Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Az apák napját a 20. század elején kezdték el ünnepelni, mely napon az apaságról és a szülői szerep fontosságáról emlékezünk meg. Ilyenkor a gyerekek felköszöntik az édesapákat, nagypapákat, az anyák napjához hasonlóan, így egyre több családban gyűlnek össze ezen a napon is közösen ünnepelni.

apák napja

Boldog apák napját kívánunk! Fotó: Shutterstock

Az ünnepet az amerikai Sonora Smart Dodd alapította, akinek az édesapja egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak, és az első hivatalos apák napját június 5-én tartották volna, Sonora édesapjának születésnapján. Azonban a hivatalban lassan dolgoztak, így nem készültek el időben, ezért került az ünnep június harmadik vasárnapjára. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

Ezen a napon gondoljunk szeretettel és hálával az édesapánkra, nagypapánkra, de ne csupán apák napján ismerjük el azt a sok munkát, törődést és szeretetet, amit kapunk tőlük, hanem az év minden egyes napján.

Nagyon boldog apák napját kívánunk minden Édesapának, Nagypapának és Keresztapának!