Válasz Jana11 #5908. hozzászólásáraMi parasztok vagyunk nem elméleti emberek. Engem nem érdekel a pocok mit rág elméletileg, gyakorlatilag leeszi a kalászost felülről. Bármit rászórsz a levélre hátráltatja ebben.
A tizenhat-harminckettes teljesen jó és általában maradék nélkül oldódik. A kristályvizes magnézium szulfátot nevezik keserűsónak köznapi nyelven, régen hashajtásra használták.Inhibitort karbamid tartalmú folyékony műtrágyáknál érdemes használni, nagyot megy mostanság pl. a limus perform, olvasni pár szervetlen só inhibitor hatásáról is mint pl.: amónyiumtioszulfát /többen esküsznek rá/, minden estre egy kis ként pótol.A PH-t hol akarod lejjebb-fejebb-oldalt stb. vinni és az asszony mit szól hozzá?
Válasz mtz1221 #5914. hozzászólásáraDe lehet hogy a tavalyi aszály is közrejátszik, de hogy mindenhol addig megy le ameddig művelve volt, ez hietetlen.
Válasz mtz1221 #5910. hozzászólásáraJelenleg a piacon a tejeet TT fúvóka alkalmas alacsony dózisú kijutattásra. Tökéletes növényi borítotságot biztosít 50-80 l víznél is gombaölő esetén.
Természetesen az 50L hez már PH, Vízkeménység beállítás is szükséges. Viszont 30-40% al csökkenthető a növényvédőszer mennyiség is.
Válasz MrPoke #5912. hozzászólásáraRégi beidegződés az egy nagyon nagyon nagy gond. Most újabban minden traktor elején van már pálca, hát eszem megáll milyen eredményeket hoz. És mondod már évek óta mégsem csináltam eddig, most értem be mint a jó bor, hogy a fene enné meg.
Válasz mtz1221 #5905. hozzászólásáraRégi beidegződés, a mai hatóanyagok már 1 órán belül felszívódnak.
Én naplementekor szoktam kezdeni, amíg nem végzek vagy unom meg.
Válasz mtz1221 #5910. hozzászólásáraSzerintem te jól csinálod a dolgaid. Egyébként meg tudod, attól hogy valaki nagy léptekkel megy orra után előre, nem biztos hogy a jó irányba megy...
Válasz Jana11 #5907. hozzászólásáraItt már van aki fele vízzel megy éjszakánként a kontakt /érintő/ szerekkel is. Ezért érdeklődőm. Itt lassan a nappal a szél miatt nem lehet fújni.
Válasz Sk Laci #5906. hozzászólásáraA keserűső az magnézium-szulfát, inkább a levélre hat, zöldít, a repce imádja a kén miatt is. De a pocok inkább gyökereket rág, ellene inkább méreg.
Válasz mtz1221 #5905. hozzászólásáraCsak azért is mondom, egyszerű: a kijuttatott kontakt /érintő/ szereket permetezéskor a harmat kijuttatáskor nagyon fel tudja higitani. Ezek jó lenne ha a megfelelő töménységben a levélre száradva 1-2 napig ott lennének, utána már jöhet a harmat esetleg, mert már segíti a felvételt.
Válasz MrPoke #5904. hozzászólásáraMindenki ezt mondja, én meg mint a tömjént úgy kerülöm a harmatot permetezővel. De akkor mi a fenéért beszélnek sokan mellé ?
Válasz mtz1221 #5902. hozzászólásáraEz a harmatban ne permetezzünk nem tudom ki találta ki.... Simán lehet nyomni reggelig. Harmatban is. Alacsony lé mennyiségnél.
Ha elkezd a növényen megfolyni a permetszer akkor már azért érdemes befejezni a permetezést.
Válasz termelo #5895. hozzászólásáraLegjobb, a mag környezetét tömörít. A mag fölött pedig laza felszint hagy ami igy gyorsabb kelést biztosít. Egy záró lánc jó tud lenni.
Válasz mtz1221 #5897. hozzászólására50l vízben 5kg karbamid. Naplemente után 50l/ha vízzel. Elég haladós. :) érdemes napközben feloldani ha több mint 1 tartályal akarsz kifúlyni.
Válasz termelo #5896. hozzászólásáraRepcére is mehetne, vagy azt nem kéne keserű sóval piszkálni ? De erre az 1.5% koncentrációra nekem nincs idegem, 5 kiló karbihoz hány liter vizet raksz ?
