A Fitch Solutions kutatási egységének jelentése szerint a harmadik negyedévben várható El Nino Vietnámban és Indonéziában is csökkentett termeléssel járhat: mindkét állam jelentős mennyiségű robusta kávét állít elő – írja a CNBC cikke alapján az infostart.hu

kávé

Az El Nino hatását a kávétermesztők is megtapasztalják majd – fotó: pixabay.com

Az említett két ország mellett Brazília robustatermelését is hátrányosan befolyásolja a szárazság.

A robusta kávéfajtát kesernyésebb íz és nagyobb savasság jellemzi, magasabb koffeintartalom és az arabicánál olcsóbb ár mellett. A kifejezetten eszpresszó főzésére ajánlott kávéból nagy mennyiségben állítanak elő instant kávét is.

Az El Nino nevű időjárási jelenség és a megemelkedett kereslet miatt azonban most hiány alakulhat ki belőle. Az El Nino az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárási körülményeket hoz a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén. Az előrejelzések szerint az El Nino 2023 második felében kezdődhet és fejtheti ki negatív hatásait.


kávé

11.2 millió zsák robustára számítanak a szakértők – fotó: pixabay.com

A FAO adatai szerint Vietnám, Indonézia és Brazília a világ három legnagyobb robustatermelő országa. A Rabobank mezőgazdasági nyersanyagpiacokért felelős vezetője, Carlos Mera szerint idén a termelés csaknem 10 százalékos csökkenése várható: ő 11,2 millió zsák robustára számít a következő betakarításakor.

A 2016-os El Nino idején is a kávéfajta termelése 10 százalékot esett vissza, de Shawn Hackett, a Hackett Financial Advisors árutőzsdei brókercég elnöke szerint az El Nino idején már az is előfordult, hogy 20 százalékkal esett vissza a robustatermelés Ázsiában.

kávé

Drágább lesz az eszpresszó kávé – fotó: pixabay.com

Az olcsóbb fajta a világ kávétermelésének 40 százalékát teszi ki, de egyre jobban megfigyelhető, hogy a minőségibb, de drágább arabica helyett a robusta irányába fordul a világgazdaság.

Ennek az lett az eredménye, hogy a robusta ára május végén 15 éves csúcsot döntött a maga tonnánkénti 2783 dolláros (mintegy 960 ezer forint) árával, míg az  arabica ára 2019 óta most volt a legalacsonyabb.

A robusta fentebb említett előnyein túl gyorsabban is nő, mint az arabica, könnyebben termeszthető. Azt viszont, hogy az El Nino miatt csökkenhet a termelés az árában világszerte meg fogjuk érezni.