Az orchidea mindenki szívét megdobogtatja. Éppen ezért ajándékozzuk szívesen, és veszünk olyakor néha magunknak is egyet-egyet. Sőt, manapság már egyre több csokrot, közöttük számos menyasszony csokrát is díszíti ez a csodálatos virág.

Csodás példányokra lelhetünk akár egy sima bevásárlás közben is, de sajnos pár hét után már csak a zöld leveleiket nézegethetjük, ami valljuk be, nem igazán dekoratív. Vajon mennyi mindent tudunk, illetve éppen nem ismerünk még vele kapcsolatban, és mit tehetünk azért, hogy ez a csodás virág hosszú hónapokon, vagy akár éveken át jól érezze magát az otthonunkban? Összegyűjtöttük neked az orchidea vágyait, hogy valóra tudd váltani, ő pedig virágokkal hálálja meg neked a törődésed. Ha pedig ajándékként választod ezt a gyönyörű virágot, oszd meg ezt a cikket, vagy a benne található titkokat azzal is, akinek választottad. Sok sikert kívánunk!

orchidea virág

Az orchidea nagyon sok színben képes virágokat hozni. Fotó: Shutterstock

Az orchidea titkai

 • Közel harmincezer faj orchidea létezik, de csak néhány kapható a virágüzletekben.
 • Leggyakrabban a lepkeorchideákkal találkozhatunk az üzletek kínálatában. A lepkeorchideák a természetben fákon élnek, epifita, nem parazita növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, de csak rájuk telepedve képesek életben maradni, így a fákat támasztó növényként használják.
 • Mivel a táplálékot nem a földből veszik fel, léggyökereket növesztenek. Ezeket nem szabad eltávolítani és az orchideát soha nem szabad virágföldbe ültetni, mert megfullad.
 • Az átlátszó cserép azért hasznos, mert azon keresztül a gyökerek is képesek a fotoszintézisre.
 • Természetes körülmények között a fák lombjain át, a levelek által megszűrt fény éri csak őket. Éppen ezért, bár az ablakpárkány ideális hely számukra, fontos, hogy soha ne tegyük ki őket tűző napsütésnek, mert azt nem kedvelik.
 • A növekedésükhöz és a virágzásukhoz szükséges tápanyagot a madarak ürülékéből szerzik.
 • 10-15 fok közötti hőmérsékleten a növekedése leáll.  A lepkeorchidea hőmérséklet igénye télen 18-23 fok, nyáron 18-27 fok.

 • Van egy igazán különleges ausztráliai orchidea, amelyik a föld alatt él. A növényt 1928-ban fedezték fel. Az illata árulta el ezt a teljesen új orchideafajtát, amely a Rhizanthella nevet kapta.  Ez a növény nem képes a napenergia felvételére. Hogy az orchidea beporzása megtörténjen, a virága részben a talaj felszínére tör, majd édes illatával próbálja odacsalogatni a rovarokat.
 • Leggyakrabban kétféle földben árulják az orchideát: mohában és fakéregben. Mindkettő különböző gondozást igényel. A moha sokkal ritkábban szárad ki, a fakéreg rövidebb ideig tartja meg a vizet, viszont így sokkal kevesebb az esély a túlöntözésre. Mindig a talaj kiszáradása előtt egy nappal öntözd meg az orchideádat, így elkerülöd, hogy kiszáradjon, vagy hogy túlöntözd.
 • A növényeket korábban eredeti élőhelyükön gyűjtötték be. Ezt nevezték „orchideavadászatnak” amely komoly üzletággá fejlődött, hatalmas károkat okozva ezzel a vadon élő állományokban. Az esetek többségében a virágok még azelőtt elpusztultak, hogy az őket szállító hajó kikötött volna. Az utóbbi időben, különösen az egyre kifinomultabb szaporító technológiáknak köszönhetően, jelentősen fellendült az orchidea nemesítése, így nagyon sok növény kerül akár dísznövényként, akár vágott virágként az üzletekbe.
 • A vanília-kivonat, amit süteményekbe használunk, a Vanilia planifolia nevű orchidea fajtából készül. Ez az egyetlen olyan orchideafajta, amely ehető gyümölcsöt termel.
 • Egyes fajták állatokra hasonlítanak, innen kapták a nevüket is. Létezik majomorchidea, de lepkeorchidea is.
 • A kínai Shi Yuanfeng orchideája egyszerre 91 hajtást hozott, amellyel bekerült a Guinness Rekordok közé.
 • A világ legnagyobb orchideája a perui Sobralia altissima, mely 13 méternél is magasabb.
 • Némelyik orchideán találhatunk úgynevezett "keikit". Ez egy aprócska sarjnövény, amely akár 6-8 cm-es gyökeret is képes hozni. Ekkor kell leválasztani a növényről és elültetni. Ültetés után két hétig nem szabad locsolni, csak spriccelni.

orchidea virág

Az orchidea nem szereti a tűző napfényt. Fotó: Shutterstock

Miért nem virágzik az orchideám?

Ha az orchideánk egy idő után nem virágzik, annak számos oka lehet. Vegyük sorra őket.

1. Ha nem jut elegendő fényhez, nem fog virágozni. Azonban a túl sok fény sem tesz jót neki, így olyan helyre tegyük, ahol bár kap fényt, nem éri tűző napsütés.

2. A nem megfelelő hőmérséklet hatására is elmarad a virágzás. Nagyon fontos számára, hogy a virágzás előtt 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fok különbség legyen.

3. Ha túlságosan kicsi a számára választott cserép, nem fog virágozni. Így időnként érdemes nagyobb cserépbe ültetni.

4. Ha a gyökereinek színe zöld, akkor ne öntözzük. Ha szürkés, itt az ideje az öntözésnek. De úgy is megnézhetjük, hogy megemeljük a cserepével együtt, és ha nagyon könnyű, akkor meg kell locsolni. A legjobb, ha heti egyszer vízbe merítjük, majd lecsepegtetve visszatesszük a helyére. Vigyázzunk rá, hogy soha ne maradhasson pangó víz a cserépben. Ha a levelei lógnak, akkor valószínűleg kevés vizet kapott, ellenben ha lankadtak, és a gyökerek megpuhultak, akkor túl lett öntözve. A túl sok tápoldat gyökérrothadáshoz és a levelek sárgulásához vezethet.

5. Az orchidea szereti a párás környezetet. Ehhez lespriccelhetjük időnként vízzel, ügyelve arra, hogy ez kora délután történjen, és estére a levelei meg tudjanak száradni.

6. Nem szükséges túl gyakran tápoldatozni, így a kifejezetten orchideák számára vásárolható tápoldattal a virágzási időszakban 3 hetente, télen 2 havonta öntözzük meg.

7. Ha hideg időben vásároljuk meg, ügyeljünk rá, hogy út közben ne fázhasson meg.

8. Ne érje dohányfüst, és huzat.

9. A növényen maradt virágszárat vágjuk le, így serkentjük újabb virág meghozatalára.