A tudomány már számos megoldást ellesett az állat- és növényvilág bonyolult életfunkcióiból. Az angliai Exeter Egyetem kutatói legutóbb a ganajtúró bogaraktól vagy más néven szkarabeuszoktól kaptak segítséget, illetve érdekes ötletet – írja az earth-chronicles.com.

E rovarok fedőszárnyának fényvisszaverő képességét vizsgálva megállapították, hogy ezek a speciális nanostruktúrával rendelkező szárnyak képesek a fényt bármilyen irányban megcsavarva visszatükrözni. A kutatócsoport vezetője, Pete Vukusich szerint „a fénylő aranyszín és a fény polarizációja az arany szkarabeuszokat egyedüli képességgel ruházza fel a rovarvilág ezernyi képviselője között.”

A bogarak olyan optikai rendszerek kidolgozásához szolgálhatnak példaként, amiről korábban nem is hallottunk – fotó: Shutterstock

A kutatócsoport behatóan tanulmányozta az úgynevezett „metaanyagok” viselkedését is, amelyek többnyire nanorészecskékből felépített szerkezetük miatt képesek a fénnyel szokatlan kölcsönhatásra lépni, hasonlóan a szkarabeuszok fedőszárnyaihoz.

Ennek a különleges képességnek a lemásolásával új, korábban elképzelhetetlen optikai rendszereket lehet kidolgozni, amelyek a jövőben az internetsebesség sokszoros felgyorsítását, valamint futurisztikus szerkentyűk megalkotását teszik lehetővé.

Lehet, hogy az ókori egyiptomiak korábban megfejtették ezt a titkot, és azért tartották szentnek a szkarabeuszokat?