„Kétség nem fér hozzá, hogy Kolumbiának nemzetbiztonsági okból vissza kell állnia a légi permetezésre” – közölte Carlos Holmes Trujillo védelmi miniszter. Úgy tűnik nem lát más kiutat arra, hogy csökkentse a kokaintermelést, az illegális fegyveres csoportok bevételeit, a leszámolásokat és az emberi jogi aktivisták meggyilkolását.

Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelője, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggályai miatt 2015-ben függesztette fel a glifozáttal történő légi permetezést.

A légi permetezés teljes tiltását javasolta az EU 2017-ben – Fotó: pixabay

2017-re a kokain alapanyagának termesztése az Egyesült Nemzetek Szervezetének adatai szerint rekordmagasságokat ért el. Egy 2019-es ENSZ-jelentés szerint Kolumbiában mintegy 154 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, ami körülbelül 1137 tonna kokain előállítását fedezheti. Ez az adat több mint háromszorosa a csupán hat évvel korábban becsült 48 ezer hektáros termőterületnek – áll a védelmi miniszter nyilatkozatában.

Az eljárás hatásos, így nem véletlen, hogy ezt a módszert választanák: kézi irtással maximum 170 hektárt lehetne megsemmisíteni naponta, míg a permetezéssel ezt a számot 5-600 hektárra is lehetne növelni. Ráadásul a kézi irtásban résztvevőket a fegyveres támadások és taposóaknás merényletek is fenyegetik: 2020-ban 16 haláleset és 100 sérülés köthető a kézzel történő kokacserje irtásokhoz.

Annak ellenére, hogy jelenleg nem lehet légi permetezéssel irtani, így is 130 000 hektár kokaültetvényt semmisítettek meg Kolumbiában az idei évben.

Jelenleg azon dolgozik a kormány, hogy a szükséges előírások betartása mellett a permetezést vissza lehessen hozni a gyakorlatba. A kézi irtás és a területek rehabilitációja nem fog megállni akkor sem, ha visszaállhat a légi permetezés. "Meg kell teremtenünk a fenntartható és jövedelmező projektekbe történő beruházások feltételeit a kolumbiai gazdálkodók számára" – mondta Trujillo védelmi miniszter.

A glifozát alkalmazásával kapcsolatban számos vita alakult már ki, a németek 2024-től betiltják a használatát, Franciaországban éppen némi engedményeket tettek az alkalmazásával kapcsolatban.

A glifozát felhasználására vonatkozóan az Európai Unió 2017-ben hozott döntést, melyben 5 évvel meghosszabbította a használat lehetőségét. Lényeges, hogy a légi permetezés teljes betiltását kezdeményezték nem csak a glifozátra, hanem minden egyéb növényvédő szerre vonatkozóan is, hiszen ezzel a módszerrel lehetetlen a pontos kijuttatás, és valóban sok kockázatot teremt az emberi egészségre nézve.