Van egy családi farm Svájcban, ahol egy Sibylle Zwygart nevű kislány az apjával nézte három kisborjú születését. Az apa úgy döntött, hogy az állatokat vágóhídra viszi, azonban a lánya kikönyörögte, hogy ott maradhassanak a birtokon – írja a termeszeti.hu.

Az apa beleegyezett, egy feltétellel: ha a lány előteremti az állatok etetési, állatorvosi költségeit. Sibylle elfogadta az egyezséget.

Amikor a három borjú elég nagy lett, úgy döntött, hogy megvalósítja a gyerekkori álmát, és nyit egy "bocikalandparkot", ahol a gyerekeknek megmutathatják, honnan jön a tej, továbbá tisztíthatják, etethetik is az állatokat, és érdekességeket tudhatnak meg azokról. De ez még csak a kezdet volt.


Olvasott ugyanis egy holland módszerről, mely szerint tehenek ölelgetésével győzik le a stresszt, így ő is elhatározta, hogy elindítja a "tehénölelgetős stresszoldó terápiát" a farmjukon. Véleménye szerint a tehenek tökéletesen alkalmasak a "feladatra", mert szeretik a testi kontaktust, és nyugodt, békés természetű állatok.

tehén

Szeretik a testi kontaktust, és nyugodt, békés természetű állatok – fotó: Pixabay

A terápia egy rövid elméleti részt is tartalmaz, melynek során a gyerekek megismerkedhetnek a szarvasmarhák jellemzőivel. Ezt követően el kell nyerniük a tehén bizalmát etetéssel, tisztítással, simogatással, és közelebb kell kerülniük hozzá; ezután jöhet az ölelgetés.

Egy szakember szerint azonban, akinek szakterülete az állatok viselkedésének tanulmányozása, igaz, hogy a tehenek békés állatok és szeretik a testi közelséget, de nincs igényük az ölelgetésre, ezért azt tanácsolja, hogy mindenképpen legyünk óvatosak velük.