Elképzeltem. Olyan szemléletesen tudott mesélni róla. Azóta azt is tudom, hogy igazi újévi malacot csak a szopós utódokból lehet sütni. Ilyen áron már nem is vágytam rá annyira. Ki is maradt ezidáig. Lencsét ettünk helyette.

Azt mondja a népi regula, hogy madarat ne süssünk malac helyett, mert az elrepül a szerencsénkkel. A malac pedig inkább kitúrja. Vagy be. Ezért az kerüljön a sütőbe. Idén bőrös malachússal pótoltuk. Lila káposztával készültünk köríteni a krumpli mellé. Ez volt a terv, az elképzelés. A malac még megjárta volna. Kicsit korosabb volt ugyan. Tán már malacóvodába is járhatott, de még szép remegős maradt a sörrel locsolt bőre alatt. A káposztával azonban gond volt. Egy nagyobbacska fejet választottam a piacon, nálunk a kertben ugyanis nem próbálkoztunk ennek a vízigényes növénynek a termesztésével. El- vagy lekéstük a palánta nevelését. Nem gondoltam, hogy a lila levet eresztő futball labdányi fejből alig marad párolni való. Amikor sikerült kettévágni a gömböt, lila levelek helyett vastag fehér erekkel szembesültem. Sebaj, gondoltam – majd párolás közben a színes leve átfesti ezeket is.

A második meglepetés a párolt káposzta íze volt. Hiába az ecet, a cukor, a köménymag és az almaszeletek, hagymával – a leszelt levél csíkjai inkább emlékeztettek egy ízesített nejlon lepedőre, mint párolt káposztára. Viszont se hernyó, (káposztalepke) se más kártevő, (földi bolha, moly, poloska), de még kórokozó (fuzárium, peronoszpóra, botrítisz, szklerotinia) kárképének, tüneteinek sem akadtam nyomára. Mi más jutott volna eszembe, minthogy íme itt a nemesítés eredménye és annak az ára. Merthogy a betegség-ellenállóság, s a többlettermés sincs ingyen. Hiszen úgyis szemmel vesz a vásárló, a többi már legyen a konyhaművész dolga. Meg a javasolt adalékanyagoké. No persze az is eszembe jutott, miért kell mindig a nagymama készítette ízvilághoz annyira ragaszkodni. Az új generáció új ízekhez igazodik. Vagy ízetlenségekhez. Hogy az ízléstelenségeket már ne is említsem. Elég, ha a polcon látható lekváros üvegekre rá van írva: a nagymama lekvárja. Akinek jó a szeme, azt is el tudja olvasni, hogy mennyi a gyümölcs benne, a 30% már prémiumkategória. Így lesz a nagymama hagyományából marketing.

Visszatérve a káposztára, lehet, hogy tavasszal mégiscsak kell, hogy vegyek egy kevéske káposztamagot. Ha még van a nagymama káposztájának a fajtájából és nem csupán a marketing miatt került a zacskóra.