Szerintem akkor érdemes ha már van valamennyi lomb vagy pocok.
Én úgy gondolom betesz nekik a táplálkozásnál ha nem mossa le az eső.
Ugyanezen célból egy jó laborossal elbeszélgetnék egy kis kén és bór adagolásáról is.
Ha beindul az élet 3 hét után mehet még egyszer.
Növényvédősöket érdemes megkérdezni arról hogy mivel keverhető pl gomba gyom rovar mert akkor 2 legyet ütünk 1 csapásra.
A pálcás szondás témát nem érdemes feszegetni, gondolj bele hány ember törne össze ha kiderülne, hogy amit évek alatt a takarózással összeszedtek ideológiát, tudást az sok helyen magától is megtörténik ingyen pusztán a természetben lejátszódó folyamatok által
Válasz termelo #5892. hozzászólására+ a keserűs lombtrágyás karbi..Miből mennyit mikor ? Pálcával igazad lesz baca meg, ahogy szórtuk a műtrágyát mind meg szurkáltam és mindenhol lemegy ameddig valamikor szántva volt, pedig van olyanban is vetés amit 2 éve nem szántottam.
Én is úgy csinálom mint dr.T kapott 1q pétisót, gyomirtás körül fog ég kapni 1q (addig minek műtrágyázzam a gyomokat) és esetleg még egy kevés nitrosol csak a minőség miatt. Meg pár titkos csodaszert.
Nincs profilképMrPoke 2024-01-06 17:44:30
Válasz Koczka József #7108. hozzászólására
A 60kg nitrogén hatóanyag úgy adódik össze, hogy tavasszal kap 1q NS utána pedig 15% os karbamid oldatot kap töbször lombra kiegészítve titkos összetevőkkel amik az alkalmankénti kezelésenként 1-2eFt-ot tesznek ki.
Azért látszik, hogy kezdesz elgyengülni mert nő a hatóanyag mennyiség.
Ami a No-till végett egyébként érthető
Igazából nem bacogtatni akartalak csak a véleményed érdekelne a Thompson kerékről.
Én 120 kg pétit szórtam-szórok+ a keserűs lombtrágyás karbi...
Válasz szikszaipeter72 #5884. hozzászólásáraAmóniumNitrát, apéti, NS párolgási vedztesége minimális ebben a hőmérsékletben. 10% körül van 1 hónap alatt. Szép lassan elkezd az mozogni lefele.
Válasz szikszaipeter72 #5884. hozzászólásáraMi ma szórtuk ki. Egyáltalán nincs átfagyva a talaj. Nappal viszonylag meleg van, és a feketeföld egészen átmelegszik. Meglepően meleg délután. A csapadék idején pedig 0 fok lesz a leghidegebb errefelé, inkább eső és havas eső . Azaz be fog mosódni. Pár napra rá jön a nagyobb hideg, Vagyis olyan idő, ami az elmúlt 2 napban volt.
Válasz MrPoke #5866. hozzászólásáraNocsak-nocsak mi lett a mázsa péti+lomb tech-el?
________________________________________________________________________________________
Lassan vetés!
Válasz mtz1221 #5882. hozzászólásáraSok csapadékot nem jósolnak,viszont hideg az lesz! A talaj felső része át fog fagyni, aki elszórta csapadék hiányába nem fog be mosódni+ a talaj is át lesz fagyva, ebből kifolyólag el fog párologni.
Válasz mtz1221 #5882. hozzászólásáraAkkor úgyis mindegy. Jobban járok ha a színben marad, majd kiszórom ősszel. Erre fele már hengerezni is elkezdték. Gondolom ők április végén le is aratnak.
Válasz barazdabetyar. #5873. hozzászólásáraMiért nem dugod el az orcádat szombaton Bugacra? Ott az egy-kétmondatos kommentek helyett normálisan is lehet beszélgetni, és akkor elmondhatnám.
Mert van ám értelme....
6125 hozzászólás
Válasz Jana11 #5908. hozzászólásáraMi parasztok vagyunk nem elméleti emberek. Engem nem érdekel a pocok mit rág elméletileg, gyakorlatilag leeszi a kalászost felülről. Bármit rászórsz a levélre hátráltatja ebben.

