A kettős szűrővel felszerelt rendszer a vízben lévő baktériumok és élősködők 99,999 százalékát, a vírusoknak pedig 99,9 százalékát képesek kiszűrni. Ez azt jelenti, hogy az átszűrt víz a gyerekek és az idős korú emberek számára is ihatóvá válik – írja a designboom.com.

Az új rendszer nagy előnye, hogy míg a legtöbb víztisztító rendszer csak nagy tárolókkal kapcsolható össze, a JERRY akár a legtöbb háztartásban megtalálható speciális marmonkannára is könnyen rászerelhető. A rendszer tehát a legjobban rászoruló (fejlődő országok eldugott kistelepülésein élő) lakossági rétegeket juttatja tiszta ivóvízhez.

Ezen túlmenően, ez a JERRY rendszer akkor is képes megtisztítani a vizet, ha a víz forrása esetleg szennyezett, vagy maga a tisztításra szolgáló kanna nem elég tiszta. A Delfti Egyetem ipari tervezői szakértőinek ajánlása alapján létrehozott berendezés a szivattyú minden löketénél a szűröket is automatikusan megtisztítja. Ez a műszaki megoldás meghosszabbítja a berendezés használati idejét (akár 10.000 liter víz kitisztításáig), és kiküszöböli a szűrők többszöri tisztítását.

A berendezés 130 prototípusa jelenleg egy iraki menekülttáborban hat hónapos kipróbálás alatt áll. A  Forthemany vállalkozás a következő öt évben a berendezés segítségével egymillió ember biztonságos ivóvízhez juttatását tervezi.