Az ágyas pálinka műfaját emeli extrém szintre egy Franciaországban, Svájcban, Németországban, Amerikában, Kanadában és Ausztráliában is készített brandyfajta, a Poire Williams eau de vie, mely attól olyan különleges, hogy egy egész vilmoskörtét nevelnek bele a brandy üvegébe úgy, hogy az üveget felkötik a fára – írja a telex.hu.

Először is kiválasztanak egy szép virágot a körtefán, és azt az ágával együtt beledugják az üvegbe, majd azt felkötik a fára. Amikor a virágból termés lesz, egy külön rendszerrel friss levegőt pumpálnak az üvegbe, az ágon növekvő többi körtét pedig levágják, hogy az üvegbe kerülő gyümölcs a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson.

Nyár végén a saját üvegházában megnőtt körtét levágják az ágról, levágják a körülötte lévő leveleket, kimossák az üveget, és a körtére ráöntik az előző évben leszüretelt körtéből készült, teljesen átlátszó brandyt.


A körte néhány év alatt átadja cukortartalma egy részét a brandynek, és a végeredmény egy gyümölcsös, édes ital, melyet étkezés után vagy sajtok mellé szoktak felszolgálni, de használják szószok elkészítéséhez is.

A körtét pedig fel lehet aprítani egy vékony, éles késsel, hogy kinyerjük az üvegből, vagy óvatosan össze lehet törni az üveget, és úgy eltávolítani belőle, majd elfogyasztani a gyümölcsöt.

Indexkép: Pixabay