A párduc délnek tarthat

A tiszatenyői álmatlan éjszakák rettegett szörnyetegét utoljára Kerecsenden vélték látni, vagyis - ha ugyanarról az állatról van szó - Tiszatenyőig száz kilométert haladhatott dél felé, amiben józan paraszti ésszel lenne némi ráció, lévén a párduc trópusi állat, nyilván nem fog északnak tartani, de ez persze buta okoskodás, magam is csak egy törvényszerű Hanga Zoltán facepalm kedvéért szúrtam ide.

De mivel a kedves olvasók nagy része valószínűleg a beígért videó miatt kattintott, nem is húznánk az időt, lássuk a medvét, illetve párducot. A videót egyébként a Blikk egyik olvasója küldte be a lapnak és az alábbi cikkben lehet megtekinteni.

Kerecsendnél még megvolt

A 21. század téli berkeiben barangoló bestia állítólag egy igazi fekete párduc, ami legutóbb Kerecsenden került kamera elé, ha és amennyiben az volt, aminek gondolta a sajtó. Akkor - ahogy mi is megírtuk - az Egriügyek portál olvasója készített róla felvételt, ami január 14-én jelent meg a szájton. A videós csak annyit jegyzett meg láthatatlan társának: "Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska". Az Egriügyek olvasója  szerint a lefilmezett állat 60 centi magas lehetett és hát újfent csak annyi volt biztos, hogy semmi sem biztos.

Kiskunfélegyháza kegyetlen Karácsonya

Azt gyakorlatilag mi írtuk meg elsőként a magyar sajtóban, hogy Karácsony éjjelén talán éppen a Bugaci Bagirának volt köszönhető egy rejtélyes és gyilkos támadás, ami a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza és Bugac között történt. Akkor egy máig azonosítatlan, de egyértelműen nagy testű állat pusztított el ötöt Zana Viktor gazda birkái közül, és bizony a másfél métert is meghaladó magasságú kerítés sem volt neki akadály. A bugaci rendőrség megvizsgálta és rögzítette a fellelhető nyomokat: a kerítést két ponton is majd földig nyomta valami nagy tömeg, amiből egyenesen következett egy nagy testű ragadozó jelenléte. Egyéb nyomok tekintetében az éjjeli fagyos helyszín néma maradt, sem kaparás, sem lábnyom nem volt fellelhető.

A bugaci mészárlást annak idejében az Agrojáger írta meg, és a lap által idézett szakemberek véleménye szerint nagy testű kóbor kutya, vagy aranysakál/ok lehettek az elkövetők. Mindenesetre az eset helyszínétől 200 méterre található Bodor István portáján is gyilkolt egy állat az ő egyik birkáját is megölte, más állatait pedig megsebezte valami.

Macskafogó vagy Párducles?

A Bugaci Bagirát látták már Kecskeméten és Ballószögön is - ahogy a hiros.hu is megírtaA párducnak vélt állat akkor az M5-ös autópálya irányába haladt, és tekintve a Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti 25 kilométer távolságot, könnyedén odaérhetett a Zana tanyára 24-e éjjelre.

A fotókon a rendőrség megállapítása szerint a fekete párduc mancsának lenyomatai láthatóak. Fotó: Rendőrség

Egymillió lépés a párduc nyomában

A párduc Szolnok és Újszász között is megmutatta magát, az állattól csupán 100-150 méteres távolságból készült egy - sajnos egyfajta maximalizmussal, folyamatosan a párducnál is izgalmasabb téma után kutató - videó, melyet a Borsonline tett közzé.

Hivatalosan igenis van párduc

Azt sem árt talán újfent leszögezni, hogy a Rendőrség már december 15-én Facebook posztban fordult a lakossághoz, határozottan kijelentve, hogy:

"A kiskunhalasi fekete párduc valóban létezik. Ne próbáld befogni!"

Azt is közzétették, hogy az állatról először megjelent videót elemezve kiderült, hogy a felvétel valódi, szakemberek véleménye szerint egy fekete párducról készült. A szakértők szerint a ragadozó kutya, macska, kecske méretű állatokkal táplálkozik, alapvetően rejtőzködő életmódot folytat, kiszámíthatatlan, mivel vélhetően eddig emberek között élt fogságban, és nagy terület bejárására képes.

(Forrás: Egriugyek.hu, Képek: Unsplash, Pixabay)