Rengeteg busa gyűlt össze a Tassi-zsilipben, és kezdtek el tömegesen kiugrálni a vízből. A videóban látható busatánc egyes pillanatban egyszerre több száz példány is kirepült a vízből.

A Pecaverzum megkeresésére Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetője elmondta, az utóbbi időben azt vették egyre, hogy többen horgásznak célzottan busára Tassnál, és fognak is szépen, aminek nagyon örülnek.

A planktonban gazdag vízre, ami átfolyik a Ráckevei-Soroksári Dunából, össze szoktak gyűlni a busák, melyekből ilyenkor nyáron rengeteg van.

Az inváziós busa a táplálkozásával okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő, a plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása.


Hogy miért ugrálnak ki a halak, arról a Magyar Haltani Társaság azt nyilatkozta:

„Tudományosan igazolt magyarázatról nem tudunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a jelenségnek többféle oka van, melyek közül egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet. Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (a képen pl. egy repülő tiszavirág után), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), és feltehetőleg a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent."

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock