Nyerj Volkswagen Amarokot vagy iPadet! Regisztrálj és indulj a nyereményjátékon!
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Permetezés új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Napraforgó-termesztés új
- Napraforgó gyomirtás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- CLAAS kombájncsalád új
- Szója termesztése új
- Agrárkamara új
Cikkajánló

Önköltség alatti árak és zöldségmegsemmisítés: logisztikai összeomlás fojtogatja a termesztőket a megszállt régiókban
Az ukrán zöldségtermesztő gazdaságok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a...
598 hozzászólás
Válasz Gumóka #546. hozzászólásáraGONDOLTAM, AZÉRT MONDTAM HOGY ILYEN SZORGALMASNAK NEM HOGY 1, HANEM KÉT NORMÁLIS DÖG DUKÁLNA.
Válasz Gepi #545. hozzászólásárasilány minőségben találtam csak magyart, így a kinézet döntött
15dkg fokhagymáért nem kuburcoltam be az egész várost, és Makóra sem ugrottam el
Multikban 1500-1800 a külföldi, Coop-ban 2900 a magyar kilós ára
Válasz mtz1221 #536. hozzászólására"Magad Uram, ha szolgád nincsen"
Egyébként a fokhagyma is saját termés.
Válasz ND #543. hozzászólásáraOlcsóbb volt mint a magyar?
Válasz mtz1221 #530. hozzászólásáraAvasodás…..
Csepegés…..
Semmi köze a fokhagymának ezekhez…….
Normális alapanyagok, itt kezdődik és végződik a gyártás. Semmin nem szabad spórolni. Igen igen meg kell válogatni, hogy kitől, mit szabad megvenni. Nem hiába van 2500-ért is kolbász, meg 7500-ért is(ezt azért már sokallom de láttam már).
Mindig voltak, vannak, lesznek új “fecskék” a piacon de 90%-uk tiszavirág életű volt/lesz……
Végül friss fokhagyma került bele.
Igaz nem Makói, hanem albán, mert olyat kaptam.
Hagyomány ide vagy oda, egyszer lehet kipróbálom a szárítottat.
Válasz mtz1221 #540. hozzászólásáraNem de ha mást írok lehet nem érem meg a reggelt
Válasz termelo #539. hozzászólására
Válasz termelo #537. hozzászólásárailyen rossz már az egészségi helyzeted ?

Válasz mtz1221 #535. hozzászólásáraNálatok jó az a tengeriparton
de 
attól van mégjobb, a Karlovackó a tengerparton
Válasz mtz1221 #534. hozzászólásáraAz volt benne, különben is nekem elveim vannak ha már pénzem nincs
Válasz mtz1221 #536. hozzászólásáraŐhm, ha lehet nézni engem is érdekelne itthon ilyen felállás
Válasz Gumóka #532. hozzászólásáraNeked nem egy hanem két asszony dukálna, amilyen szorgalmas vagy.
Sexet meg majd megoldanák egymás között, családban maradna .
Válasz termelo #533. hozzászólásáraHa szerb sört kap, abból 2tőt lehajít egyszerre, mert nem érti miért jobb annyival.

Válasz termelo #531. hozzászólásáraHagyomány nem hagyomány, tárolásral ízre jobb a granulált fokhagymás. Lehet tavaly neked sem csepegett volna azzal olyan korán.
Válasz Gumóka #532. hozzászólásáraSzerencséd

Legalább te Magyar sört iszol
Válasz termelo #531. hozzászólására
Válasz mtz1221 #530. hozzászólásáraMost csalódtam, legalább nekünk parasztoknak nem lenne szabad eltérni a hagyományoktól...
Válasz ND #528. hozzászólásáraItt mindenki granulátumot használ. Könnyebb vele bánni, nehezebben is avasodik meg tőle. Nem is láttam már vagy 20 éve hogy valaki, rendeset rak bele. Ha jól emlékszem 5dkg-al szokta kezdeni, utána még utána rak ha kérjük.
Válasz ND #528. hozzászólásáraÜdv!

