Szigorították az azokra kiszabható büntetést Horvátországban, akiket állat elhagyásával vádolnak meg. Az április 2-án életbe lépett változtatások értelmében azok, akik magukra hagynak egy állatot, akár egyévnyi börtönbüntetést is kaphatnak. Emellett súlyosbította a horvát parlament az állatkínzásért adható büntetéseket is – írja a prove.hu.

Ha az elhagyott állat elpusztul, vagy amennyiben valaki nemcsak egy, hanem több állatot is a sorsára hagy, a büntetés akár két év is lehet.

A szigorítást az Animal Friends Croatia horvát állatjóléti szervezet kezdeményezte; javaslatukat a lakosság 80 százaléka támogatta.


Az új jogszabályok értelmében a rendőrségen vagy a helyi ügyészségen kell feljelentést tenni, ha valaki magára hagyott állatra talál. (Korábban első körben állatorvoshoz kellett fordulni ilyen esetben.) Így könnyebben rátalálhatnak arra, aki a bűncselekményt elkövette. Az új jogszabálytól azt remélik, hogy elrettentő hatása is lesz. Horvátországban évente több mint tízezer állatot hagynak el, melyek többsége macska és kutya, de akadnak közöttük tehenek és juhok is.

A cél a felelős állattartás elősegítése és olyan intézkedések ösztönzése, mint az ivartalanítás, a sterilizálás és a mikrochipek beültetése, csökkentve az állat elhagyásának kockázatát.

kutya

Akik magukra hagynak egy állatot, akár egyévnyi börtönbüntetést is kaphatnak – fotó: Pixabay

A horvát parlament ezen túlmenően törvénybe foglalta azt is, hogy a szabadságvesztésen túl megtilthatják az elkövetőknek bármiféle állat birtoklását akár öt évre is. Ez azokra vonatkozik, akik korábban már elkövettek jogsértést, és magas a kockázata annak, hogy ismét hasonlót tesznek.

Növelték ezenkívül az állatkínzásért és az állatoknak okozott felesleges fájdalomért, szenvedésért kiszabható büntetéseket is. Korábban ezért egy év szabadságvesztést lehetett kiszabni, mostantól két évet; ha pedig bebizonyosodik, hogy az elkövetőt pénzszerzési vágy hajtotta, háromévnyi börtönbüntetésre is ítélhető.