A nyár forró és aszályos volt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) arról számolt be, hogy 1901 óta ez volt a legszárazabb évkezdés Magyarországon.

Nagy István, agrárminiszter arról beszélt az MTI közlése alapján szeptember elején, hogy augusztus közepéigaz ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékát, négymillió hektárt sújtotta aszály.

Milyen idő lesz szeptemberben?

Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai alapján szeptember 9-én a valaha mért

  • legnagyobb maximum-hőmérsékletet Szegeden mérték 1946-ban: 38,6 fokot
  • legkisebb minimum-hőmérsékletet pedig Salgótarjánban 1991-ben: - 0,5 fokot

A szeptemberben valaha mért legmagasabb érték a szegedi. Eddig még sohasem ment 38,6 foknál magasabbra a "hőmérő higanyszála".

A szeptemberben valaha mért legkisebb érték viszont -5,5 fok, amelyet Borsodnádasd mértek 1977-ben.

Az ezredforduló óta a leghidegebb szeptemberi napok háromszor alakultak már nulla fok alatt:

  • 2004. szeptember 11, Nyírlugos, -0,8 fok
  • 2007. szeptember 21., Zabar, -1,5 fok
  • 2018. szeptember 30., Zabar, -4,8 fok

A 30 napos időjárás-előrejelzés alapján ebben a hónapban is elérheti még a hőmérséklet a 35 fok feletti értéket, de 40 fokos csúcshőmérséklet már nem valószínű. A fagypont alatti hőmérsékletre is számítani kell ebben a hónapban, ugyanakkor az országos fagynak még igen kicsi a valószínűsége.

A front hatására ma jelentősen visszahűlés várható, a hétvégén és a jövő hét elején 23 fok körül lakulnak majd a nappali maximumok, az hajnali minimumok pedig 11-13 fok között alakulnak. Viszont a jövő hét közepétől ismét emelkedni fog a hőmérséklet, az Alföldi térségbe visszatérhetnek a 30 fok közeli hőmérsékletek.

A szeptember 9-ei rekordok ma nincsenek idén veszélyben.

Indexkép: Pxfuel