Szerintem ne kísérletezz vele , ha magadnak csinálod, inkább írj a Sanyinak, hogy küldjön neked igazi makói magyar fokhagymát.
Sziasztok,
fokhagyma port vagy granulátumot használ valaki kolbászba?
Kiváltható vele a friss fokhagyma?
Melyiket milyen arányban kell használni?
Pl 100g friss fokhagymának mennyi granulátum vagy mennyi por felel meg?
Válasz jaromiv #526. hozzászólásáraSajnos itt még nagyon sok idős és munkahely melletti ember rá van szorulva az 1 eurós árra is. ez megy már 5 éve, mégis találok minden évben, igaz ilyen olcsó még nem volt. Habár minden télen mikor nem megy a jégrémrészlet, összeszarja magát a tejgyár is, utána mégis mindenkinek marad a tehén.
Válasz mtz1221 #525. hozzászólásáraNagyon úgy néz ki, hogy jövőre akkor fogsz vágni, ha hizlalsz. Kevés olyan marha lesz, aki 1 eur körüli eladási árért hizlal. Ahogy én látom, hízó alapanyag, malac sem nagyon lesz.
A vevőim, a szlovák oldal tegnap ébredt fel. Nincs kismalac.
Válasz jaromiv #522. hozzászólásáraKÖSZI. Jövőre széthasítom valakivel 2-tőbe, és más mindent itthon fogunk megcsinálni, idén erre jöttem rá. Azért érdeklődöm, és mentem a tapasztalatokat.
Válasz Maszek Zs #523. hozzászólásáraA link lemaradt
Keverő
Válasz Gumóka #520. hozzászólásáraHa ez vagy itt találsz,ha kell elhozom.

Meg hiába hívtalak! Van traki,ha kell még.
Válasz mtz1221 #519. hozzászólásáraNekem kerek keverő edényeim vannak. Bele a darabolt húst, aztán rá a sót, a masszát, és összekeverni. A sót csak rászórom a húsra. Én nem mérem a vizet. A fokhagymát turmixolom, ahhoz adok annyi vizet, hogy a gép folyós, híg pépét tudjon csinálni. Ebbe bele a többit fűszert.
Daráláskor nem rétegesen szedem ki, hanem le a bödön aljáig, szakaszosan. Így alulról a nedvesebb húsok nem egyszerre jönnek ki.
Válasz Gumóka #520. hozzászólásáraNa te merre jártál ? Írkálok, és le se szarod az írásaimat.
Válasz mtz1221 #519. hozzászólásáraIgen, mi is csináltuk így is.

A szükséges fűszereket annyi vízben oldottuk, hogy pépes massza legyen.
Rá lett borítva az edényben a húsokra, majd átkeverve.
Ha pihent 1 napot, akkor darálás előtt átforgattam még egyszer.
Nálunk, mivel kalákában megy a disznóvágás, itt inkább a frissen darált-fűszerezett-töltött rendszer megy.
Mivel mindenhol én keverek és töltök, így évi 2-300 kg-ot gyúrok kézzel.
Ezért fogok most rendelni egy kézi húskeverőt a brigádba, mert úgy áll a hátam, mint a villa a ganéba
Válasz jaromiv #518. hozzászólásáraKöszi. Még annyit mondj akkor ha vizezed a fűszereket, teknőben öntöd rá a darabos húsra hogy úgy álljon fél1 napot ? Valamikor gyerekkoromban voltak hasonló vágások, de akkor 1 nagy asztalra lettek ki rakva a húsdarabok, és arra lett a fűszer rászórva. Akkor meg azd mondták úgy a jó kolbásznak, ha kicsit kiszárad a hús darálás előtt.
Válasz mtz1221 #517. hozzászólásáraVasárnap vágtam magamnak. Ma fejeztem be, mert ugye a kedves ismerősöm bekavart egy keddi vágással. Természetes hideg van, 4-5 fok.
Válasz jaromiv #516. hozzászólásáraés ez a 2 nap alatt , max hány C fokon van a hús ?
Válasz ND #509. hozzászólásáraNekem a hentes azt mondta, hogy oldottabb a fűszer, pác szerű, így jobban átjárja a húst. Illetve, hogy a füstöléskor, és utána a szikkasztásban elveszti a vizet. Túl száraz lesz.
De szerintem van ebben egy olyan dolog is, hogy a vágóhídi alapanyag, a hűtőkamrában 72 óra alatt kicsöpög 10-12 % -ot.
Az én egykori hentesem a miskolci vágóhídon dolgozott, és amilkor Fazekas kiment maszekba, - megcsinálta az első boltját a Győri – kapuban –, ő ment vele boltvezetőnek.
Én már magamnak nem csinálok egymenetes disznóvágást. Levágom. Kiakasztom. Másnap a hideg testet könnyebb bontani. A kolbászhúst összedarabolom, darabosan befűszerezem, és hagyom legalább egy éjszakát, csak utána darálom le. A töltéssel se sietek, mert a sózott, fűszeres hús nem romlik meg 1-2 nap alatt. Csinálok disznósajtot, hurkát, abárolt szalonnát. A hurkából szoktam füstölni Ha elmaradok a feldolgozással, bedobok mindent a fagyóba.
Válasz ..,-:) #513. hozzászólásáraA mi családunkban is töpörtyűnek mondtuk, de másoktól nem sűrűn hallottam így.
Válasz ..,-:) #513. hozzászólásáraJa-ja én is így értettem az eltüntetést.
Válasz termelo #512. hozzászólásáraIgen.
Marha kényes ügy sok embernél. Az hogy drága nem kérdés de saját részre nem kell sajnálni magunktól. Piac nem igazán fizeti meg. Zsírt eltüntetni !? Ki kell venni, az a biztosabb. Szalonnát(háta) meg az üstben kell eltüntetni, kell a töpörtyű is meg a zsír is. Amúgy, aki ebben a mindent bele a kolbászba nem igazán jártas, az itt elbukhat. Háta szalonna elég hamar cseppen, főleg a nagyobb súlyoknál.
Válasz ..,-:) #505. hozzászólásáraÉn is így gondolom, én régebben raktam hozzá 20-on pár kiló marhát így lett kb. 120 kg kolbász belőle. A fej kivételével minden ki lett csontozva. Ha leveszem a 20 kg marhához tartozó 10 kg szalonnát akkor kb. 85 +- 5 kg nak kellene lennie.
Lényegében ha az egész 200 kg-os disznóból kolbász lesz el kell tüntetni 10-20 kg zsírnak valót vagy kell hozzá 20 kg marha vagy 30 sertéshús.
A marha nem mindenkinek fog tetszeni mert egy kicsit eltér az íze a megszokottól. (meg drága is)
Válasz Ohaza63 #510. hozzászólásáraValamiért én azt a fajtát szeretem, ha olyam mint a seprűnyél, persze azért törni is lehessen, ne legyen olyan mint a bakelit.
Válasz hashtag #508. hozzászólásáraÜdv!!!

