Alma – az emberiség egyik legrégebben ismert és elismert gyümölcse, a termékenység szimbóluma, a Bibliában a bűnbeesés gyümölcse, a tiltott tudás-, a tiltott szerelem jelképe. Mi, magyarok átlagosan tíz kilónyit fogyasztunk el belőle fejenként egy évben.

alma

Az alma az emberi táplálkozásban jelentős szerepet tölt be – fotó: pixabay.com

Az almafogyasztás pozitív hatásaira már Hippokratész (i. e. 460–377) is rámutatott

Rendszertanilag az alma a Rosaceae család Pomoidae alcsaládjába tartozik. Először a Fekete-tenger partvidékén, Örményországot és a Transzkaukázust, valamint Irán és Turkesztán egy részét magába foglaló területen kezdték el termeszteni. A hazai fajtákról a 15. századból maradt fenn írásos emlék.

Az alma az emberi táplálkozásban jelentős szerepet tölt be, a fogyasztása minden életkorban ajánlott, hiszen jót teszünk vele az egészségünknek. Kiváló beltartalmi értékei miatt az egyik legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcs – több száz, az egészséget pozitívan befolyásoló összetevője van –, kedvezőek az étrendi hatásai: szerepe van az étvágy fenntartásában, nélkülözhetetlen a természetes vitamin- és ásványianyag-utánpótlásban, valamint az emésztőrendszer karbantartásában.

Ideális gyümölcs a fogyókúrázók részére is, mivel alacsony a kalóriatartalma (32 kcal/100 gramm), ráadásul a héjában található pektin egyrészt gondoskodik a kellő rostbevitelről, másrészt hamar teltségérzetet okoz, így csökkentve az éhségérzetet.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént biztosítva ezzel a kellő vitamin-, és ásványi anyag bevitelt.

Emellett az almában többféle flavonoid – azaz növényi alapú antioxidáns – is megtalálható, amelyek csökkenthetik a rák, a szívbetegség és a demencia kialakulásának kockázatát.


Sötét szín, több antioxidáns

Sokféle almafajta létezik, ezek mindegyike nagyon egészséges, de a beltartalmukat illetően némi különbség azért van köztük. Danielle Crumble Smith dietetikus beszélt az USA Todaynek arról, hogy a mely almafajtákat tartja a legegészségesebbeknek.

A szakember szerint ebből a szempontból a legjobb választást a Red Delicious alma jelenti, mert minél sötétebb egy alma, annál többféle és nagyobb mennyiségű antioxidáns van benne. Az antioxidánsok jelentősége abban rejlik, hogy segítenek semlegesíteni a sejtkárosodást és betegségeket okozó szabad gyököket. „Ha különböző mély színű almákat választunk, azzal biztosíthatjuk, hogy változatos antioxidánsokhoz jussunk" – tette hozzá a dietetikus.

alma

Minél sötétebb egy alma, annál többféle és nagyobb mennyiségű antioxidáns van benne – fotó: pixabay.com

Az alma rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért

Az almafogyasztás szervezetünkre gyakorolt élettani hatásai a következők:

  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert, segít a meghűléses betegségek megelőzésében,
  • vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét,
  • csillapítja az étvágyat, teltségérzetet okoz
  • csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást
  • véd az agyi érkatasztrófa kialakulásával szemben,
  • csökkenti a gyulladásokat,
  • stabilizálja a vércukorszintet,
  • savtartalma serkenti a bélmozgásokat, kedvez az emésztési folyamatoknak,
  • erősíti az idegrendszert,
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • tehermentesíti   a   vesét,   csökkenti   a   vesekő   és húgysavképződést, organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat
  • lassítja az öregedési folyamatokat,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket,
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

Mivel télen, és tavasz kezdetén  a piaci kínálat még nem bővelkedik gyümölcsökben, a hazai alma az egyetlen olyan gyümölcs, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki. Széles  választékkal rendelkezik, könnyen tárolható, szállítható, sokáig eláll.

Az almának nagy becsülete a magyar gasztronómiában, ami nem véletlen, hiszen sokféleképpen felhasználható: nyersen, pürésítve, kompótként, édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak,  vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

Az élelmiszeripar egyik közkedvelt alapanyaga: almából több mint 200 féle feldolgozott terméket állítanak elő, például 100 %-os gyümölcslevet, szűrt és rostos almalét, vagy a hosszabban eltartható sűrítményt. 

Milyen szempontok szerint válasszunk almát?

Ha a C-vitamin-bevitel számunkra a legfontosabb, akkor keressük a Pink Lady vagy a McIntosh fajtákat. Viszont, ha a magas rosttartalom a lényeg, akkor a legjobb választást a Granny Smith vagy a Honeycrisp jelentheti.

Bármilyen fajtájú alma mellett döntünk, a dietetikus szerint az a legfontosabb, hogy nyersen és hámozatlanul együk. „A héj elfogyasztása biztosítja, hogy valóban megkapjuk az összes rostot, antioxidánst, mert ezekből a héjban van a legtöbb" – hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, hogy a főzés vagy a sütés során a C-vitamin mennyisége lecsökken, mivel érzékeny a hőmérsékletre, ezért a legjobb, ha nyersen esszük az almát.

zöld alma

Bármilyen fajtájú alma mellett döntünk, a dietetikus szerint az a legfontosabb, hogy nyersen és hámozatlanul együk – fotó: pixabay.com

Melyik almában van kevesebb cukor?

A savanykásabb fajták – ilyen például a Granny Smith zöldalma – jellemzően kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a többi. A Granny Smith almában 100 grammonként 9,6 gramm cukor található, míg a Fuji fajtánál ez csaknem 12 gramm.

Az almában lévő cukor a dietetikus szerint nem ártalmas, sőt, segíthet leküzdeni a délutáni levertséget. A természetes gyümölcscukor egészséges energiaforrásunk lehet, a fehérjével fogyasztott gyümölcs pedig olyan hatással lehet, mint a koffein.

„A gyümölccsel rengeteg különböző vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst kapunk, amelyek segítenek a szervezetnek csökkenteni a gyulladásokat és pótolni a tápanyaghiányt – részletezte a dietetikus. – Emellett rostot is kapunk, ami segít lassítani a cukor emésztését, vagyis nem olyan hatással lesz ránk, mintha édességet fogyasztottunk volna." A szakember a cukorbetegeknek vagy a vércukorszintjükre odafigyelőknek azt tanácsolja, hogy az almát mindig párosítsák valamilyen fehérjével.

Top 5 almafajta

Healthline cikke szerint az 5 legegészségesebb almafajta:

  • Red Delicious – gazdag antocianinokban – ezek felelősek a piros színéért – és számos, a polifenolok csoportjába tartozó antioxidánsban. Ráadásul több kalciumot is tartalmazhat, mint más almafajták.
  • Granny Smith – rostjai javíthatják a bél mikrobiomját, ez pedig segíthet a testsúly szabályozásában is.
  • Golden Delicious –  polifenolok mellett gazdag karotinoidokban, amelyek szintén antioxidánsként fejtik ki hatásukat, és segíthetnek a betegségek megelőzésében. Kiváló kálium-, vas- és cinkforrás is.
  • Fuji – több polifenolt tartalmaz, mint más fajták, állatkísérletek szerint jótékony hatással lehet a szív és a máj egészségére.
  • Gala – számos egészségvédő antioxidánst tartalmaz.

Természetesen nem kell hanyagolnunk a többi almafajtát sem, hiszen valamennyi kiváló forrása fontos tápanyagoknak, rostoknak és élettanilag hasznos növényi vegyületeknek.