 100 kiló körül lenni, nehezen lenne kész a hordóban.
Válasz rtamas1976 #339. hozzászólásáraAz tuti nem izzad.
), hogy ha felcsapna a láng vagy leszakadna a kötés, ne legyen baj, mint ahogy írtad nálatok már megtörtént.
A balesetek elkerülésére szoktak a tűz felé tenni lábakra egy lemezt rajta szigetelésnek hamuval (vagy ráfordították régen a rossz lemezlavort a lyukas lábosra, amiben a tűz volt
Kukoricát még nem használtam, de hallottam, hogy szép piros színt ad.
Milyen ízt ad a készterméknek?
Válasz ND #338. hozzászólásáraKolbászt nemszoktunk füstölni, csak szalonnát és húst.
Viszont mi közvetlen alatta füstölünk melegfüstel. Így tuti nempárásodik.
Válasz medikus #329. hozzászólásáraHa van elég huzat kiviszi a párát, de tény, hogy hamarabb megizzad, még jobban befolyásolja az időjárás.
Tegnap sütött a nap meg száraz volt a levegő, egy csepp víz nem volt a szalonnán.
Ma esett a hó, nyirkos volt a levegő, már nem volt száraz, de holnapra leszikkad a garázsban
Válasz mtz1221 #321. hozzászólásáraÉn egy csatos tetejű 200literes fémhordóban füstölök.

Egy Jancsikályha a tűztér, 2 db alu csatorna kiömlő összetolva a cső, hogy lehűljön a füst.
Tetejére kartonpapír, hogy felvegye a párát.
Bükk apríték és bükk fűrészpor, parázsnak közé gyümölcsfa.
Szalonnához legjobb szerintem az almafa.
Tegnap füstöltem a főtt füstölt császárt (bő 20 kg) , ma meg a hasalját (az is 15-20).
15 kg kolbász is bele fér, 20 már necces.
Nem kell kerülgetni, összerakom, használt után szétszedem.
Tény, hogy egy épített jobb (1-2nm alapterületű 2m magas, vastag tégla fal, vagy vályog)
Most ezt találtam, 6-8 éve szükség megoldás állandósult
Válasz Magister #326. hozzászólásáraAz a baj velem sok embernek hamarább eltudnám vágni a torkát, mind egy állatnak.
Válasz medikus #334. hozzászólásáraA szomszéd faluban is bementek nézni a zorrót! Anno. Egy nagy Z betűt rajzoltak a füstölőre!

A faszit azóta is zorrónak hívják!
Válasz rtamas1976 #332. hozzászólásáraNálunk is volt aki otthagyta! Ki is loptak belőle mindent,sőt,táblát is hagytak,amíg TV-t nézett! "Jó volt csak az a kár,hogy kevés volt!"

Mivelszoktatok füstölni?
A fater kevés bükkfa, szemeskukoricával befolytva.
Válasz hashtag #327. hozzászólásáraA faternak egy elektromos kapcsolószekrény van megcsinálva.

Az előzőt sikeresen leégette a szalonnàval eggyütt. Az fábólvolt.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az udvaránvolt a traktorom és a poroltó is jóvolt.
A magtárbanlévőt is elfújtará.
Ha nincs ott a poroltó most halyéktalanok.
Jobb a vasszekrény! Jobb a békesség!
Válasz hashtag #330. hozzászólásáraElvileg minden dobozban lehet füstölni.
Válasz medikus #329. hozzászólásáraCsak mondtam hogy van ilyen, és aki itt használja, meg van vele elégedve.
Válasz hashtag #327. hozzászólásáraErre azt mondják izzad!Folyik a víz benne!
Válasz Magister #326. hozzászólásáraIgaz,de nekik reggel 6 tól este 7-8 ig tartott!

Válasz mtz1221 #321. hozzászólásáraSokan erre esküsznek, a 3 részt belül egybenyitják.

Válasz mtz1221 #324. hozzászólásáraMinek böllér a diszó vágáshoz? Ha felneveled le is tudod vágni. Nem űrtechnológia a disznó vagás, az öregjeink is megcsinálták.
Válasz Gumóka #323. hozzászólásáraNa majd ha kipihented magad, felhívlak. Ha pár kép is lenne róla, mégobban szeretnélek.
Válasz medikus #322. hozzászólásáraItt már rendes böllért sem lehet találni, akihez elviszed és mindent megcsinál. Az olyanok feketén bedolgoznak kis vágóhidaknak. 5-6 éve még nem volt ilyen gond, azóta csökken a vállalkozók száma, pedig komolyan mondom 4 hónap alatt megkereshetné az évi fizetését feketén vágásokból.
Válasz mtz1221 #321. hozzászólásáraÖreganyámnál mióta az eszemet tudom, 4 akác oszlopon áll egy hullámpala tető, meg azzal is van "körbefalazva", annyi a füstölő.
Egy rossz üst meg a fűrészporos, abba gyújt.
Válasz mtz1221 #321. hozzászólásáraBér füstölő? Nálunk a böllér füstöl is!

