A házasságközvetítők ideje lejárt

Lehet rajta vitatkozni, hogy jobb volt-e régebben vagy sem, de tény, hogy még néhány évtizeddel ezelőtt is a vidéki társkeresés túlnyomórészt meglehetősen egyszerű minta mentén zajlott: az adott térségben viszonylag kis távolságokon belül mozogtak az emberek, kis túlzással mindenki ismert mindenkit, és szintén kis túlzással már szinte gyerekkorban tudni lehetett, hogy ki kivel fog egybekelni – akár kölcsönös szimpátia, akár családi nyomás hatására.

Később, mikor egyre több fiatal kezdett hátat fordítani a vidéknek a város kedvéért, a mezőgazdaságnak a modern, "kényelmes" élet kedvéért, már nehezebbé vált a pártalálás, a vidéken maradottak és a városivá váltak számára is. Mire viszont elindult a vidéken újrakezdő városiak mozgalma, és egyre több fiatal kezdett visszatérni tanulmányai végeztével, akár diplomával a zsebében szülőfaluja környékére, az internet már mindenki számára könnyen elérhető lett – többek között a társkeresési lehetőségeket is leegyszerűsítve.

szénakazal

Az internet sok esetben egyszerűbbé teszi a társkeresést – fotó: Pixabay

Nyilván nem minden vidéken és falun élő ember foglalkozik haszonállatokkal vagy mezőgazdasággal, nem mindenki próbál gazdálkodni vagy önellátó életmódot folytatni, nem csak kistermelők és őstermelők népesítik be a magyar vidéket. Enélkül is lehet bárki a vidéki élet szerelmese, viszont aki ebbe a kategóriába tartozik, az lehetőség szerint igyekszik olyan társat találálni, akivel osztozhat a vidéki élet szépségein és nehézségein.

Számukra a kezdeti kommunikáció is könnyebb olyan szempontból, hogy közös téma egészen biztosan mindig akad; a tapasztalatok szerint a társkereső oldalakon a gazdálkodók már a bemutatkozó szövegben is szívesen mesélnek vidéki mindennapjaikról és a leendő társsal kapcsolatos elvárásaik is konkrétabbak.

vidék

A vidék szerelmesei igyekeznek olyan társat találálni, akivel osztozhatnak a vidéki élet szépségein és nehézségein – fotó: envatoelements

Az ellentétek nem mindig vonzzák egymást

Azok, akiknek a lelassultabb, természetközelibb élet a mindennapos, általában nehezebben tudják összhangba hozni az igényeiket és ritmusukat egy olyan társsal, aki pörgősebb, városiasabb hétköznapokat él. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs keresnivalójuk egymás mellett, és azt sem, hogy a vidéki élet unalmas és eseménytelen lenne – egyszerűen csak más a közeg, mások a fontossági sorrendek.

Szénakazal

A hasonló életvitel és gondolkodásmód fontos egy kapcsolatban – fotó: Shutterstock

Aki életében még egy cserepes növényt sem tudott pár hétnél tovább életben tartani a panelban, az valószínűleg nehezebben fogja megérteni, hogy adott esetben a termény vagy a beteg jószág elsőbbséget fog élvezni a már lefixált programmal szemben. A mezőgazdasággal foglalkozó társkeresők egymás közt olyan szempontból könnyű helyzetben vannak, hogy a hasonszőrűek közül mindenki megérti, ha a megbeszélt randi csúszik kissé, mert épp az eső előtt kell még rohamtempóban befejezni a betakarítást, vagy közbejön egy nehezebb ellés az istállóban.

Hány tűt rejt a Szénakazal?

A hagyományos vidéki életvitelt folytatóknak általában szezonálisan van idejük és lehetőségük ismerkedni vagy társkereséssel foglalkozni. Dologidőben a munka élvez elsőbbséget – persze a bálokra és falunapokra azért igyekszik mindenki szabaddá tenni magát –, míg a téli időszakban, uborkaszezonban bőven lenne idő a magánélettel is foglalkozni.

Vidéken gyakorlatilag minden négyzetkilométeren akadnak idilli randihelyek is, ha sikerül hozzá találni egy ideális jelöltet – a szénakazal és a csillagos ég romantikája nem tud kimenni a divatból –, na de ilyen életvitel mellett hol és mikor lehet rátalálni a hasonló cipőben járó társkereső nőkre és férfiakra?

Szénakazal

A Szénakazal társkeresőn már rengeteg gyümölcsöző párkapcsolat született – fotó: Pixabay

A mobilnet elterjedése óta szerencsére kicsit könnyebb a helyzete a komoly kapcsolatra vágyó egyedülállóknak vidéken is. A Szénakazal társkeresőn már számtalan gyümölcsöző párkapcsolat született így. Ha munka van a kertben és a földeken, menni kell, de azért vetés, aratás, szüret, traktorbütykölés közben is akad mindig annyi idő, hogy az ember vessen egy pillantást a telefonján a társkereső alkalmazásra vagy beszélgetős oldalra. Ennek köszönhetően ma már a távolság sem számít: akár a dunántúli gazdászlány és a tokaji borász is egymásra találhat így, siker esetén már csak azt kell eldönteniük, hogy melyik vidéken folytatják együtt a közös életüket.