Ahogy közeledik a tanév vége, úgy jön el az osztálykirándulások ideje. Ilyenkor pedig nincs mese, össze kell állítani a gyermekünk részére az ideális uzsonnát tartalmazó csomagot, ami finom, egészséges és a legnagyobb hőségben sem romlik meg.

Ezt ne csomagold be a kirándulásra

A nyári melegben nagyon fontos, hogy a kirándulásra csomagolt étel egész nap kibírja megromlás nélkül, vagyis élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek, hogy el tudjuk kerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket - tudjuk meg a femina.hu írásából. 

Sajnos nyáron sokkal hamarabb képesek elszaporodni az élelmiszerekben a baktériumok, mint például a Salmonella, E.coli vagy Listeria. Ezért nagyon fontos, hogy mit csomagolunk a gyermekünknek, amikor kirándulni megy, hiszen fontos, hogy hűtést nem igénylő élelmiszerek kerüljenek a csomagba. 

Szerencsére számos péksütemény közül válogathatunk, így mindig remek megoldás lehet egy pogácsa vagy egy croissant. Azonban arra is ügyelni kell, hogy milyen tölteléke van a péksüteményeknek, hiszen az lehet nagyon gyorsan romló is. A túrós táska például egyáltalán nem jó ötlet, de a csokis töltelékkel is vigyázzunk, hiszen nagyon rövid idő alatt meg fog olvadni, a gyermekünk ruhája pedig egész nap tanúskodni fog a hibánkról.

Amennyiben szendvicset készítünk, kerüljük a gyorsan romló párizsit vagy kenőmájast. Helyette inkább válasszunk száraz szalámit vagy száraz kolbászt. Szintén kerüljük a különféle majonézes fogásokat. Az italokra is oda kell figyelni. A legjobb, ha kis dobozos, ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) termékeket választunk, amelyek nem igényelnek hűtést, és egy alkalommal el is tudja fogyasztani a gyermekünk. Inkább több kisebb ital kerüljön a csomagba, mint egy nagy.

A csomagolás is fontos

Nem csak a beltartalom, a csomagolás módja is fontos a nyári hőségben. Olyan csomagolást válasszunk, amelyik segít elvezetni a nedvességet. Kiváló választás a papírzacskó vagy a vászonzsák. A zöldségeket és gyümölcsöket csomagoljuk mindig külön, és válasszunk kevésbé lédús, jól szállítható fajtákat, mint amilyen például az alma, a körte, a retek, a sárgarépa vagy a karalábé. Csomagolás előtt mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, szárítsuk meg, majd így csomagoljuk be. A legjobb persze, ha minden zöldség és gyümölcs a saját kertünkből származik, hiszen akkor pontosan tudjuk, mivel és mikor voltak, vagy éppen nem voltak kezelve. Ráadásul a tökéletes érettség állapotában adhatjuk a zöldségeket és gyümölcsöket a gyermekünknek, amikor tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 


gyerek étel

Fontos, hogy mit és hogyan csomagolunk az osztálykirándulásra. Fotó: Shutterstock

A nasikat is át kell gondolni, hiszen a csokis finomságok hamar meg fognak olvadni. A legjobb ilyenkor a müzliszelet vagy a zabszelet.  Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy kisméretű hűtőtáskába is tehetjük az ételeket, melyet akár jégakkuval, akár pár lefagyasztott fél literes vizesflakonnal is hidegen tudunk tartani, azonban azzal számoljunk, hogy ez sem fog kitartani egész napra.

Nemcsak a biztonságra kell ügyelni

Nemcsak az élelmiszer-biztonság fontos, hanem az élelmiszer-pazarlás megelőzése is. Éppen ezért fontos, hogy vonjuk be a gyermekünket is a vásárlás folyamatába. Kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, és próbáljunk meg közös nevezőre jutni velük egy olyan alternatív megtalálásával, amelyik egészen biztosan nem a szemetesben fog kikötni.

Részesítsük előnyben a szezonális alapanyagokat és inkább több kisebb adagot csomagoljunk, amelyik egy étkezésre elfogy. Akár fel is címkézhetjük az ételeket, így a gyermekünk tudni fogja, mi van az adott csomagban, és mit mikor érdemes elfogyasztani. Beszélgessünk minél többet a gyermekeinkkel arról, hogy az élelmiszer és a víz óriási értékek, amelyeket meg kell becsülni és nem szabad pazarlóan bánni velük.