A Rábaközi Művelődési Központban dolgozó Kollár Zoltán és felesége keresetkiegészítésként üzemeltetik a helyi vendégházat. Ide ültették el pár éve térelválasztónak, takarónövénynek a kivifákat, amikről mára jelentős mennyiségű termést szüretelhetnek le - írta meg a Sokszínűvidék.

"A vendégházunknál szerettem volna a terasztól eltakarni a hátsó kiskertet, ahol kis sütési lehetőséget alakítottunk ki a vendégek szamara. Szőlő és egyéb futónövények kizárva, így maradt a kivi és még valamilyen másik növény, de végül a kivit választottuk, mert ez legalább gyümölcsöt terem. Ráadásul valamennyire ismertük is ezt a növényt, mert anyámnál mar vagy 20 éve él egy önporzó fajta, ami terem is. Így azt is tudtuk, hogy télálló és a metszése is ismert volt"

– mondta el Kollár Zoltán a kivifák történetét.

A télállóság kérdése

"Csak az első időszakban kell takarni a tövet, nagyjából három évig, addigra a gyökerek lemennek mélyre, és nem kell félni a kifagyástól. Mi külön porzót és termőt vettünk, mert az nagyobbat és többet terem. Az ötödik évben volt először virág és termés rajta, volt egy kis pánik, mert a porzós virágok 10 nappal előbb megjelentek, mint a termők és azt hittem, hogy mire a termő virágai kibújnak, addigra elszárad a másik virág, de kitartottak, így lett 3-4 kivink első termésre, majd szinte hatványozódott a mennyisége, idén már nagyjából ötven kilót szüreteltünk, előző években 30-40kg lett"

– mesélte, majd hozzátette, hogy volt olyan év, amikor az egész termést lelopták, csupán pár darab maradt nekik kóstolóba. A tolvajok mindent elvittek.

10 éve ültették őket

A gyümölcsfák több mint egy évtizede a vendégház udvarán vannak. Szerencsére a gondozásuk nem bonyolult, ugyanis csak évközben kell őket metszeni, különben pillanatok alatt benőné az egész házat. Két hét alatt akár 70-80 centimétert is nőhet.

"Erős kordont kell készíteni, mert sokkal vaskosabb, ezáltal nehezebb a növény, de metszéssel jól lehet kordában tartani. Viszont most eljutottam odáig, hogy felhagytam az előírt, tél végi metszéssel, ami azt mondja, hogy 6 szemre kell visszametszeni az ágakat. Most úgy alakítom, hogy ne nője túl a támrendszert és így is hozza ezt a mennyiséget"


– emelte ki a termesztő. Zoltán kitért arra, hogy a szüretre általában novemberben végén kerítenek sort, még az első komolyabb fagyok előtt. Fontos, hogy a leszedett gyümölcsöket szellős helyen kell tartani, például garázsban, ahol nincsen fűtés és fagy sem. Megfelelő tárolással akár január végéig is épek maradnak. Bírná tovább is, viszont a családnál eddig tart ki a leszüretelt mennyiség.

Sok a munka

"Nem mindet mi esszük meg, a család is besegít, adunk a testvéreméknek és az unokáknak. Mi nem szoktuk megpucolni, mert nagyon lédús, hanem levágom az egyik véget, hogy a kávéskanál beleférjen és kikanalazzuk a belsejét"

- tette hozzá, valamint kiemelte, hogy nekik rendkívül fontos, hogy a vendégház udvara és környezete szépen gondozott legyen, így nagyon sokat foglalkoznak a gyümölcsfákkal. Mindig akadnak új ötleteik, hogy milyen fákat vagy növényeket lehetne még ültetni.

Január végére az összes kivi elfogy, amiből az egész család szívesen fogyaszt - fotó: pexels.com

A kivi mellett bőven akad a területen körte, alma, szilva, valamint barack is. Ezekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a többivel nem sok gondja akadt az utóbbi években, ugyanis rendszeresen elfagytak a virágok, így gyümölcs nem nagyon volt rajtuk. Bízik abban, hogy a jövőben lesz lehetőségük azokról is szüretelni.