Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói által megalkotott első sörkülönlegesség, a mélykék színű, feketebodzás gose típusú ital – írja a vince.hu.

Az egyetem magyar sörkultúráról szóló kurzusán a hallgatók tapasztalati úton sajátíthatják el a kisüzemi sörfőzés minden lépését, majd egy házi verseny keretében megalkothatják saját sörtalálmányukat az egyetem tankonyhájában, melyet utána bemutatnak az egyetemi és a kari vezetőségnek. Így született meg a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) első söre, amely a One Beer csapatának mentorálásával került forgalomba.


A zsűri konszenzusos döntés során választja ki a legjobban sikerült főzetet. A BGE első söre egy feketebodzás gose lett, mely a benne található ásványi anyagoknak köszönheti sós mellékízét és kék színét. A terméket a hallgatók a One Beer csapatával közösen fejlesztették tovább, hogy piacra dobják a BGE első sörét. 2024 elején elkészült a második sörkülönlegesség is, egy ananászos cold brew coffe milk stout.


A kurzus és a házi sörverseny ötlete egyedülálló kezdeményezés hazánkban, hiszen a hallgatók egy, a saját ötletükön alapuló új sört hoznak létre.

A projekt célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a kisüzemi sörkészítés minden szakaszába a tervezéstől egészen az értékesítésig, tehát a sör megalkotásán túl el kell nevezniük azt, arculatot kell tervezniük hozzá, és kalkulálniuk kell a termék bruttó eladási árát.

Az egyetem célul tűzte ki, hogy még több hallgatót vonjanak be a projektbe, és minél izgalmasabb megoldások szülessenek.

Indexkép: Budapesti Gazdasági Egyetem