Válasz kis Zombi #11935. hozzászólásáraNe izgasson fel annyira, ez sem megváltó. Naprában meg sem húztam, elfelejtettem, hogy kipróbáljam zúzós asztal után. Tavasszal majd megmutathatja, hogy darálja a zabszalmát, lóbabot. Mivel csak 3-4cm a munkamélység, az egyenletlen felszínen nem dolgozik jól. Szerintem a gyár ezért ajánlja az elejére is a vágóhengert.
Válasz kis Zombi #11929. hozzászólásáraPont ilyeneket nézegettem a napokban, mivel traktorvásárlás van porondon, és annak megfelelően szeretnék traktort választani, hogy milyen munkagépek jöhetnének szóba a jövőben.
6120M elhúzna egy ilyen 3 méteres rövidtárcsát.
6145R meg elhúzna egy 4 méterest is, frontra meg mehetne akár egy ilyen 4 méteres satex aprítóhenger (zöldtrágyában, napraforgótarlónál jól jönne). Na meg azért is tetszene a fronthidraulika, mert ibc tartály is mehet oltóanyaggal tarlóhántásokkor.
Ilyen ez a holtidőszak, az ember többet agyal ilyesmiken, mint egész évben.
Csak egy halvány gondolatmenetet vetek fel csak, hogy összezavarjam az agyalást :)
A talaj javulásának egyik fő része a mulcs takarás.
A külföldi előadók is mind erről beszélnek, valamint ahol megtehetik a rozsba vetést azt is azért csinálják. Valamint a fektetőhengernek is ez a feladata.
Tehát tegyük fel van egy jó vetőgépünk. Akkor miért is törekszünk a szármaradvány minél jobb felaprítására, amikor ezután takarónövénnyel próbáljuk pótolni?
Nem lehet, hogy ez a gép is csak 1-2 évig lenne használva?
Halkan jegyzem meg nekem ugye MF kombájnom van, ennél a szalmaszecskázó állókéseinek szögét lehet dönteni, és nekem csak kb 45 fokban van megdöntve, hogy ne aprítsa apróra a szalmát, hogy a szalmatakaró minél tovább megmaradjon. :)
Válasz kis Zombi #11915. hozzászólásáraÉn semmi előnyét,ha van zúzós asztal.Itt konkrétan a hullámos tárcsa munkája érdekelne.Ha működne a gép,eladnám a zúzót,kifut egy ha. földet.
Válasz kis Zombi #11910. hozzászólásáraKezdünk átesni a ló túloldalára,ezzel a túlműveléssel.
Amúgy én évi egy grúbert nem tartok túlművelésnek.
Nemtudom,gyári 4 cm.-es kapát lehet -e kapni a pöttinger grúberre.Akkor lecserélném.
Válasz kis Zombi #11911. hozzászólásáraAzért ez nem olyan, hidd el. Felhasználói tapasztalat videóval az egyik gyártó oldalán. Becsületére legywn mondva, higy nem hallgatja el a problémát. (igen, a Norbi )
Válasz Bárány #11909. hozzászólásáraMinden tud porolni. Ha hátszelet kapsz kombinátorozáskor, tárcsázáskor van olyan, hogy AZT nem látod hol kell vezetni a traktort.
Válasz Bárány #11909. hozzászólásáraMinden tud porolni. Ha hátszelet kapsz kombinátorozáskor, tárcsázáskor van olyan, hogy AZT nem látod hol kell vezetni a traktort.
1. Ha a gruberen sürün vannak a kapák, vagy szélesek, vagy mélyen húzzák. Szerintem 25-30 cm osztású, keskeny 4 cm- és kapa, 20 centinél nem mélyebben járatva a kivánatos.
2. Tarlóhántáskor, magágykészitéskor a rt. -t mélyebben húzzák 5 centitöl.
Válasz Sk Laci #11899. hozzászólásáraEgy 3 méteres rt 5 cm mélyen 80 Lovat kér, a maradék 40 paripa el kellene, hogy tolja az aprítóhengert szerintem. Az a kérdés nem-e esik orra vele a gép. Zúzatlan napra tarlón, és takarónövény termináláskor lenne létjogosultsága egy ilyen gépkapcsolatnak. Meg lehetne spórolni egy szárzúzást.