Bocsi, nem hagyhattam ki!
Egyébként nekem a szarvas kolbász nagyon száraz.
Ettem olyat is, ami tiszta szarvas+szalonna, vagy 35-35 % disznó-szarvas + szalonna, vagy tiszta mangalica , de annak húsa meg túl márványos és ha sok benne a szalonna, akkor az sem az igazi.
Persze a nejem erre azt mondja, hogy nem vagyok elég éhes, hogy válogatok.
Megboldogult Apósom is böllérkedett jó 75 éves koráig, de jó kolbász nem igen tudott csinálni, agyonsózta és februárra már olyan kemény volt, hogy csak flexxel lehetett darabolni és meg is avasodott neki gyorsan.
Aztán 2005 ben elárultam neki a mi családunk titkos receptjét, na attól már egészen ehetőt gyártott.
Persze a tárolás is nagyon sokat számít a kolbász érlelésében.
Az okosok szerint legjobb a vert fal, enyhén huzatos helyen, földes padlóval, persze ilyen minimális van már. Sőt az régi öregek szerint a lócitromos padlómázolás is javít rajta.
A szomszédom meg kolbászklubos és szinte az egész Nagy Magyarországon voltak már versenyen és kivétel nélkül mindet megnyerték - szóval ő is nagyon jó kolbászt gyárt.
Nálunk évente van egy nagy kolbász fesztivál, ahol az ország minden tájáról jönnek csapatok, persze profik és nem olyanok, mint a Csabai Kolbászfesztiválra, hogy boldog boldogtalan jelentkezik és műkörömmel összebarmolja azt a drága húst.
Ilyenkor Én is végigkóstolom az összeset - adok az epémnek- bizony érdekes ízek vannak tájegységenként.
Válasz jaromiv #500. hozzászólásáraSzia, ezt a kolbászba vizet dolgot kifejtenéd, miért és hogyan?
Komolyan érdekel!
Sütnivalóba érteném, füstöltbe meglepett
Válasz Ohaza63 #503. hozzászólásáraHa nem lennél mindig ilyen genyaú, talán még adnék is neked belőle, hogy tudjad miről beszélek!

De így csak a kötekedés megyen, kicsit csípősen
Válasz Ohaza63 #503. hozzászólásáraFelénk még az erdőben sem, itt csak őz van. azért meg nem adok egy 20 kilósért, 200 eurót, hogy egyek egy vacak kesernyés pörköltet.
Válasz mtz1221 #501. hozzászólásáraÜdv barátom!

