Csongrád-Csanád megyében 35 centiméterre emelték az elvihető ponty méretét. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója elmondta, hogy gondolkodnak a méretkorlátozások általános változtatásán, de országosan idén még biztosan marad a 30 centis alsó határ, írja a Pecaverzum.

Változások a láthatáron

Mint mondta, jövőre átgondolják azt, hogy változtatnak-e majd a fajlagos tilalmi és méretkorlátozási szabályokon. „A jogszabály lehetőséget ad rá, hogy a halgazdálkodási hasznosító horgászszervezetek a méretkorlátozás tekintetében szigorítsanak. Ez azt jelenti, hogy a hasznosító az alsó méretkorlátozást megemelheti, illetve felső határt is meghatározhat. Utóbbi döntően a nagy méretű pontyok védelmét szolgálja".


A felülvizsgálatra több okból is szükség van, meglátása szerint például egy 30 cm-es nyurgaponty alig nyújt gasztronómiai élvezetet, nincs értelme kifogni. De fontos, hogy további gyakorlati tapasztalatokon alapuló változásokat is bevezessenek, a felülvizsgálat egyszerre szolgálja a horgászérdekeket és a halállomány védelmét.

Drágultak a horgászjegyek

Fő szabály volt az árváltozások megállapítás során, hogy maximum 10 százalékos, vagy a  minimálbér emelés mértékét meg nem haladó emelést határozzanak meg a területi engedélyek esetében. E feletti áremeléshez a Mohosz külön engedélye volt szükséges, és mint mondta Dérer István, a horgászszervezetek csak részben érvényesítették az árakban a minimálbér-emelés, a takarmányárak és az üzemanyagárak növekedése miatti többletköltségeket, jelentős önkorlátozást tanúsítottak.

Az árváltozásokról ebben a cikkünkben írtunk.

A 2022-es Országos Horgászrend ITT érhető el.