A Japán nemzeti kincsének számító 17 baromfifajta közül az Onagadori (japánul becsületes szárnyast jelent) az egyetlen, ami különleges státuszt élvez 1952 óta: tilos a madarakat és a tojásokat is exportálni – írja a termeszeti.hu.

A fajta arról híres, hogy több méter hosszú faroktollakkal rendelkezik, melyek a megfelelő körülmények között akár egész életében növekedhetnek.

A tyúkok normálisan vedlenek, de a kakasok nem hullajtják el a faroktollaikat, és a többi tollukat is csak 3 évente. Ez volt az egyik oka annak, hogy az európai tenyésztők körében a fajta nem vált népszerűvé, hogy a kopott és sérült tollaikat sokáig megtartották, ahelyett hogy folyamatosan pótolták volna őket.

De az Onagadori nem is alkalmazkodik könnyen az európai éghajlathoz, ezért a tenyésztők helyi fajtákkal keresztezték, hogy hasonló genetikájú, de ellenállóbb változatot kapjanak. Ennek eredményeként született meg a Főnix fajta, ami nagyon hasonlít az Onagadorihoz, de gyakrabban vedlik.

A tiszta Onagadori fajta ismertetője a legalább 1,5 méter hosszú toll a kakasoknál. Ezek a tollak évente 90 cm-t is nőhetnek. A faroktollakat tekintve a jelenlegi rekord 11,3 méter.

Az Onagadori veszélyeztetett, kb. 250 példánya él napjainkban.

Mivel több méteresre nőnek a tollaik a vedlést gátló génjük miatt, ezért speciális ketrecekben tartják őket, hogy a tollak ne károsodjanak, melyek komoly összegeket érnek. Tojás- és húshozamuk elhanyagolható és lényegtelen, hiszen esetükben a faroktollak jelentenek anyagi hasznot a tulajdonosnak.

A tyúkok évente mindössze kb. 25 tojást tojnak.

Indexkép: Facebook-bejegyzés