Fenntartható szójatermesztés

Az említett megfeleltetés az európai takarmányipar felelősségteljesen termelt szójára vonatkozó követelményeire vonatkozott. A FEFAC (European Feed Manufacturers' Federation) 2021-es szója-beszerzési útmutatója mezőgazdasági, környezetvédelmi és társadalmi kritériumok széles körét tartalmazza, együttesen képviselve az európai takarmányipar követelményeit. A FEFAC-iránymutatások célja, hogy támogassák a szója beszerzésének átláthatóságát 27 európai nemzet számára.

A FEFAC, az európai keveréktakarmány-gyártók szövetsége, az év elején véglegesítette frissített iránymutatásait, hogy még erősebb biztosítékokat nyújtson az uniós vásárlóknak a fenntartható módon előállított szójatermékek forrásaival kapcsolatban, beleértve a "konverziómentes" szója, vagyis az olyan növények előállítását igazoló kritériumokat, amelyek előállításához nem kell erdőterületeket vagy természetes élőhelyeket termőfölddé alakítani.

A FEFAC (European Feed Manufacturers' Federation) 2021-es szója-beszerzési útmutatója mezőgazdasági, környezetvédelmi és társadalmi kritériumok széles körét tartalmazza, együttesen képviselve az európai takarmányipar követelményeit.

A FEFAC (European Feed Manufacturers' Federation) 2021-es szója-beszerzési útmutatója mezőgazdasági, környezetvédelmi és társadalmi kritériumok széles körét tartalmazza, együttesen képviselve az európai takarmányipar követelményeit. Fotó: Unsplash

Kiváló minőség

Amerika "U.S. Soy SSAP" (Soy Sustainability Assurance Protocol) programja szintén megkapta a korábbi, 2015-ös FEFAC-irányelveknek megfelelő minősítést, és továbbra is ez az egyetlen országos program, amely ilyen minősítést kapott. A FEFAC megfelelőségének bejelentése fontos lépcsőfok az USA fenntartható szójatermelésében elért eredmények és elismerések sorában. Konkrétabban felsorolva az SSAP megfelelt a 2020-as Tokiói Olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának mezőgazdasági termékek fenntartható beszerzésére vonatkozói kódex előírásainak, a Global Seafood Alliance legjobb akvakultúra-gyakorlatainak és a Consumer Goods Forum fenntartható szója-beszerzési iránymutatásainak is.

"Emellett 2021 év elején a U.S. Soy 2013-as indulás óta számolt, az SSAP program keretében leszállított szója mennyiségével átlépte a 100 millió tonnát. Jelenleg az Európába irányuló amerikai szójaexport mintegy 80 százalékát ellenőrzik az SSAP keretében."

A FEFAC megfelelőségének bejelentése fontos lépcsőfok az USA fenntartható szójatermelésében elért eredmények és elismerések sorában.

A FEFAC megfelelőségének bejelentése fontos lépcsőfok az USA fenntartható szójatermelésében elért eredmények és elismerések sorában. Fotó: Unspalsh

Az SSAP sokrétű rendszere

"Az amerikai szójatermesztők tisztában vannak azzal, hogy milyen kulcsfontosságú szerepet játszanak a legfontosabb társadalmi kihívások kezelésében: fehérjét szállítanak a növekvő népesség táplálásához, és megújuló üzemanyagot az energiaellátáshoz, de többet is kell termelniük, miközben kevesebb erőforrást használnak fel, és mérséklik az éghajlatváltozás hatásait. Az SSAP nemcsak abban segít, hogy ezeket a elérjük, hanem abban is, hogy ellenőrizzük őket. Ez az egyik legnagyobb fenntarthatósági hitelesítési program a mezőgazdasági ágazatban, figyelembe véve a biológiai sokféleséget, a fenntartható termelési gyakorlatokat, a köz- és munkaegészségügyet, valamint a gazdálkodási gyakorlatok folyamatos fejlesztését" - mondta el Abby Rinne, az USSEC fenntarthatósági igazgatója.

A FEFAC 2021-es szója-beszerzési iránymutatásainak teljesítményértékelését a Nemzetközi Kereskedelmi Központ segíti, amely az ENSZ és a Kereskedelmi Világszervezet közös ügynöksége, és amelynek célja, hogy a kereskedelem és a nemzetközi üzletfejlesztés révén elősegítse a befogadó és fenntartható növekedést és fejlődést.

(Forrás: Farmprogress)