A Mexikóváros környéki tavak sekély vizeiben a helyi lakosok évszázadok óta begyűjtik az evezőlábú bogaraknak a vízi növények szárára és vékony tűleveleire sűrűn rátapasztott, apró tojásait. Az ebbe a családba tartozó bogarakat az angolok „water boatmen"-nek is nevezik - írja a phys.org
A helyi lakosok évszázadok óta begyűjtik az evezőlábú bogaraknak az apró tojásait – fotó: pixabay.com
Volt idő, amikor az éhíségtől mentette meg a környék lakosságát
Ezeknek a különleges életmódot folytató rovaroknak a magas fehérjetartalmú és különlegesen kellemes ízű tojásait sokan étkezési célra használják, ezért azokat „kaviár" néven kilónként több mint 50 dolláros áron lehet eladni az ínyencségeket kedvelő gazdagoknak.
Érdekes módon ez „kaviár", amelyet a helyiek inkább „ahuautle" néven ismernek, valamikor felváltva volt az azték uralkodók és a szegények eledele, sőt Jorge Ocampo, agrártörténész szerint, volt idő, amikor az éhíségtől mentette meg a környék lakosságát. A termék más országokban való hasznosítása viszont egyáltalán nem ismert.
Az utóbbi időben a mexikói kaviárt több okból is a kihalás fenyegeti
Egyre kevesebb lehetőség van a termék begyűjtésére, és egyre kevesebben vállalják annak aprólékos és fáradságos munkáját.
A növényi szárakat és leveleket ugyanis a tóban gázolva, hosszú kesztűben a víz alatt kell levágni, majd napon kell megszárítani, hogy le lehessen róluk kaparni, és a szennyeződésektől megtisztítani a tojásokat, sőt a szóban forgó tavak vize is kezd lassan kiszáradni. Úgy tűnik, hogy ma már a mexikóiak sokkal könnyebben jutnak élelemhez, ezért ez a régi tradíció lassan eltűnhet.