Az Axiálnál pocokmizériánál több fagyálló fogy
Válasz Pont #5923. hozzászólásáraPersze, így a legkönnyebb segíteni a rezisztencia kialakulását.
Válasz MrPoke #5915. hozzászólására"Viszont 30-40% al csökkenthető a növényvédőszer mennyiség is. "
Csak az a baj, hogy a növényvédőszerek engedélyokiratában lévő dózisoktól lefele sem lehet eltérni, papíron...
Válasz mocsencsi1 #5920. hozzászólásáraK
Írhatnál privátban a nem bevált traktorod bajairól, nehogy valamelyik ismerős is beleszaladjon.
Köszöntem.
Válasz mtz1221 #5919. hozzászólásáraIgen, csökkenti a veszteséget de nem sok kell.
A tizenhat-harminckettes teljesen jó és általában maradék nélkül oldódik. A kristályvizes magnézium szulfátot nevezik keserűsónak köznapi nyelven, régen hashajtásra használták.Inhibitort karbamid tartalmú folyékony műtrágyáknál érdemes használni, nagyot megy mostanság pl. a limus perform, olvasni pár szervetlen só inhibitor hatásáról is mint pl.: amónyiumtioszulfát /többen esküsznek rá/, minden estre egy kis ként pótol.A PH-t hol akarod lejjebb-fejebb-oldalt stb. vinni és az asszony mit szól hozzá?
Válasz MrPoke #5915. hozzászólásáraÉrdemes valami inhibitort tenni hozzá ???
Válasz MrPoke #5915. hozzászólásáraSzia! A ph-t mivel lehet legegyszerűbben lentebb vinni?
A ti keserűsótok is magnéziumszulfát ??? Milyen arányban vannak benne ? Találtam itt is több fajtát az a gond. https://impulsagrar.asortiman.rs/catalog/product_info.php?products_id=192
Válasz mtz1221 #5914. hozzászólásáraDe lehet hogy a tavalyi aszály is közrejátszik, de hogy mindenhol addig megy le ameddig művelve volt, ez hietetlen.
Válasz mtz1221 #5910. hozzászólásáraJelenleg a piacon a tejeet TT fúvóka alkalmas alacsony dózisú kijutattásra. Tökéletes növényi borítotságot biztosít 50-80 l víznél is gombaölő esetén.
Természetesen az 50L hez már PH, Vízkeménység beállítás is szükséges. Viszont 30-40% al csökkenthető a növényvédőszer mennyiség is.
Válasz MrPoke #5912. hozzászólásáraRégi beidegződés az egy nagyon nagyon nagy gond. Most újabban minden traktor elején van már pálca, hát eszem megáll milyen eredményeket hoz. És mondod már évek óta mégsem csináltam eddig, most értem be mint a jó bor, hogy a fene enné meg.
Válasz Jana11 #5907. hozzászólásáraAkkor a szerekre mért van ráírva, hogy 3 órán belül érkező csapadék nem rontja a hatását?
Sőt a mai hatóanyagoknál ez már 0,5-1 óra
Válasz mtz1221 #5905. hozzászólásáraRégi beidegződés, a mai hatóanyagok már 1 órán belül felszívódnak.
Én naplementekor szoktam kezdeni, amíg nem végzek vagy unom meg.
Válasz mtz1221 #5910. hozzászólásáraSzerintem te jól csinálod a dolgaid. Egyébként meg tudod, attól hogy valaki nagy léptekkel megy orra után előre, nem biztos hogy a jó irányba megy...
Válasz Jana11 #5907. hozzászólásáraItt már van aki fele vízzel megy éjszakánként a kontakt /érintő/ szerekkel is. Ezért érdeklődőm. Itt lassan a nappal a szél miatt nem lehet fújni.
Válasz mtz1221 #5901. hozzászólásáraÉn 50lnitrosolhoz 5kg keserűsót szoktam.
250l/ ha lével.
Válasz Sk Laci #5906. hozzászólásáraA keserűső az magnézium-szulfát, inkább a levélre hat, zöldít, a repce imádja a kén miatt is. De a pocok inkább gyökereket rág, ellene inkább méreg.