Válasz Gumóka #320. hozzászólásáraItt is így megy folyamatosan. Azt hittem 20 éves koromban ha majd 40+ leszek felét kell dolgoznom, erre nagyfaszt 3x annyit.
2 napja fát metszünk krokodilból, 100 darabnál tartunk, de majd leszakad már a kezem. De a héten itt is lekéne 2 dögöt szórni, elfogyott a tavalyi kolbász. + még meghalt apám szomszédja, akinél eddig füstöltünk, azon is idegelhetek kinél fogjuk megfüstölni, vagy reptében milyen füstölőd dobjak össze. 

Válasz mtz1221 #319. hozzászólására6-ig tartott a műszakom, 6:15-kor már a szúrót lehörpintettem, de nem volt torkoskodás, mert megrogytam volna, mint a rohadt nád

Meg aludtam délután a hintaágyban egy fél órát
Nem nekem való ez már, ma meg az utánpótlás biznisz volt, majd 10 mázsa malac, örülök, hogy élek így estére, holnap meg megint mehetek dolgozni
Válasz Gumóka #318. hozzászólásáraMire szétvágtátok berugtál ?
Válasz mtz1221 #317. hozzászólásáraNa én tegnap éjszakás műszak után is disznóvágásra mentem, azr nem kell magyarázni
https://vm.tiktok.com/ZMkqhBVcd/
Ez jó nagy jószág!!!
https://www.tiktok.com/@groksgrotto/video/7448058485712899334?_r=1&_t=ZN-8sGnGNxTwz0
Válasz mtz1221 #314. hozzászólásáraÜdv!
Akkor abból sem lesz pörkölt, majd végelgyengülésben megy el tőletek, minta Fater Mónika nevű disznója, aki olyan volt, mint a kutya.
Fütyült neki és szaladt hozzá, ugrált körülötte, éppen csak a farkát nem csóválta .
Nálunk született, a koca ráfeküdt, ferde lett a nyaka és nagyon lemaradt a többitől, így nálunk maradt.
Szoba/ól tiszta volt, szólt a Faternak ha dolga van, ment vele mindenhová, folyamatosan röfögött neki, nagyon a szívéhez nőtt.
Aztán amikor két mázsás volt, elcserélte a Mónikát a haverjával egy idegen jószágra, mert nem volt szíve levágni.
Majd eltelt egy hónap, szalad a szomszéd, hogy eltűnt a Mónika, Fater átment hozzá elkezdte hívni, fütyülni neki , az meg szépen előbújt a kazalból.
Aztán Ő sem kerülte el a sorsát, de a kóstolót sem kértük belőle.
Válasz mihaszna #310. hozzászólásáraÖrülj neki, az ényéimnek ki maradt ez a korszak.
Nagyobb még a traktort szereti, de a kicsi azt sem.
Van egy itt született 5-6 mázsás bikánk, annak ha elkapod a nyakát, képes km át vinni szépen.
Én marha játszom vele egyedül.
Válasz ND #311. hozzászólásáraBeszéltem olyannal, aki volt kényszer munkán.

