Ha azt látjuk, hogy lepkék sáros talajon vagy állati ürüléken csoportosulnak, akkor éppen „sót nyalnak", azaz nátriumot vesznek fel. Az állatok ilyen és hasonló sórajongásán alapult a feltételezés, hogy a beporzók is előnyben részesítik a magasabb nátriumtartalmú nektárokat – írja az ng.24.hu.

Hogyan reagálnak a rovarok a nektárban található nátrium mennyiségének növekedésére?

Öt különböző növényfajt vontak be a kutatók a kísérletekbe, a virágok a beporzók által kedvelt növényfajokba tartoztak. A növényeket egy réten helyezték el, és a növények felénél mesterségesen megnövelték a nektár nátriumtartalmát: minden virágba cseppentettek 35 százalékos cukoroldatot, de a virágok felénél a cukoroldatba 1 százalék nátriumot is kevertek, majd bizonyos napszakokban és órákban feljegyezték a növények látogatóit, melyek nagy része háziméh és poszméh volt, de akadtak köztük vadméhek, zengőlegyek és lepkék is.


A sós nektárral ellátott virágokat kétszer annyi beporzó látogatta meg, mint a csak sima cukoroldattal ellátott virágokat!

Vagyis a beporzók a szénhidráton és az aminosavakon kívül a sót ugyanannyira előnyben részesítették.

méh

A sós nektárral ellátott virágokat kétszer annyi beporzó látogatta meg – fotó: Shutterstock

Más megfigyelések pedig megmutatták: a háziméhek szívesebben isznak egy kevés sóval elkevert vízből, mint a sima, só nélküliből.