A Gourmey nevű francia startup 2022-re ígéri a laboratóriumban előállított hízott libamáj tökéletesítését. Több mint 600 próbálkozás után a gyártó úgy véli, végre jó úton járnak: íz és állag vonatkozásában 90 százalékosnak ítélik a hasonlóságot – írja a magyarkonyhaonline.hu.

A műmájat antibiotikumot, pálmaolaj és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül állítják elő (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A franciák által kifejlesztett eljárás lényege, hogy frissen tojt kacsatojásból őssejteket izolálnak, aztán ezeket egy 37 fokon tartott tápoldatba helyezik. A sejtek osztódásnak indulnak, majd a folyadékban található tápanyag összetételnek köszönhetően alakulnak májsejtté. „Hízni” a hozzáadott növényi zsírtól kezdenek és 2-3 hét alatt érik el a kereskedelmi méretet.

Ezzel a módszerrel 90 százalékkal kevesebb víz és mezőgazdasági terület szükséges, a szén-dioxid kibocsátása is tizedannyi, mint a hagyományos gazdálkodás esetében. Ráadásul az üzemek a fogyasztók közvetlen közelébe telepíthetőek. Antibiotikumot, pálmaolajat, egyéb adalékanyagokat nem használnak, így az élelmiszer-biztonsági kockázat is minimálisra csökkenthető.

A Gourmey egyelőre csak a tengerentúlon készül forgalomba hozni a laborban hizlalt libamájat, hiszen az európai szabályozás még nem engedélyezi a szintetikus húsok kereskedelmi forgalomba hozatalát. A három alapító a műmáj sikerén felbuzdulva már fejleszti a csirke-, pulyka-és kacsamellfilét is.