Egy valós méretű repülőt, vagy helikoptert igen kevés ember engedhet meg magának, a járulékos kényelmetlenségekről meg inkább ne is beszéljünk. Azonban napjainkra elérhetővé vállt egy technológia, ami a magaslati nézőpont nyújtotta előnyöket biztosítja a horribilis fenntartási költségek nélkül. Lássuk milyen tényeket állapíthatunk meg a mezőgazdasági drónokkal kapcsolatban!

1. Egy mezőgazdasági drón által gyűjtött információk képesek megmutatni, hogy melyik területeken egészségesebbek, illetve merre gyengébbek a növények. A gazdálkodó az így összegyűjtött adatok alapján eszközölhet módosításokat.

2. Hogyha felszerelünk egy drónt termál kamerával, az akár lékeket is felfedezhet az öntözőrendszerben, sőt azt is megállapíthatja, mely növények kapnak túl kevés, vagy éppen túl sok vizet.

3. Egy drónnal akár egy 3 négyzetcentiméteres területre is közelíthetünk, ebből kifolyólag képes lehet arra, hogy akár egyenként is megszámolhassunk minden növényt, ami korábban egy fárasztó és körülményes feladat lehetett volna, de fontos információkat adhat a várható terményről.

4. Létezik olyan automatizálható drón szoftver, ami magától kiszámolja, melyik repülési útvonal adja a legnagyobb lefedettséget a megművelt terület felett, illetve képes akár önállóan is irányítani az eszközt a fölszállástól egészen a földet érésig.

A drónok mára széles típus és méret kínálatban kaphatók. Érdemes minden típusnak utánanézni vásárlás előtt – Fotó: Shutterstock

5. A drónok képesek lehetnek arra, hogy heti, napi, vagy akár óránkénti rendszerességgel felmérjék a földeket így akár sorba rendezhető képszériát is készíthetnek, amiből megállapítható, hogy időről időre hogyan változik a termés állapota. Ez lehetőséget ad arra, hogy az esetleges változásokat azonnal észleljük és gyorsabban reagáljunk a felmerülő problémákra.

6. Az Nemzetközi Vezető Nélküli Jármű Szövetség (AUVSI) számításai szerint a nem túl távoli jövőben már a mezőgazdászok fogják birtokolni a kereskedelmi drón piac 80 százalékát.

7. Egy nem rég, az USA-ban készült közvéleménykutatás szerint a tengerentúli földművelők 31 százaléka még idén be szeretne ruházni egy mezőgazdasági drónra. Ezek között megoszlik azok aránya, akik maguk fogják irányítani a drónt és azoké, akik egy harmadik személyt vonnának be a feladatra, de az előbbi kategóriában többen vannak, ami azt jelzi, a földművelők nem félnek kibővíteni ismereteiket a jobb termés érdekében.