Egy japán hobbikertész, Yoshiharu Watanabe már 2012 óta keresztez lóheréket a kertjében azzal a céllal, hogy megdöntse a Guinness-rekordot. Amikor évekkel ezelőtt egy 20 levelű lóherére bukkant, egyre komolyabb lehetőségnek tűnt előtte a világcsúcs megdöntése.

Az előző rekorder egy másik japán férfi, Shigeo Obara volt, aki 56 levelű lóherét tudott nemesíteni.

Yoshiharu úgy kezdett a lóhere-nemesítésbe, hogy akárhol látott egy 5-6-7 levelű növényt, hazavitte a kertjébe, és a legtöbb levelet hozókat maga porozta be kézzel.


2020-ra sikerült egy 49 levelű lóherével előrukkolnia, 2021-ben pedig megszorongatta a rekordert egy 55 levelű változattal. Ezt követően azonban egy ideig nem sikerült tovább növelnie a levelek számát; olykor kevesebb levelű lóhere nőtt, máskor teljesen normális, háromlevelű változatok. Végül idén sikerült elérnie a célját és megdöntenie a Guinness-rekordot.

A hitelesítéskor minden kis levélékére cetlit ragasztottak, hogy egyiket se számolják kétszer az összegzésnél. Ezek a levelek kisebbek, mint egy normál 3 levelű változaté, így több mint egy óráig tartott a megszámolásuk.

Itt láthatók képek az új világrekordról.

Forrás: termeszeti.hu

Indexkép: Facebook-bejegyzés