A hüvelyesek családjába tartozó zöldbab Mexikóból származik, Európába a XVI. században jutott el, de csak hosszú idő elteltével vált igazán ismertté és népszerűvé. Hazánkban eleinte a szegények eledelének tartották, és elsősorban levest készítettek belőle, mostanra azonban sokat változott a megítélése – írja a divany.hu.

A zöldbab tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Van benne C-vitamin, folsav, vas és kálium is, miközben kalóriatartalma rendkívül alacsony.

Egészségügyi előnyei

Serkenti az emésztést

Magas rosttartalma révén a zöldbab javítja az emésztést, hozzájárul a bélmikrobiom egyensúlyának fenntartásához, melynek jótékony hatása az egész szervezetre kiterjed.


Csökkenti az éhségérzetet

A magas rosttartalmú zöldségeket, mint amilyen a zöldbab is, lassabban emészti meg a szervezet, így hosszabb ideig tartható fenn a jóllakottság érzése.

Erősítheti a csontokat

A zöldbab kiváló forrása a K-vitaminnak, amelynek hiánya károsíthatja a csontokat.

Támogathatja az immunrendszer működését

C-vitamin-tartalmának köszönhetően fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk védekezőképessége javuljon.

zöldbab

Fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk védekezőképessége javuljon – fotó: Pixabay

Védheti a szívet

A magas koleszterinszint és vérnyomás a szívbetegségek két ismert kockázati tényezője, azonban elegendő mennyiségű zöldség fogyasztásával csökkenthetők a kockázatok. A zöldbab azért is kiváló választás, mert folsavat és káliumot tartalmaz, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást, és javítják a szív egészségét.

A zöldbab fagyasztott formában is ugyanolyan egészséges, minta friss, ugyanis mivel nem sokkal betakarítása után fagyasztják le, megőrzi értékes tápanyagait.