Alma – az emberiség egyik legrégebben ismert és elismert gyümölcse, a termékenység szimbóluma, a Bibliában a bűnbeesés gyümölcse, a tiltott tudás-, a tiltott szerelem jelképe. Mi, magyarok átlagosan tíz kilónyit fogyasztunk el belőle fejenként egy évben.
Az alma az emberi táplálkozásban jelentős szerepet tölt be – fotó: pixabay.com
Az almafogyasztás pozitív hatásaira már Hippokratész (i. e. 460–377) is rámutatott
Rendszertanilag az alma a Rosaceae család Pomoidae alcsaládjába tartozik. Először a Fekete-tenger partvidékén, Örményországot és a Transzkaukázust, valamint Irán és Turkesztán egy részét magába foglaló területen kezdték el termeszteni. A hazai fajtákról a 15. századból maradt fenn írásos emlék.
Az alma az emberi táplálkozásban jelentős szerepet tölt be, a fogyasztása minden életkorban ajánlott, hiszen jót teszünk vele az egészségünknek. Kiváló beltartalmi értékei miatt az egyik legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcs – több száz, az egészséget pozitívan befolyásoló összetevője van –, kedvezőek az étrendi hatásai: szerepe van az étvágy fenntartásában, nélkülözhetetlen a természetes vitamin- és ásványianyag-utánpótlásban, valamint az emésztőrendszer karbantartásában.
Ideális gyümölcs a fogyókúrázók részére is, mivel alacsony a kalóriatartalma (32 kcal/100 gramm), ráadásul a héjában található pektin egyrészt gondoskodik a kellő rostbevitelről, másrészt hamar teltségérzetet okoz, így csökkentve az éhségérzetet.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént biztosítva ezzel a kellő vitamin-, és ásványi anyag bevitelt.
Emellett az almában többféle flavonoid – azaz növényi alapú antioxidáns – is megtalálható, amelyek csökkenthetik a rák, a szívbetegség és a demencia kialakulásának kockázatát.
Sötét szín, több antioxidáns
Sokféle almafajta létezik, ezek mindegyike nagyon egészséges, de a beltartalmukat illetően némi különbség azért van köztük. Danielle Crumble Smith dietetikus beszélt az USA Todaynek arról, hogy a mely almafajtákat tartja a legegészségesebbeknek.
A szakember szerint ebből a szempontból a legjobb választást a Red Delicious alma jelenti, mert minél sötétebb egy alma, annál többféle és nagyobb mennyiségű antioxidáns van benne. Az antioxidánsok jelentősége abban rejlik, hogy segítenek semlegesíteni a sejtkárosodást és betegségeket okozó szabad gyököket. „Ha különböző mély színű almákat választunk, azzal biztosíthatjuk, hogy változatos antioxidánsokhoz jussunk" – tette hozzá a dietetikus.
Minél sötétebb egy alma, annál többféle és nagyobb mennyiségű antioxidáns van benne – fotó: pixabay.com
Az alma rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért
Az almafogyasztás szervezetünkre gyakorolt élettani hatásai a következők:
- ellenállóbbá teszi az immunrendszert, segít a meghűléses betegségek megelőzésében,
- vírus- és baktériumölő hatású,
- segíti a zsíranyagcserét,
- csillapítja az étvágyat, teltségérzetet okoz
- csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást
- véd az agyi érkatasztrófa kialakulásával szemben,
- csökkenti a gyulladásokat,
- stabilizálja a vércukorszintet,
- savtartalma serkenti a bélmozgásokat, kedvez az emésztési folyamatoknak,
- erősíti az idegrendszert,
- jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
- tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést, organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat
- lassítja az öregedési folyamatokat,
- segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket,
- fokozza a szellemi teljesítőképességet
Mivel télen, és tavasz kezdetén a piaci kínálat még nem bővelkedik gyümölcsökben, a hazai alma az egyetlen olyan gyümölcs, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki. Széles választékkal rendelkezik, könnyen tárolható, szállítható, sokáig eláll.
Az almának nagy becsülete a magyar gasztronómiában, ami nem véletlen, hiszen sokféleképpen felhasználható: nyersen, pürésítve, kompótként, édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.
Az élelmiszeripar egyik közkedvelt alapanyaga: almából több mint 200 féle feldolgozott terméket állítanak elő, például 100 %-os gyümölcslevet, szűrt és rostos almalét, vagy a hosszabban eltartható sűrítményt.
Milyen szempontok szerint válasszunk almát?
Ha a C-vitamin-bevitel számunkra a legfontosabb, akkor keressük a Pink Lady vagy a McIntosh fajtákat. Viszont, ha a magas rosttartalom a lényeg, akkor a legjobb választást a Granny Smith vagy a Honeycrisp jelentheti.
Bármilyen fajtájú alma mellett döntünk, a dietetikus szerint az a legfontosabb, hogy nyersen és hámozatlanul együk. „A héj elfogyasztása biztosítja, hogy valóban megkapjuk az összes rostot, antioxidánst, mert ezekből a héjban van a legtöbb" – hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, hogy a főzés vagy a sütés során a C-vitamin mennyisége lecsökken, mivel érzékeny a hőmérsékletre, ezért a legjobb, ha nyersen esszük az almát.
Bármilyen fajtájú alma mellett döntünk, a dietetikus szerint az a legfontosabb, hogy nyersen és hámozatlanul együk – fotó: pixabay.com
Melyik almában van kevesebb cukor?
A savanykásabb fajták – ilyen például a Granny Smith zöldalma – jellemzően kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a többi. A Granny Smith almában 100 grammonként 9,6 gramm cukor található, míg a Fuji fajtánál ez csaknem 12 gramm.
Az almában lévő cukor a dietetikus szerint nem ártalmas, sőt, segíthet leküzdeni a délutáni levertséget. A természetes gyümölcscukor egészséges energiaforrásunk lehet, a fehérjével fogyasztott gyümölcs pedig olyan hatással lehet, mint a koffein.
„A gyümölccsel rengeteg különböző vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst kapunk, amelyek segítenek a szervezetnek csökkenteni a gyulladásokat és pótolni a tápanyaghiányt – részletezte a dietetikus. – Emellett rostot is kapunk, ami segít lassítani a cukor emésztését, vagyis nem olyan hatással lesz ránk, mintha édességet fogyasztottunk volna." A szakember a cukorbetegeknek vagy a vércukorszintjükre odafigyelőknek azt tanácsolja, hogy az almát mindig párosítsák valamilyen fehérjével.
Top 5 almafajta
A Healthline cikke szerint az 5 legegészségesebb almafajta:
- Red Delicious – gazdag antocianinokban – ezek felelősek a piros színéért – és számos, a polifenolok csoportjába tartozó antioxidánsban. Ráadásul több kalciumot is tartalmazhat, mint más almafajták.
- Granny Smith – rostjai javíthatják a bél mikrobiomját, ez pedig segíthet a testsúly szabályozásában is.
- Golden Delicious – polifenolok mellett gazdag karotinoidokban, amelyek szintén antioxidánsként fejtik ki hatásukat, és segíthetnek a betegségek megelőzésében. Kiváló kálium-, vas- és cinkforrás is.
- Fuji – több polifenolt tartalmaz, mint más fajták, állatkísérletek szerint jótékony hatással lehet a szív és a máj egészségére.
- Gala – számos egészségvédő antioxidánst tartalmaz.
Természetesen nem kell hanyagolnunk a többi almafajtát sem, hiszen valamennyi kiváló forrása fontos tápanyagoknak, rostoknak és élettanilag hasznos növényi vegyületeknek.