Svájci kutatók gépi tanulást alkalmaztak a borok megkülönböztetésére az alapján, hogy a különböző vegyületeknek milyen finom elegye található meg az adott italban és melyik milyen koncentrációban van jelen. Így a borokról azt is meg tudják mondani, hogy milyen szőlőből készültek, és azt is, hogy melyik birtokon szüretelték le az alapanyagot – írja a hvg.hu.

A módszer

A rendszer betanításához a gázkromatográfia nevű eljárást alkalmazták, amelyet laboratóriumokban szoktak használni a keveréket alkotó vegyületek elkülönítésére és azonosítására. Jelen esetben 12 év 80 borát elemezték, melyek 7 különböző birtokról származtak.

Az algoritmus a borban található összes vegyi anyagot megvizsgálja, majd megmutatja, hogy milyen a borra jellemző kémiai szignó. A sok molekula koncentrációjának általános mintázata az, ami megkülönbözteti a borokat egymástól.

Az eredmény

Az algoritmus 99 százalékos pontossággal ismerte fel a borokat, az évjáratok megkülönböztetésében azonban maximum 50 százalékos pontosságot ért el.

Indexkép: Pixabay