Az ötlet onnan jött, hogy hat éve egy szőlészet vezetője, Don Cameron februárban, az áradó folyó vizét leengedte a tőkék közé, és májusig víz alatt tartotta a földet. Szomszédaival ugyanis megfigyelte, hogy egyre mélyebbre száll a talajvízszint – derül ki a Syngenta blogján.
Az áradást próbálják kihasználni a gazdák Kaliforniában — fotó: Shutterstock
Helen Dahlke, a University of California talajvíz-hidrológusa most fél tucat olyan farmerrel végez kísérletet, akik mandulát, pisztáciát és egyéb vízigényes növényt termesztenek, hogy megállapítsák hogyan bírják a téli elárasztást.
Minderre a kétségbeesés késztette a helyieket, hiszen egyes körzetekben 30 méterrel is süllyedt a talajvízszint, és vannak helyek, ahol már több mint száz méterrel van a felszín alatt. Kaliforniában évtizedeken keresztül csak szivattyúzták a talajvizet, de senki sem gondolt annak visszapótlásáról, így a vízzáró rétegek között egyre nagyobb az űr. Szó szerint, és emiatt az intenzív mezőgazdaságáról híres Central Valley bizony süllyed.
A vízhiányt nemcsak az okozza, hogy egyre kevesebb a lassan leszivárgó hó a hegyekben, és helyette hamar lerohanó esőt kapnak, hanem az is, hogy évről-évre nő az ültetvények, mezőgazdasági területek mérete. Kalifornia zöldség-gyümölcs exportja is folyamatosan bővül: a legfrissebb jelentések szerint a vízigényes mandulából kétszer annyit exportálnak manapság, mint egy évtizede, és van olyan piac Budapesten, ahol igazi kaliforniai mandulát árusítanak, kilónként hatezer forintért.