Válasz Mf-es? #11904. hozzászólásáraZöldben oké, de szárazban fronton az aprítót meg se próbáld! Megfullad a traktor a portól.
Én is ilyenben gondolkodtam, végül ezért nem vágtam bele.
Válasz Berkó_ #11903. hozzászólásáraIgen.Ha van zöldtrágya,akkor lenne jelentősége az aprító hengernek.Nem kellene,kardános zúzót használni.
Kérni kellene vékonyabb lappal.
Válasz kis Zombi #11898. hozzászólásáraKülön menetben tesztelném,és nem az aprítókés munkálya a lényeg.Nincs is mit aprítni.Hullámos tárcsa,5-8 cm-re járjon.Tavaszi túlművelés elkerülése végett jó lenne.
Válasz kis Zombi #11898. hozzászólásáraIlyen 3m-es gépkapcsolatban gondolkodtam, de talán a 120 ló kevés. A 180 lovas traktoron megint nincsen első 3 pont függesztésem. Újonan borsos az ára, használtan NH T 7xxx nem találtam a neten elfogadható távolságban.
Ezeknek az aprítóhengereknek mennyi a minimális munkasebessége ? Adding okés, hogy 15-20 km- t írnak, de melyik vetögép szeret 10 km/h sebességnél többet ?
Front aprítóhenger, gép hátulján rözidtárcsa jó gépkapcsolat lehetne.
Válasz gszabi #11890. hozzászólásáraVan olyan videó amin vonulás közben látni a Topper Fusiot? Eléggé korlátozza a kilátást és nagyon előre nyúlik, így átmenni egy útkereszteződésen sem egyszerű. Amúgy tetszik.
Válasz gszabi #11890. hozzászólásáraSztem Te egész másról írsz, mint mi. Itt gps-ről automatakormányzasról volt szó, mármint alkatrészekről, amik egyébként tényleg jó cuccok. Az általatok gyártott gépekről egy szót se ejtettem, amik szintén tetszetősek!
Válasz Berkó_ #11887. hozzászólásáraSziasztok.
Annyi hozzáfüzni valóm lenne hogy azok a belinkelt "kütyük" igen bevált és hasznos gépcsalád ami különböző teszteken nehézségeken átment. És nem mint gyártó, mint gazdász merem a gazdaságotokba ajánlani. Mi minden gépünket teszteljük, saját traktorral, saját földön, és ez álltal vagyunk piacképesek.
A Topper Fusio egy igen jó termékünk lett. Tavasszal sok helyen be is lesz mutatva Magyarország területén. Rövidtárcsa kombinációval.
Válasz MrPoke #11845. hozzászólásáraKöszöntem . A szármaradványtól nem tartok, de mindenképpen megásom és megnézem több helyen. Szerintem lesz 10ha amit bevállalok kb. egy kombival tavasszal és mehet majd a vetés.
Válasz MrPoke #11665. hozzászólásáraTudok olyanról, aki a lazítót is zárójelbe tette. Lerakta az ekét, a többit rábízta a (takaró)növények gyökereire - kötött talajon. De jobban nem ismerem az eredményeit.
15637 hozzászólás
Válasz Diesel Tibor #11933. hozzászólásáraAztán miért nem?
Egyébként valószínűleg kivárok még, hogy hogyan alakul az új családi gazdaságos szabályozás, adózás, stb.
Válasz kis Zombi #11935. hozzászólásáraNe izgasson fel annyira, ez sem megváltó. Naprában meg sem húztam, elfelejtettem, hogy kipróbáljam zúzós asztal után. Tavasszal majd megmutathatja, hogy darálja a zabszalmát, lóbabot. Mivel csak 3-4cm a munkamélység, az egyenletlen felszínen nem dolgozik jól. Szerintem a gyár ezért ajánlja az elejére is a vágóhengert.
