Az UIPM alelnök, Joël Bouzou, szerdán megerősítette a francia L'Équipe sportnapilapnak, hogy megszületett a döntés, törölték az öttusa 5 sportprogramjából a lovaglást. Az alelnök nyilatkozata szerint, még nem született meg a döntés arról, hogy melyik sport kerül a helyére, bár a The Guardian brit lap értesülései szerint a lövészet, úszás, vívás és futás mellé a kerékpározás lesz a befutó. – írja a Nemzeti Sport.

„A lovaglás akadályt jelent az öttusa fejlődésében gyakorlati és anyagi szempontból is. Már három éve gondolkodunk ezen a lépésen" – nyilatkozta, és egyúttal kiemelte, hogy a szövetség döntésének nincs köze az idén nyáron, a tokiói olimpián történtekhez.

Mi történt Tokióban

Ahogy arról az Agroinform is hírt adott, a nyári olimpián a német öttusázónő, Annika Schleu, és a számára kisorsolt ló, Saint Boy nem tudott megfelelően összehangolódni a versenyszám előtt. A folyamatosan ellenszegült, az addigi számai alapján vezető, ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnoka sportolónő pedig rossz lelki állapotba került, és végül nulla pontot elérve kiszállt a versenyből.

Kim Raisner, a német válogatott edzője a kamerák kereszttüzében ököllel megütötte a magát megmakacsoló lovat. A történtek után sejthető volt, hogy mind a sportolók, mind a lovak érdekében változás várható az öttusában.

öttusa lovaglás vektorgrafika

A lovaglás több mint 100 éve szerepelt az öttusa olimpiai számai között – kép: Pixabay

Ez a változás most már hivatalos: nincs több lovaglás az öttusában!

S bár olyan állatvédő szervezetek, mint a PETA, magukénak is érzik a sikert, az UIPM alelnök szerint az időzítés nem függ össze a nyáron történt incidenssel.

Az öttusa 1912 óta szerepel az olimpiai játékok sorában. Az 5 sportág lebonyolítási rendje ezalatt a több mint 100 év alatt több esetben változott, olyanra viszont eddig még nem volt példa, hogy egy sportágat egy másikra cseréljenek benne.