Eddig tizennyolcan jelezték, hogy indulnak a június 1-jei izlandi elnökválasztáson, azonban izlandiak egy csoportja szeretné elérni, ha az indulók között lehetne a Snæfellsjökull, a sziget ikonikus, 1446 méter magas vulkánja – írja a 444.hu.

Angela Rowlingsnak támadt az az ötlete évekkel ezelőtt, hogy mi lenne, ha az a hegy lenne az ország elnöke, amelyet az izlandiak fele mindennap lát. Az ötletet az adta, hogy számos ország biztosít jogokat a természetnek. Ma már egy 50 fős csapat dolgozik azon, hogy a Snæfellsjökullra is lehessen szavazni június 1-jén.


A hegy megfelel a követelményeknek: elmúlt 35 éves és izlandi. Angela Rowlings törvényesen felvette a Snæfellsjökullt középső névként, így a hegyet ő helyettesítené a szavazólapon.

A kampány középpontjába a klímakatasztrófát szeretnék állítani, ugyanis szakemberek azt jósolják, hogy a 700 ezer éves gleccser 2050-re elolvad.

gleccser

Izlandiak egy csoportja szeretné elérni, ha az indulók között lehetne a Snæfellsjökull, a sziget ikonikus vulkánja – fotó: Shutterstock

Április 26-áig 1500 aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a vulkán hivatalosan elnökjelöltté váljon, azonban eddig csak 200 aláírást sikerült összegyűjteni.