Válasz agrárproletár #11931. hozzászólásáraMit gondolsz hol találtam a linker :-))
ITT még a régifajta crosscutter disc van rajta
[link1]
Ehhez csak azért kell a fronthenger, hogy ne tépje szét a napraforgó a traktor vezetékeit.
Nézegettem ezeket a crosscutteres videokat, teljesen felizgatott, de nekem sajnos nincs reális esélyem ilyen gépre.
Válasz agrárproletár #11931. hozzászólásáraMit gondolsz hol találtam a linker :-))
ITT még a régifajta crosscutter disc van rajta
https://youtu.be/GsbUxhgbwUE
Ehhez csak azért kell a fronthenger, hogy ne tépje szét a napraforgó a traktor vezetékeit.
Nézegettem ezeket a crosscutteres videokat, teljesen felizgatott, de nekem sajnos nincs reális esélyem ilyen gépre.
Válasz agrárproletár #11931. hozzászólásáraTe nem veszel traktort
(380-as meg elvisz egy 8m-est)
Válasz bandigh #11930. hozzászólásáraTonna/ méter :-)))
Válasz kis Zombi #11929. hozzászólásáraPont ilyeneket nézegettem a napokban, mivel traktorvásárlás van porondon, és annak megfelelően szeretnék traktort választani, hogy milyen munkagépek jöhetnének szóba a jövőben.

6120M elhúzna egy ilyen 3 méteres rövidtárcsát.
6145R meg elhúzna egy 4 méterest is, frontra meg mehetne akár egy ilyen 4 méteres satex aprítóhenger (zöldtrágyában, napraforgótarlónál jól jönne). Na meg azért is tetszene a fronthidraulika, mert ibc tartály is mehet oltóanyaggal tarlóhántásokkor.
Ilyen ez a holtidőszak, az ember többet agyal ilyesmiken, mint egész évben.
Válasz kis Zombi #11929. hozzászólásáraNa itt látszik h kell némi nehezék, hogy bele is menjen
Válasz Mf-es? #11917. hozzászólásáraEz biztosan jó lenne, de ez nem biztos, hogy kijön a zúzó árából :-)))
https://www.traktorpool.hu/details/t%C3%A1rcs%C3%A1s-borona/Vaederstad-Carrier-CR300/4349276/
Csak egy halvány gondolatmenetet vetek fel csak, hogy összezavarjam az agyalást :)
A talaj javulásának egyik fő része a mulcs takarás.
A külföldi előadók is mind erről beszélnek, valamint ahol megtehetik a rozsba vetést azt is azért csinálják. Valamint a fektetőhengernek is ez a feladata.
Tehát tegyük fel van egy jó vetőgépünk. Akkor miért is törekszünk a szármaradvány minél jobb felaprítására, amikor ezután takarónövénnyel próbáljuk pótolni?
Nem lehet, hogy ez a gép is csak 1-2 évig lenne használva?
Halkan jegyzem meg nekem ugye MF kombájnom van, ennél a szalmaszecskázó állókéseinek szögét lehet dönteni, és nekem csak kb 45 fokban van megdöntve, hogy ne aprítsa apróra a szalmát, hogy a szalmatakaró minél tovább megmaradjon. :)
Válasz kis Zombi #11926. hozzászólásáraMarógéppel,egy felfogatással letoni róla.
Válasz Mf-es? #11925. hozzászólásáraSaroköszörüt neki :-)))))
De inkább keresél rá valami vékonyabbat.
Válasz kis Zombi #11920. hozzászólásáraMost 8 centis van rajta.
Válasz kis Zombi #11922. hozzászólásáraAprítóhenger minek rá, hagyományos lapozáshoz szokták felrakni...
Válasz Berente Antal #11921. hozzászólásáraHa tovább szárad a klímánk... Kelleni fog..
Válasz Agrárteenager #11919. hozzászólásáraA carrirre vannak újabban hullámos tárcsák, arra kíváncsi lennék, az elején apritóhengerrel.