Örültek volna egy-egy macskának vagy kutyának.
Annyit mondott, ne tudjam meg mennyi szörnyűség történt.
A televízióban láttam, hogy a súlyos betegek.......
Amely állat nevet kap, azt nálunk nem szokás feltálalni.
A disznó nem kap nevet!
"Nem kötelező a disznótor csak a disznónak! "
Sziasztok!
A közösségi felületek, élükön a fosbukkal a lehető leg károsabbak a normális emberi értékekre. Mint tudjuk a hülyeség ragályos, és ha ez az internetre kerül akkor terjed mind a kolera.
Nem tudom mit szóltak volna hozzá, hogy a hétvégén vágtunk egy 180-as nagy fehéret, és mellé egy 70-es Minnesotait.
Egyébként egy vegának csak egy kérdést szokta feltenni, milyen fogazata van az embernek?
Ha a Jóisten,vagy az evolúció úgy akarta volna, hogy füvet együnk akkor olyan fogaink lennének mint a nyulaknak.
Üdv.: Csuti
Válasz mihaszna #310. hozzászólásáraNagyon sok ember (és egyre több) még az életben nem látott élő állatot, a tányérján lévő húsdarabot meg nem tudja a pici fejecskéjében összekötni a szaladgálóssal, csak az ilyen idióta "véleményvezérek" kinyilatkoztatásain keresztül.
A patkányról meg annyit, hogy van aki házikedvencként tartja manapság. Mint ahogy a minidisznót meg a minikecskét is.
Amit meg ugye otthon babuskatunk olyat meg nem eszünk. Innen jön ez az agymenés.
(mer ugye a kutyát meg a macskát sem esszük meg; bezzeg a kínaiak, akik erre azt felelték egyszer amikor megkérdeztük, hogy az másfajta kutya amit megesznek, az arra van - mint nálunk a disznó...)
A disznóellenesítés meg szerintem a sok migrivel szembeni érzékenyítésnek és a nekik kedvezés miatt is van, mert ugye tisztátalan állat....
Válasz Erdőjaro #301. hozzászólására"Ez megy a műtrágya,permetezőszer használat posztok alá,a fakitermelős hírek alá,a disznóvágós hírek alá, de már láttam patkányirtásos videó melletti ilyen barmot is kommentelni."
Ezek nagyrészt 11-12 éves gyerekek.
Onnan tudom , hogy van négy unoka húgom. És a két nagyobbik 11-12 évesen szinte szó szerint ilyen mindent babusgatni kell korszakát élte. Hogy a nagy négy mázsás tehenet is meg kell simogatni mert az olyan cuki. Azóta már kinőtték ezt. Egy 10 éves gyerek még nem tudja hogy az a négymázsás tehén véletlenül ha a lábára lép minimum a csontja törik. Nekik még minden cuki. Minden aranyos. Mindent imádnak. Meg azt hiszik mindent csak azért tartunk hogy babusgassunk. Vannak sajnos felnőttek is ezen a szinten. Elég csak néhány grinpíszes és dk-s vagy LMP-s politikus akcióját megnézni. Ők ha nem is gondolják komolyan amit mondanak , politikai haszonszerzés miatt meglovagolják ezt a témát. Mert azt hiszik ez a trend. Közbe meg nem hanem csak egymást erősítgetik benne.
És vannak még akik csak trollkodásból írják amit írnak.
Az átlag ember azért nem ezen a véleményen van hogy meg kell simogatni a patkányt, mert az milyen aranyos , hanem megveszi a boltba a patkány mérget, mert tisztába van vele hogy a patkány egy lakóházba, egy városba , kártevő ráadásul betegséget terjeszt. És ez csak két példa volt ahol azért az átlag embernek még nem ment el az esze.
Válasz Jana11 #306. hozzászólásáraÜdv!

Ezt a poént kb. 30 éve elsütöttem Apósomnak, aki böllér volt, mikor már benne volt 4-5 pohár pálinka.
Egyébként sem voltam neki soha a szívecsücske, de nagyon felfújta magát rajta.
Válasz rtamas1976 #303. hozzászólásáraAz fontos, hiába van az embernél füstszűrős vagy szűrő nélküli cigaretta!

Válasz Gumóka #302. hozzászólásáraVagyis némelyik emberrel az a baj, hogy az anyukájából nagyobb f@sz jött ki, mint ami belement!

Új hentes érkezik a gazdához disznóvágásra. A hajnali sötétségben mikor lenyomják a disznót látja ám a gazda, hogy a hentes nagyon kancsal mindkét szemére.
Mester úr! Maga oda szúr, ahová néz? Mert akkor helyet cserélnék a disznóval....
Válasz JD 4630 #304. hozzászólására

Válasz rtamas1976 #303. hozzászólásáraCsak a bökésig, utána már nem fontos
Válasz Gumóka #298. hozzászólásáraDisznóvágáskor arra kell odafigyelni, hogy a sapka mindég a fejeden legyen!!!
Válasz Erdőjaro #301. hozzászólásáraAz a baj a mai világgal, hogy egy állatnak már több becsülete van, mint az embereknek egymás felé...
Látszik a kommenteken is....
Válasz Gumóka #298. hozzászólásáraAz a baj,hogy ebben a témában is olyan félelmetesen magabiztosak olyan emberek,akik még nincsenek intézetbe zárva,holott már rég ott lenne a helyük. Szó szerint az ember egy idő után azt hiszi,hogy ő ül fordítva a lovon ezeket a nem evilági barmokat olvasva.
Ez megy a műtrágya,permetezőszer használat posztok alá,a fakitermelős hírek alá,a disznóvágós hírek alá, de már láttam patkányirtásos videó melletti ilyen barmot is kommentelni. És az a baj,hogy egyre csak szaporodnak az ilyenek. Persze ma már vidéken se nehéz fiatalból ilyen idiótát nevelni,mert már vidéken is van olyan aki haszonállatot sem látott még soha.
Válasz Gumóka #298. hozzászólásáraírd oda nekik, hagy tudják meg a vegánok mihez való a pálinka.
Válasz Gumóka #298. hozzászólásáraEgyenek férgeket!