Válasz mtz1221 #5905. hozzászólásáraCsak azért is mondom, egyszerű: a kijuttatott kontakt /érintő/ szereket permetezéskor a harmat kijuttatáskor nagyon fel tudja higitani. Ezek jó lenne ha a megfelelő töménységben a levélre száradva 1-2 napig ott lennének, utána már jöhet a harmat esetleg, mert már segíti a felvételt.
Válasz termelo #5896. hozzászólásáraSzia!
Írtad: pocok.
2-3 kg keserüsó segít pocok ellen?
Válasz MrPoke #5904. hozzászólásáraMindenki ezt mondja, én meg mint a tömjént úgy kerülöm a harmatot permetezővel.
De akkor mi a fenéért beszélnek sokan mellé ?
Válasz mtz1221 #5902. hozzászólásáraEz a harmatban ne permetezzünk nem tudom ki találta ki.... Simán lehet nyomni reggelig. Harmatban is. Alacsony lé mennyiségnél.
Ha elkezd a növényen megfolyni a permetszer akkor már azért érdemes befejezni a permetezést.
Válasz termelo #5895. hozzászólásáraLegjobb, a mag környezetét tömörít. A mag fölött pedig laza felszint hagy ami igy gyorsabb kelést biztosít. Egy záró lánc jó tud lenni.
Válasz MrPoke #5900. hozzászólásáraköszöntem.
inhibitor az mi, mennyire naplemente után, ha már jön az esti harmat az gond ?
Válasz rtamas1976 #5898. hozzászólására
Válasz mtz1221 #5897. hozzászólására50l vízben 5kg karbamid. Naplemente után 50l/ha vízzel. Elég haladós. :) érdemes napközben feloldani ha több mint 1 tartályal akarsz kifúlyni.
Válasz termelo #5896. hozzászólására10% koncentráció az. Különben a 10kg karbamidhoz nagyon sok víz kellene....
5kg/ha 2-3 hetente teljesen jó. Érdemes valami inhibitort tenni hozzá mert hamar elillan a karbamid a vízben feloldva.
Válasz mtz1221 #5897. hozzászólásáraEz a karbi a karbamid? +keserűsó?
Válasz termelo #5896. hozzászólásáraRepcére is mehetne, vagy azt nem kéne keserű sóval piszkálni ? De erre az 1.5% koncentrációra nekem nincs idegem, 5 kiló karbihoz hány liter vizet raksz ?
Válasz mtz1221 #5894. hozzászólásáraUsánka oktatás karbira 1max 1,5%-os koncentrációt ír.

Ez bő nyállal 5-10 kg per ha + 2-3 kg keserűsó
Szerintem akkor érdemes ha már van valamennyi lomb vagy pocok.
Én úgy gondolom betesz nekik a táplálkozásnál ha nem mossa le az eső.
Ugyanezen célból egy jó laborossal elbeszélgetnék egy kis kén és bór adagolásáról is.
Ha beindul az élet 3 hét után mehet még egyszer.
Növényvédősöket érdemes megkérdezni arról hogy mivel keverhető pl gomba gyom rovar mert akkor 2 legyet ütünk 1 csapásra.
A pálcás szondás témát nem érdemes feszegetni, gondolj bele hány ember törne össze ha kiderülne, hogy amit évek alatt a takarózással összeszedtek ideológiát, tudást az sok helyen magától is megtörténik ingyen pusztán a természetben lejátszódó folyamatok által
Válasz MrPoke #5893. hozzászólásáraVéletlen eszembe jutott
van olyan hölgy ismerősöm akiből harapófogóval kell kiszedni a hasznos információt...

Bezzeg ami nemhasznos
mindegy, a lényeg, hogy jó cucc ez a Martin Till kerék?
Válasz termelo #5892. hozzászólására+ a keserűs lombtrágyás karbi..Miből mennyit mikor ? Pálcával igazad lesz baca meg
, ahogy szórtuk a műtrágyát mind meg szurkáltam és mindenhol lemegy ameddig valamikor szántva volt, pedig van olyanban is vetés amit 2 éve nem szántottam.
Válasz termelo #5892. hozzászólásáraIgen ez így történt. :D Idén többet szórok műtrágyát mert olcsó.
Valamint a talaj is egyre jobban bírja a nagyobb termést.
Én MartinTill kereket használok.