Válasz Agrárteenager #11919. hozzászólásáraAz igazi alternatíva, ha nem kell...
Válasz Mf-es? #11916. hozzászólásáraNézz utánna. A 4 és 6 centi széles kapa között, is óriási a különbség.
Válasz Berente Antal #11918. hozzászólásáraRövidtárcsára keres alternatív megoldást...

Nincs...
Válasz Mf-es? #11904. hozzászólásáraZt után, tavasszal vágótárcsa a vetőgépre nem lenne elég?
Válasz kis Zombi #11915. hozzászólásáraÉn semmi előnyét,ha van zúzós asztal.Itt konkrétan a hullámos tárcsa munkája érdekelne.Ha működne a gép,eladnám a zúzót,kifut egy ha. földet.
Válasz kis Zombi #11910. hozzászólásáraKezdünk átesni a ló túloldalára,ezzel a túlműveléssel.
Amúgy én évi egy grúbert nem tartok túlművelésnek.
Nemtudom,gyári 4 cm.-es kapát lehet -e kapni a pöttinger grúberre.Akkor lecserélném.
Válasz Bárány #11913. hozzászólásáraElhiszem. Ezeknek az apritóhengereknek két Nagy elönyét látom.
1. Gyorsan, olcsón, alacsony üzemeltetési költséggel lehet vele aprítani az anyagot.
2. Ha frontra rakják, akkor bele lehet menni a forgóba drága géppel is, nem kell félni, hogy leszaggatja a vezetékeket.
Valamit, valamiért. Vagy nyeli a port, vagy felakasztja egy mtz mögé, és külön menetben leapritja.
Válasz Mf-es? #11906. hozzászólásáraDe ha megnézted a következő videót is,akkor szemre nem sok különbséget látsz az egyenes lapos tárcsával sem.
https://youtu.be/WYHJNORcmIY
Válasz kis Zombi #11911. hozzászólásáraAzért ez nem olyan, hidd el. Felhasználói tapasztalat videóval az egyik gyártó oldalán. Becsületére legywn mondva, higy nem hallgatja el a problémát. (igen, a Norbi
)
Válasz Mf-es? #11901. hozzászólásáraAkkor leírom, hogy szerintem mi a túlmüvelés.
1. Ha a gruberen sürün vannak a kapák, vagy szélesek, vagy mélyen húzzák. Szerintem 25-30 cm osztású, keskeny 4 cm- és kapa, 20 centinél nem mélyebben járatva a kivánatos.
2. Tarlóhántáskor, magágykészitéskor a rt. -t mélyebben húzzák 5 centitöl.
3. Tarlókezelés mechanikailag (glifó 300-500 forinttal drágább hektáronként.
4. Tavasszal lezárás + magágykészités két menetben.
Ha tavasszal optimális talajállapotnál egy menetben lezájuk a talajt, és elkészítjük a magágyat egy sekély rövidtárcsával az nem túlmüvelés szerintem.
Válasz kis Zombi #11908. hozzászólásáraA napra tarló nagyon tud porolni.
Lásd: #11905
Válasz Sk Laci #11899. hozzászólásáraEgy 3 méteres rt 5 cm mélyen 80 Lovat kér, a maradék 40 paripa el kellene, hogy tolja az aprítóhengert szerintem. Az a kérdés nem-e esik orra vele a gép. Zúzatlan napra tarlón, és takarónövény termináláskor lenne létjogosultsága egy ilyen gépkapcsolatnak. Meg lehetne spórolni egy szárzúzást.
Válasz Bárány #11905. hozzászólásáraMár írtam,hátul menne.
Válasz VDénes #11902. hozzászólásáraRánézésre,ugyan az a tárcsa lap.Méterre vetített súly se lehet több.
Válasz Mf-es? #11904. hozzászólásáraZöldben oké, de szárazban fronton az aprítót meg se próbáld! Megfullad a traktor a portól.
Én is ilyenben gondolkodtam, végül ezért nem vágtam bele.
