Egy olasz tervező visszanyúlt az alapokhoz, és kitalált egy áram nélkül is meleget adó hősugárzót. Egyszerű az alapelv: a kerámia kiválóan tárolja a hőt, a duplakupolás megoldás erre ráerősít, a hőt pedig gyertya biztosítja.

Asztali kemence

Gyertyával működő hősugárzókat gyakran látni kunyhókban a vadonban, esetleg kézműves magazinokban. Marco Zagaria, a Római Képzőművészeti Egyetem hallgatója abban tud újat mutatni, hogy amit tervezett, az fenntartható gyakorlattal készül, ráadásul nemcsak hasznos, hanem egy szép lakberendezési tárgy, a színe is testreszabható.

A kerámia jól színezhető, ősi termék

A kerámia jól színezhető, ősi termék – fotó: Egloo

Zagaria szeretett volna létrehozni egy hősugárzót, amely hagyományos tudáson alapszik, környezetbarát módon gyártható és használható, és csökkenthető vele az energiapazarlás. Az Egloo olcsó és energiatakarékos, a gyertyák akár 5 óráig is éghetnek benne, a kerámia pedig még azután is sugározza a hőt.

Funkció és hagyomány

Az Olaszországban, kisipari vagy kézműves módszerrel készülő Egloo öt részből áll, és egyszerre melegíti, párásítja, és aromatizálja a helyiséget.

Az alapra kerül egy acél lap, egy rács, és a két egymásba illő kupola. Az alapelemre kerül a viasz, kanóc gyanánt sokáig égő falapkák, és az illóolaj. Meggyújtás után rá kell helyezni az alapra a kupolákat, és pár perc alatt át is melegszik a rendszer. A minőségi termékhez kellenek a jó alapanyagok: a specális gyertya természetes viaszból készül, a fa lapkákat cseresznyefából lézerrel vágják ki.


A mediterráneumban lényegesen használhatóbb, Olaszországban sok helyen nincsen állandóan bevezetett fűtés, a téli 6-7 fokos hidegek ellen gázos vagy elektromos hősugárzókkal védekeznek. Mifelénk inkább kisebb helyiségek fűtésére alkalmas, vagy a társasági élet közepére helyezve jól kiegészíthető vele a hagyományos fűtés.

Forrás: Egloo, Impress magazin; képek: Egloo