A kutatók abból indultak ki, hogy a fűrészpor, mint növényi termék, bizonyos fehérjetartalommal is rendelkezik, ezért alkalmas lehet egysejtfehérjék termelésére – írja a luke.fi. A faanyagban lévő fehérje élelmezési hasznosíthatóságát bizonyítja az a tény, hogy az első világháború alatt a finnek fenyőfa kéregből sütöttek kenyeret. A haltáplálék előállításának módjára a cikk nem közöl adatokat.

A kísérletekben előállított néhány grammnyi mennyiség elérésétől azonban hosszú út vezet az üzemi méretű előállításig. Ha viszont a Finnországban évente keletkező 3,3 millió köbméternyi, gyakorlatilag értéktelen fűrészpornak csak egy töredékét sikerül a halhústermelés szolgálatába állítani, az már – az egy főre jutó termőterület folyamatos csökkenésére való tekintettel – forradalmi változást hozhat a Föld gyors ütemben szaporodó népességének élelmiszerellátásában.