Az igazi Csabai, Gyulai és Tótkomlósi kolbász 70 hús - 30 szalonna % arányban készül.
Ha 6 mm es, vagy kisebb a rostád a gépen, akkor szalámi, ha 8 mm es vagy nagyobb, akkor kolbász a neve felénk.
Ne rakjál bele 1,8 nál több sót, mert az avasít és max 2,5 paprika, abból 2 édes+0,5 erős.(pikánsan csípős lesz)
A fokhagymát daráld le kis géppel ízlés szerint tehetsz bele.
Töltésnél, vékony kolbász kocabél, vastagnál csak marha, vagy kuláré belet használj, műbelet semmiképp.
Nálunk a kicsit szárazabb szalámi már 5-6-7.000 Ft/kg - hentese és szárazsága válogatja.
Ha csípősebbet csinálsz, akkor az a 2 édes mellé+1-1,2 erős mehet, paprikától függően, de az drágább 2-300 Ft/kg-mal.
Jó étvágyat hozzá!!!
Válasz jaromiv #500. hozzászólásáraMindjárt az elején van egy kis bibi, ami magával húzza a többit is…..120-130kg- s disznónak van 12-13kg/db combhúsa. Igaz ez full nagyüzemi. Karaj az kb jó, tarja is inkább 6-7 kg, ebben a kategóriában.
Válasz barkaspisti #498. hozzászólásáraKizárt
Válasz hashtag #502. hozzászólásáraÜdv hashtag barátom!

Nem mindenkinek kötik ki ám a nappalija ablaka elé a szarvas, mint "egyeseknek", hogy a két hsz. között oldalra fordulva ledurrantsa szegényt.
Ez csak Csau és a Te előjogod, csak neki medvét láncoltak a fához.
Vagy Téged annyira szeretnek vadak, mikor meglátnak, akkor örömükben a bőrükből kiugorva egyből a böllérasztalra ugranak!!!
Válasz mtz1221 #501. hozzászólásáraSzerintem tegyél el húst frissen is, fagyasztva.
Elvileg(!) a kolbászban használt nagy mennyiségű só sem túl jó, meg a füst sem a legegészségesebb cucc, -tanulmànyok mutatják-, szóval ha a húst később megsütöd vagy pörköltnek megcsinálod, azzal egészségesebb ételt teszel az asztalra. Persze ezt úgy kell érteni, hogy ha magadnak csinálod. Ha eladásra, akkor ugye nem te eszed meg mindet, szóval mindegy. Én nem csinálnék ennyi kolbászt/szalámit. Max akkor, ha kerül mellé egy szarvas, azzal fel lehet turbózni a szárazkolbászt. Meg ugye nem mindegy hogy házi sertès vagy ipari..
Van aki amúgy az összes szalonnát ledaràlja, kisüti, mert a zsír lassan nagyobb érték mint akármi. (Nem gyári disznó!)
A lenyúzott összes bőr meg megy a sajtba.
Oké köszi mindenkinek.
Így még nem csináltuk soha sem, mindig maradt sonka szalonna darálthús stb is, ha vágtunk. De lement nálunk a disznó ára 1 euró/élősúlyra, gondoltam veszek 1-2 darabot és megcsináltatom ennyiért kolbásznak. Csak kíváncsi voltam, mire számoljak helyben neki. 
Válasz mtz1221 #497. hozzászólásáraLássuk ezt a disznólkodást!
Egy élősúlyban 200 kg sertés, kb 130-160 kg hasított lesz.
Ebből a darabolható színhúsok 2x5 kg comb, 2x4 kg lapocka, 8 kg karaj. 4 kg tarja, 2 kg dagadó.
Ez így 32 kg. Ehhez adsz 20% szalonnát, az 6,4 kg. ( Én gyulai kolbász receptjét használom. Abban van 20% szalonna.)
Ezzel kb 40 kg jó minőségű kolbászod lesz. Ha füstölni is kell, akkor adni kell hozzá 1 liter vizet.
Ettől több szalonnát is elbír, max 30% -ig.
A kérdésedre, hogy mindent felhasználsz, akkor az jelenti, hogy kicsontozod a négy csülköt ( bőrös, csontos csülök 6-7 kg), a színhús ~2,5-3 kg. Egyben hagyva, de lenyúzod csontig az oldalast ( 3 kg hús) . Fogod a fejet, a pofát, a toka szalonnát, a véres culákat, a belsőséget, a lép és máj nélkül. Ezeket megfőzöd. Majd lefejted róla bőrt, a megfőzött vastag zsíros részeket. ( Ez megy a zsírba) Apró lyukú darálón átküldöd kétszer. Ehhez adsz vékony kemény szalonnát, főleg a húseres hasaaljából 30 % -ban. Ekkor lesz 65-70 kg darálékod. Plusz a fűszerek, só 2%, fokhagyma 2 % paprika 2%, bors 1,6 % , + pár gram kömény. A füstöléshez 50 kg-ra számolhatsz 1-1,5 liter hozzáadott vizet. Ha fokhagyma port használsz, akkor már + vizet ne adj hozzá, mert a port eleve fel kell oldani.
ui.
Legyél velem szolidáris, mert holnap egy kedves ismerősöm "szamarát" kell levágnom!
Válasz mtz1221 #497. hozzászólásáraÉn is a fele körül mondanám, persze nyersen. Füstölve (mert gondolom az a cél) és kiszikkadva azért még csökken.