A Real Madrid stadionjában nemrég fejeződött be egy komoly felújítás, melynek során olyan megoldásokkal gazdagodott az épület, mint a kinyitható-behúzható tető vagy a leereszthető pálya. Hihetetlennek tűnik, de amikor a sztárfocisták nem használják, akkor a teljes gyepet az alagsorban tárolják, mégpedig szegmensenként leeresztve – ezeket a részeket egy hidraulikus szerkezet mozgatja.

A föld alatti üvegházban a fűszőnyeget ilyenkor UV-fénnyel 14 órán keresztül megvilágítják, és rendszeresen locsolják, egészen a meccs napjáig.

A rögzített tető 28.000 m², míg a behúzható rész mindössze 8000 m²-t foglal el, így lehetővé válik a stadion használata az év bármely napján, hóban, esőben, zivatarban is.

A rajongók megdöbbentek, amikor először jelentek meg a közösségi médiában olyan képek, ahol a gyep helyén egy hatalmas betonpálya található.

A föld alatti üvegház szellőztető-, klíma-, világító- és öntözőrendszerrel van felszerelve, így mindig a legoptimálisabb körülményeket tudja biztosítani a gyep számára. Emellett folyamatosan karban tudják tartani, anélkül hogy megzavarnák a stadion rendezvényeit.


A rendszer teljes egészében a stadion alatt kapott helyet – így nem kellett újabb területeket elfoglalnia –, és egyedülálló az egész világon, ugyanúgy, ahogy a tetőről lelógó, 360° LCD kivetítő, mely az élőkép mellett grafikákat, statisztikákat, visszajátszásokat is képes megjeleníteni egy időben.

A Santiago Bernabeu felújítása öt évig tartott, és a stadion befogadóképességét is növelte: 85 ezer néző fér el, és az akadálymentesítés is teljes körű.

Forrás: termeszeti.hu

Indexkép: Shutterstock