Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.

Az ORFK azt közölte: a csalók módszere az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt terméket átvenni, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást.

A kiberbűnözésnek bárki áldozatává válhat – fotó: Getty Images

A kiberbűnözésnek bárki áldozatává válhat – fotó: Getty Images

Amikor az eladó a linket megnyitja, a "vevő adatait", illetve egy "Fizetés elfogadása" vagy "Pénzeszköz átvétele" feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd annak internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó, és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek – jelezték.

Hangsúlyozták, hogy minden esetben fontos, hogy ha hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben.

Az Agroinform.hu Piacterén biztonságban van eladóként- és vásárlóként egyaránt.  Azonban a police.hu közleménye szerint az ismert és biztonságos apróhirdetési felületeket elhagyva ezúttal országszerte a hirdetést feladó eladók kerülhetnek bajba, ezért mellőzzük az e-mailben kapott ismeretlen linkek megnyitását és ott az adataink, vagy jelszavaink megadását.

Gyakoriak az e-mailben terjedő vírusok is!

Csalók küldenek e-maileket a Debreceni Egyetem nevében és jogellenesen használják a Semmelweis Egyetem nevét, arculati elemeit, címerét is. Az elektronikus leveleik mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére.

– Ez utóbbi, a Semmelweis Egyetem nevével történő visszaélésre – a napokban figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete Facebook-bejegyzésében.

A közlemény szerint az intézethez eddig érkezett bejelentések alapján a kampányban küldött hamis levelek látszólag Arató Andrástól, mint a Semmelweis Egyetem tanárától, az I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettesétől érkeznek. A levelek megfogalmazása magyartalan és több nyelvtani hibát is tartalmaz.

A levél csatolmányában egy ajánlatkérésre utaló fájl található (Ajánlatkérés szám222109_10397.pdf), amelynek megnyitásával egy trójai típusú káros kód (AveMaria) töltődhet le a felhasználó eszközére – tették hozzá.

Ezért az intézet azt javasolja, hogy senki ne kattintson ismeretlen forrásból érkezett csatolmányokra, és ha valaki gyanús e-mailt kap, továbbítsa a csirt@nki.gov.hu címre.