Válasz MrPoke #5890. hozzászólásáraÖsszekevertem időben a 2 írásod:

Nincs profilképMrPoke 2017-02-25 12:48:29
Én is úgy csinálom mint dr.T kapott 1q pétisót, gyomirtás körül fog ég kapni 1q (addig minek műtrágyázzam a gyomokat) és esetleg még egy kevés nitrosol csak a minőség miatt. Meg pár titkos csodaszert.
Nincs profilképMrPoke 2024-01-06 17:44:30
Válasz Koczka József #7108. hozzászólására
A 60kg nitrogén hatóanyag úgy adódik össze, hogy tavasszal kap 1q NS utána pedig 15% os karbamid oldatot kap töbször lombra kiegészítve titkos összetevőkkel amik az alkalmankénti kezelésenként 1-2eFt-ot tesznek ki.
Azért látszik, hogy kezdesz elgyengülni mert nő a hatóanyag mennyiség.
Ami a No-till végett egyébként érthető
Igazából nem bacogtatni akartalak csak a véleményed érdekelne a Thompson kerékről.
Én 120 kg pétit szórtam-szórok+ a keserűs lombtrágyás karbi...
Válasz szikszaipeter72 #5884. hozzászólásáraAmóniumNitrát, apéti, NS párolgási vedztesége minimális ebben a hőmérsékletben. 10% körül van 1 hónap alatt. Szép lassan elkezd az mozogni lefele.
Válasz termelo #5885. hozzászólásáraÉn Pétit nagyon rég nem szortam.
És ez sem éri el a 100kg hatóanyagot.
Persze a lombtrágya ezután is menni fog.
Válasz mtz1221 #5888. hozzászólásáraÉszak-nyugat tőlem északra van. Amúgy 3 hónapja nem esett mérhető nálunk.
Válasz Gandhy #5887. hozzászólásáraLátszik hogy északnyugaton élsz.
Válasz mtz1221 #5882. hozzászólásáraHa 2 hónapig nem lesz eső, akkor annak már tök mindegy lesz.
Válasz szikszaipeter72 #5884. hozzászólásáraMi ma szórtuk ki. Egyáltalán nincs átfagyva a talaj. Nappal viszonylag meleg van, és a feketeföld egészen átmelegszik. Meglepően meleg délután. A csapadék idején pedig 0 fok lesz a leghidegebb errefelé, inkább eső és havas eső . Azaz be fog mosódni. Pár napra rá jön a nagyobb hideg, Vagyis olyan idő, ami az elmúlt 2 napban volt.
Válasz MrPoke #5866. hozzászólásáraNocsak-nocsak mi lett a mázsa péti+lomb tech-el?
________________________________________________________________________________________
Lassan vetés!
Vélemény erről:
https://www.exapta.com/product/kit-thompson-wheel-t32to/
(persze legyártatva...)
Volt neked is valami hasonló, rémlik hogy raktál fel videót, az bevált?
Válasz mtz1221 #5882. hozzászólásáraSok csapadékot nem jósolnak,viszont hideg az lesz! A talaj felső része át fog fagyni, aki elszórta csapadék hiányába nem fog be mosódni+ a talaj is át lesz fagyva, ebből kifolyólag el fog párologni.
Válasz mtz1221 #5882. hozzászólásáraAkkor úgyis mindegy. Jobban járok ha a színben marad, majd kiszórom ősszel. Erre fele már hengerezni is elkezdték. Gondolom ők április végén le is aratnak.
Válasz szikszaipeter72 #5881. hozzászólásáraEzt miből mered kijelenteni ? És ha a holnaputáni eső után nem lesz 2 hónapig ?
Válasz SzikiSzokeveny #5880. hozzászólásáraNem vagy elkésve! Bőven rá ér!
Válasz mtz1221 #5879. hozzászólásáraHolnap megnézem már, megvan-e még a műtrágyaszóróm.
Úgy néz ki a helyzet idénre elszórva.

Válasz rtamas1976 #5875. hozzászólásáraIgen a folyékony ráér később is.
NS-nek jobban kell bemosó csapadék.
Válasz Radocz #5874. hozzászólásáraEz igaz. De mondjuk vetés után szerintem senki nem gruberez.....
Válasz barazdabetyar. #5873. hozzászólásáraMiért nem dugod el az orcádat szombaton Bugacra? Ott az egy-kétmondatos kommentek helyett normálisan is lehet beszélgetni, és akkor elmondhatnám.
Mert van ám értelme....