Itt a tavasz, és végre ki tudunk menni a kertbe, hogy elvégezzük a legsürgetőbb feladatokat. Azonban azokról se feledkezzünk meg, akik velünk együtt töltötték odabent a telet, hiszen a szobanövényeink is nagyon várták már a napfényt, és a tavaszt. Habár azt gondolhatnánk, hogy őket nem befolyásolják az évszakok, ez egyáltalán nem így van. Sőt, némelyik évszak után szükségük van a segítségünkre.

A legtöbb szobanövény sajnos nem jól viseli a telet. A kevés napfény, a fűtés, a sok por, mind károsak a számukra. Leveleik ilyenkor láthatóan halványabbak, sok rajtuk a por és a talaj sem az igaz. Így hát érdemes a segítségükre sietnünk, hogy újult erővel, csodaszépen töltsék a tavaszt, és várják a nyarat.

Ne csak a lakást takarítsd ki

A hosszú, hideg tél nem tesz jót a növényeknek sem. A fűtés, és a kevesebb szellőztetés miatt jóval nagyobb a por, mint a tavaszi időszakban. Éppen ezért fontos, hogy tisztítsuk meg a szobanövényeink leveleit a portól és a rájuk rakódott, egyéb szennyeződéstől. Ezt megtehetjük úgy is, hogy beállítjuk őket a zuhanyzóba, persze, csak ha az adott növény elviseli ezt, vagy óvatosan át is törölgethetjük egyenként a leveleiket langyos vizes szivaccsal.

szobanövények ablak

A szobanövényeknek is szüksége van a tavaszi megújulásra. Fotó: Pixabay

Mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy a víz langyos legyen, és hogy amíg meg nem száradt a növény, ne szellőztessünk, hiszen nagyon könnyen megfázhat. A téli időszakban érdemes szórófejes üvegcse segítségével tisztogatni a leveleket, hogy ne álljon több hónapig a leveleken a sok por.

A föld is újuljon meg

Ha úgy látjuk, a növényünk már kinőtte a helyét, ne halogassuk az átültetést. Erre akkor is szükség van időnként, ha a növény méreteinek megfelelő még a régi cserép. Ennek az az oka, hogy a föld egy idő után elfárad, veszít a tápanyagtartalmából, összetömörödik, elhasználódik, így a növénynek nem tudja már megadni azt, amire szüksége van.


A föld felszínére kirakódott mész is azt jelzi, hogy átültetésre van szükség.  Erre leginkább a márciustól szeptemberig terjedő időszakban kerülhet sor. A növényeknek a tél után energiára van szükségük, ezért is fontos, hogy megfelelő minőségű termőföld álljon a rendelkezésükre ehhez.

Az átültetés során vizsgáljuk meg, hogy van-e hiba a növény gyökérzeten, és ha vannak sérült, beteg részek, akkor éles eszközzel távolítsuk el azokat. Az egészséges részből is vágjunk le egy kis részt, így a betegség nem jut át. Ekkor nyugodtan megmetszhetjük a növényt is, ha szükséges. Azonban az eszközöket mindig fertőtlenítsük le, mielőtt egy másik növénynél használjuk majd azokat.

A cserép alján mindig legyenek lyukak, illetve vízelvezető réteg, hogy ne pangjon a víz benne, mert az nem tesz jót a növénynek. Átültetés után alaposan öntözzük meg a növényt. Ha nem kell átültetni a növényt, akkor lazítsuk meg a föld felszínét, körülbelül 2 cm magasságban. Így a levegő és a víz is könnyebben tud eljutni a növény gyökeréhez.

Eljött a tápoldatozás ideje

Tavasszal a növényeknek nagyon sok energiára van szükségük a megújuláshoz, különösen, ha virágot is fognak hozni. Ehhez pedig nem elég az öntözés. A növények a talajból a víz segítségével szervetlen anyagokat vesznek fel, és azokból fotoszintézis segítségével építik fel a számukra szükséges szerves anyagokat.

orchidea virág

A növényeknek tavasszal tápoldatra van szükségük a virágzáshoz. Fotó: Pixabay

A növényi tápanyagokat makro- és mikroelemekre osztjuk. A makroelemek azok az anyagok, amelyekre a növényeknek nagy mennyiségben van szükségük. Ha nem jutnak hozzájuk, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek a növények fejlődésére vonatkozóan.