Válasz Berkó_ #11903. hozzászólásáraIgen.Ha van zöldtrágya,akkor lenne jelentősége az aprító hengernek.Nem kellene,kardános zúzót használni.
Kérni kellene vékonyabb lappal.
Válasz Mf-es? #11901. hozzászólásáraAkkor ezzel a tavaszi grúberezést szeretnéd kiváltani?
Válasz Mf-es? #11901. hozzászólásáraAz a hullamos tárcsa nem fog bele menni 3 cm-re sem. Nem sok a súlya a gepnek és nagy a hullám a lapon.
Válasz kis Zombi #11898. hozzászólásáraKülön menetben tesztelném,és nem az aprítókés munkálya a lényeg.Nincs is mit aprítni.Hullámos tárcsa,5-8 cm-re járjon.Tavaszi túlművelés elkerülése végett jó lenne.
Válasz kis Zombi #11898. hozzászólására10 alatt szerintem plussz súly kell rá
Válasz kis Zombi #11898. hozzászólásáraIlyen 3m-es gépkapcsolatban gondolkodtam, de talán a 120 ló kevés. A 180 lovas traktoron megint nincsen első 3 pont függesztésem. Újonan borsos az ára, használtan NH T 7xxx nem találtam a neten elfogadható távolságban.
Válasz Mf-es? #11896. hozzászólásáraOFF
Ezeknek az aprítóhengereknek mennyi a minimális munkasebessége ? Adding okés, hogy 15-20 km- t írnak, de melyik vetögép szeret 10 km/h sebességnél többet ?
Front aprítóhenger, gép hátulján rözidtárcsa jó gépkapcsolat lehetne.
Válasz gszabi #11890. hozzászólásáraMilyen széleségü gépekapcsolatot fogtok bemutatni, és hol lesznek a bemutatók?
Válasz Szabi - Satex #11895. hozzászólásáraEz lenne az?Mert ezen nincs hullámos tárcsa sor.
Válasz Mf-es? #11893. hozzászólásáraMinden megbeszélhető. Kőrös-wellt kft. Jancsovics Pál az illetékes van is egy 3 m demó gép raktáron.
Válasz Mf-es? #11893. hozzászólásáraMajd csináljatok róla videót!
Válasz gszabi #11890. hozzászólásáraEgyet szeretnék tesztelni.
Válasz gszabi #11890. hozzászólásáraVan olyan videó amin vonulás közben látni a Topper Fusiot? Eléggé korlátozza a kilátást és nagyon előre nyúlik, így átmenni egy útkereszteződésen sem egyszerű. Amúgy tetszik.
Válasz gszabi #11890. hozzászólásáraSztem Te egész másról írsz, mint mi. Itt gps-ről automatakormányzasról volt szó, mármint alkatrészekről, amik egyébként tényleg jó cuccok. Az általatok gyártott gépekről egy szót se ejtettem, amik szintén tetszetősek!
Válasz Berkó_ #11887. hozzászólásáraSziasztok.
Annyi hozzáfüzni valóm lenne hogy azok a belinkelt "kütyük" igen bevált és hasznos gépcsalád ami különböző teszteken nehézségeken átment. És nem mint gyártó, mint gazdász merem a gazdaságotokba ajánlani. Mi minden gépünket teszteljük, saját traktorral, saját földön, és ez álltal vagyunk piacképesek.
A Topper Fusio egy igen jó termékünk lett. Tavasszal sok helyen be is lesz mutatva Magyarország területén. Rövidtárcsa kombinációval.
Válasz MrPoke #11845. hozzászólásáraKöszöntem
. A szármaradványtól nem tartok, de mindenképpen megásom és megnézem több helyen. Szerintem lesz 10ha amit bevállalok kb. egy kombival tavasszal és mehet majd a vetés.
Válasz MrPoke #11665. hozzászólásáraTudok olyanról, aki a lazítót is zárójelbe tette. Lerakta az ekét, a többit rábízta a (takaró)növények gyökereire - kötött talajon. De jobban nem ismerem az eredményeit.