Az idei év kedvező időjárási feltételeinek következtében a parlagfű előrehaladott fenológiai stádiumban van, sokkal korábban virágzik, mint a megelőző években. Már június elején több helyen találtak virágbimbós állapotú, esetenként virágzó növényeket. A parlagfű rendkívül alkalmazkodó növény, képes akár a csírázás és virágzás közötti, általában kb. 4 hónapos időtartamot lerövidíteni.

A korábbi virágzási időpont elsősorban a nyáriasan meleg áprilisi és májusi időjárással magyarázható. Az előzőek alapján a parlagfűállományok többségénél várható a korábbi virágzási időpont. Az allergiások számára problémát okozó jelentős mennyiségű pollentermelés július vége-augusztus eleje helyett akár június végén-július elején elkezdődhet, ha az időjárás továbbra is kedvező feltételeket nyújt a parlagfű intenzív fejlődéséhez.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét arra, hogy a fentiek miatt szükséges lehet a megszokotthoz képest korábban védekezni a parlagfű ellen, elkerülve az esetleges közérdekű védekezést, mivel az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 17. § (4) bekezdése szerint „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani".

Évjárattól függően a parlagfűvel vagy más gyomfajjal fertőzött területeken is elsősorban az évenkénti legalább kétszeri kaszálás javasolható, mert ez a kezelés segíti az évelő füvek dominánssá válását és ezáltal a gyomok visszaszorulását.

Mivel a mezőgazdaságilag művelt területek folyamatos bolygatásnak vannak kitéve, emiatt a parlagfű megjelenésére kifejezetten lehet számítani. A vegetáció jelenlegi fejlettségi stádiumában posztemergens gyomirtó szerek használatával előzhető meg a parlagfű megjelenése.

parlagfű

Szükséges lehet a megszokotthoz képest korábban védekezni a parlagfű ellen – fotó: Shutterstock

Amennyiben a gyomirtó szeres kezelés mégis hatástalan maradt, akkor sorközműveléssel vagy adott esetben egy előrehozott betakarítás előtti gyomirtással (glifozát, Reglone) előzhető meg a parlagfű térnyerése. A parlagfű visszaszorításáért sokat lehet tenni a művelt területek környékének (táblaszegélyek, árokpartok) rendben tartásával is.

A betakarítás utáni helyes tarlóápolással nagymértékben csökkenthető a talaj gyommagkészlete. A tárcsával vagy kultivátorral végzett tarlóhántást követő gyűrűshengerezés ideális állapotot jelent, magágyat teremt a gyommagoknak, kikelésre késztetve azokat. Ezt követően a kikelt gyomok virágzása előtti ismételt tárcsázás vagy kultivátorozás elpusztítja a növényeket, megelőzvén azok pollenszórását. Ezt a műveletet az időjárás és a talajállapot függvényében akár többször is ismételni szükséges.

A nagy tömegű pollennel való találkozás egészségre gyakorolt hatása minden életkorban kedvezőtlen; a pollenallergia minden korosztályban kialakulhat. Az allergiások számára problémát okozó jelentős mennyiségű pollentermelés július vége-augusztus eleje helyett akár június végén-július elején elkezdődhet, ha az időjárás továbbra is kedvező feltételeket nyújt a parlagfű intenzív fejlődéséhez.

Közös társadalmi érdek a parlagfű irtása és a parlagfű pollenkoncentrációjának minél alacsonyabban tartása a levegőben. Ebben számít a Nébih minden termelő aktív részvételére.