A mikroelemek olyan kiegészítő tápanyagok, amelyek a növények egyes életfolyamataihoz ugyancsak nélkülözhetetlenek, de jóval kevesebbre van szükségük belőlük, mint a makroelemekből. Azt, hogy egy tápoldatban mi található meg, azt a csomagoláson olvashatjuk el. Itt a tápanyagok vegyjelét tüntetik fel.

Makroelemek a nitrogén (N), a foszfor (P), a kálium (K), a kalcium (Ca), a magnézium (Mg) és a kén (S).  Mikroelemek a vas (Fe), a bór (B), a cink (Zn), a mangán (Mn), a réz (Cu) és a molibdén (Mo). Ezeket nevezzük nyomelemeknek.

A növények attól függően, hogy életük és fejlődésük éppen melyik szakaszát élik, különböző tápanyagot igényelnek. A növény az élete kezdetén a szárát és a lombtömegét fejleszti, amit növekedési vagy vegetatív szakasznak nevezünk. Ezt követi a generatív fázis, amikor virágot és termést hoznak.

Míg a növekedéshez sok nitrogén kell, addig a virágzáshoz nagyon sok foszforra és káliumra van szüksége a növénynek. A raktározó szervek kifejlődését a kálium segíti elő, ezért fontos például a fák és a kaktuszok számára káliumban gazdag tápoldatot adni.

A levél dísznövények, mint amilyenek a pálmák és a fikuszok, magas nitrogénarányú, míg a virágukkal díszítő szobanövények, mint amilyen a ciklámen, és a virágzó balkonnövények, mint amilyen a muskátli vagy a petúnia, magas foszfor- és káliumarányú tápoldatot igényelnek.

Amennyiben befolyásolni szeretnénk az adott növény életciklusát, azt megtehetjük a tápanyagok megfelelő adagolásával. Ha nagy lombot szeretnénk a növénynek, akkor adjunk neki sokáig nitrogént, ha viszont több virágot szeretnénk a balkonnövényünkön, adjunk neki bőven foszfor- és káliumtartalmú tápoldatot. Azonban, ha beleavatkozunk a növény életciklusaiba, akár rosszul is sülhet el a dolog, hiszen ha túlságosan erősítjük a lomb növekedését, azzal visszaszorítjuk a virágzást.

Nem csupán a növények életciklusát kell figyelembe venni a tápoldatozásnál, hanem az évszakokat is. A télre káliumadagolással készíthetjük fel a növényeket, hiszen ez elősegíti a hajtások beérését. Az is alapszabály, hogy amíg a tavaszi és a nyári időszakokban a növényeknek több tápanyagra van szükségük, addig az őszi és téli időszakban sok esetben teljesen el kell hagyni a tápoldatozást.

szobanövény

Tavasszal több tápanyagra van szükségük a szobanövényeknek is. Fotó: Pixabay

A növények pedig folyamatosan visszajeleznek, és tájékoztatnak minket arról, hogy vajon a megfelelő minőségben és mennyiségben kapták-e a tápoldatot, hiszen ha szépek, jól érzik magukat, akkor egészen biztosan jól jártunk el. A szabadföldbe ültetett növények a talajból fel tudják venni a hiányzó tápanyagot, ezért azokat az esetek döntő többségében nem szükséges tápoldatozni.

Vannak olyan tápoldatok, amelyek kifejezetten egy bizonyos növény igényeihez lettek kifejlesztve, így vásárolhatunk muskátli-, orchidea-, bonsai-, gyógy-és fűszernövény-, pázsit- vagy akár rózsa és díszcserje tápoldatot is. Ha odafigyelünk a szobanövényeinkre, egészen biztosan hálásak lesznek, és hosszú éveken át hozzák be a természetet az otthonunkba.